Egy párhuzamos (Golf)Univerzum

Csehországban minden “kicsit” más


- Huszti György írása -

Még januárban esett meg velünk, hogy a Zala Springs Golf Resortban tartott, új szabályokról szóló szemináriumon szerkesztőségünk egy négynapos vouchert nyert Pilsenbe a GreensGate Golf Resortba. Így hát a golftúrát összekötöttük a prágai European Tour (Czech Masters) versennyel, illetve a karlstejn-i Ladies European Tour-ral (Czech Ladies Open). Merthogy derék cseh barátaink nem átallották egymást követő hétvégére tenni az idei két legfontosabb versenyüket, hogy ezzel is tovább optimalizálják a nézők és támogatók számát. A Czech Masters véget ért, ott már megvannak a nézőszámok, abszolút nézőcsúcs született (annak ellenére, hogy a 24 órás cseh Golf Tv természetesen élőben adta a négynapos versenyt). Prágában az Albatross Golf Resortban 32 487 felnőtt néző volt kíváncsi a European Tour-ra (a 18 év alatti gyermekeket nem regisztrálták), amely egyébként a belga Thomas Pieters győzelmével végződött és egy igazi Hamupipőke story-t is hozott. Ez volt Pieters negyedik ET győzelme és 2015. után a második Czech Masters sikere. Az eseményt, magyar szemnek rendkívül szokatlan felhajtás övezte, a parkolóban egymás “hegyén-hátán” sorakoztak a legnagyobb golfmárkák pavilonjai, megannyi környező országbeli golfpálya is képviseltette magát (sajnos magyar pálya promócióval nem találkoztunk), bár igaz magyarral sem, csupán a szerkesztőségünket képviselő újságírókkal és családtagjaikkal sikerült összefutnunk. A pálya egyébként nem túl nehéz (talán jelzi ezt a győztes  -20 score-ja is), ezzel szemben csodaszép. A gyönyörű méregzöld fairway-ek és a szalmasárgán hullámzó rough-ek csodálatos harmóniája igencsak felejthetetlen látványt tár az “óvatlan” magyar golfturisták szemei elé. 

Mindenesetre óriási élmény volt a versenyt követő kevesebb mint 48 órával már a pályán játszani és próbálgatni a profik által hátrahagyott körülményeket. Ráadásul mindezt “térítésmentesen” tekintve, hogy Zala Springs klubtagokként az Albatross pályát ingyenesen játszhatjuk. Ráadásul nem is ez az egyetlen kedvezmény amiért érdemes a Zala Springs-et választani, hiszen jónéhány környékbeli és kissé távolabbi célpont is akadhat a World Leading Golf Courses pályák között, amelyekkel partneri kapcsolatban (ingyenes játéklehetőség a tagoknak) áll a zalai klub. A teljesség igénye nélkül, csak a környékről: Adamstal, Penati, Albatross, Fontana. Tudomásunk szerint idehaza legfeljebb csak a Pannonia rendelkezik ilyen típusú, ingyenes játék megállapodással (Sedin és Welten vonatkozásában). 

De most vissza Csehországba. Prága és az Albatross után Pilsen és a GreensGate felé vettük az irányt, hogy élvezzük a nyeremény voucher adta lehetőséget, itt egy régi kastélyban lett kialakítva a klubház és a hotel is. Mi egy őrtorony harmadik emeletén kaptunk egy, a legcizelláltabb igényeket is kielégítő prémium lakosztályt. A pálya éttermének fogásai és a kiszolgálás már-már a bib-gourmand minőséget súrolta (itt jut eszünkbe megemlíteni, hogy az Albatross-on sem estek kétségbe, amikor homárt kértünk a játék után (6 000 Ft-os már-már nevetséges áron)).

A GreensGate pályája egyébként egy alpesi típusú, szűk fairway-es hegyes-völgyes kialakítású kis ékszerdoboz, kitűnő állapotú pályatesttel és kiváló minőségű green-ekkel. Talán egyetlen jótanácsot tudunk adni, annak aki erre jár, inkább hétvégén (péntektől) jöjjön, mert a hétköznapokon reggeltől-estig tömött sorokban érkeznek a golfozók az egyes tee-re és tovább. Csehországban egyébként 60 301 golfozó van nyilvántartva, 106 golfpályával rendelkeznek (ez 569 golfozó/pálya), az ország népessége 10,5 millió fő.

Csehországi golftúránk zárásaként megnéztük Karlstejn-ben a Ladies European Tour második napját, nagy élmény volt a profi hölgyek csatáját is testközelből szemlélni. Ráadásul ez is egy csodapálya, amely a XIV. századi vár mellé épült.  Karlstejn, Csehország egyik leglátványosabb, teljesen épen maradt gótikus vára, a középkori Cseh Királyság egyik jelképe. Itt is hatalmas élmény volt nézőként jelen lenni, ezt a pályát biztosan le fogjuk még játszani a következő években valamikor.  

Hazafelé - természetesen - két napra beugrottunk anyaklubunkba, Zala Springs-re és megnéztük a MidAm előtt, hogy tényleg olyan félelmetes-e a fehér és a kék elütő.


Újra itthon, egy közel-távoli golfuniverzummal történő ismerkedést követően jöhetnek ismét a munkás golfhétköznapok.


Fotók: caddie.hu

2019.08.27.

Hozzászólások