Egy Budai Britanniában

Tapasztalatgyűjtés a Buckinghamshire-ben


- Huszti György írása -

A középkortól a XIX. századig szerte Európában jól működtek a céhek, ezek a különböző iparos szakmák önkéntes társulásai voltak (merész párhuzammal, mint jelenleg a PGA of Hungary). A céhek - teljesen érthető módon - védték saját üzleti érdekeiket, ezért például megszabták az egyes termékek, szolgáltatások árát, védték a szakmát a kontároktól (céhen kívüliek), egyebek. A céhen belüli legénynek pedig el kellett mennie “vándorútra” és külhoni mesterektől kellett elsajátítani a mesterségének további apró-cseprő fortélyait. Majd a vándorlás végén, hazatérve rengeteg felhalmozott tudással és új tapasztalatokkal még inkább segíteni tudta céhét, szakmáját, saját szülőhelyén. 

Budai Zsolt, PGA edző (korábban: Old Lake, Pannonia, Zala Springs) is egy ilyenfajta vándorútra lép, aki a hétvégétől egy kéthónapos munkát vállalt a London melletti Buckinghamshire Golf Club-ban. A pálya a legendás Ryder Cup kapitány John Jacobs tervei alapján készült el 1992-ben, de maga a klubház a XVIII. században épült meg jelenlegi formájában (minden bizonnyal több céhlegény is segédkezett a megépítésekor). 

A klub 2012 óta ad otthon a Ladies European Tour-nak. Különös játéka ez az életnek, hiszen Budai Zsolt bábáskodott már anno a tatai Old Lake Golf Club-ban megrendezett LET eseményein is (2004-2006). Zsolt nem titkolt célja, hogy az angliai tapasztalatszerzésen túl megpróbálkozik egy a magyar golfvalóságból nézve, igencsak nagy kihívásnak tűnő feladattal is, mégpedig “a bekapcsolódás a Ladies European Tour” munkájába címmel. 

Rengeteg kitartást és sikert kívánunk Budai Zsoltnak, aki számtalan tapasztalattal hazatérvén minden bizonnyal még többet fog tudni tenni saját “céhéért” a PGA of Hungary-ért!

“Good Luck Zsolti”, ahogy egy művelt dél-spanyol mondaná! Várunk haza!


Fotó: Berta Sándor

2019.08.29.

Hozzászólások