Vérpezsdítő véghajrá a Genesis-en

Kié lesz a Teremtés Koronája?


- Huszti György írása -

Alighanem érdemes lesz vasárnap este a televízió képernyője elé ülni a golfszeretőknek. Parádés szereposztással és helyzettel indul ugyanis a Genesis Invitational zárónapja. A csütörtökön indult versengésen - a kaliforniai Riviera Golf Clubban -, a jelenlegi világranglista Top10 játékosa közül kilenc(!) is elindult, csupán a hetedik helyezett Webb Simpson-t kellett nélkülöznie a nézőknek a 9,3 millió dollár összdíjazású (ebből 1 674 ezer a győztesé) versenyről.

Az első napon az erdei nagymacska (Tiger Woods) már az első szakaszon egy Eagle-lel kezdett, majd amikor mínusz néggyel fordult a hátsó kilencre, már-már mindenki szenzációról kezdett pusmogni, de szembe jött a golfvalóság, A Tigerre mostanában gyakran jellemző pontatlan drive-ok, illetve a még jellemzőbb bizonytalan putt munka. Hősünk ugyan túlélte még a második nap utáni cut-ot, de jól láthatóan, ha nem a Top10 helyezésekért van versenyben, akkor kedvét és koncentrációját veszti, persze az dobja rá az első követ, aki ilyen sikerekkel a háta mögött, még “harapna” a 35-45. helyekért. A zárónapot Woods a T63. helyről kezdi meg (68-an élték túl  levágást), köszönhetően - a harmadik napon - a teljes koncentráció hiánynak (+5), példának okáért előfordult, hogy egymás utáni két green-en is négyet(!) putt-olt.

De most beszéljünk inkább a vezető hármasról, merthogy hárman vágnak neki az élről, összetett mínusz 10-es score-al. Az első nap után persze még nem tűnt úgy, hogy a vége ilyen szoros lehet. Tekintve, hogy a sokak nem kedvence 🙂 Matt Kuchar egy mínusz hetes “űrgolffal” lepte meg csütörtökön a rajongóit és önmagát, de az utána következő két “gyengébb” kör (64, 69, 70) a Par71-es pályán azt jelenti, hogy holtversenyben kell nekivágnia a zárókörnek. Vele tart - a világ déli féltekéről - Adam Scott, aki viszont főleg a második napi remeklésének köszönheti igencsak kedvező pozícióját (72, 64, 67) a még mindig “belly” típusú putter-t használó ausztrál mellett a jelenlegi világranglista vezető Rory McIlroy tagja a vezető hármasnak. Az észak-ír játékos rendkívül kiegyensulyozottan (68, 67, 68) játszik a tornán, talán éppen ezért is lehet Ő az egyik legnagyobb esélyes, kérdés hogy a tét mennyire viszi el a fejét (azért Ő erre korábban már néhányszor hajlamos volt), hiszen itt most nem csak a tornagyőzelemről van szó a számára (egyébként jelenleg 18 PGA Tour győzelemmel rendelkezik, ebből 4 Major verseny volt), de számára az a tét is megvan, hogy amennyiben tartja az előkelő pozíciót, az esetben a világranglista után a FedEx Cup-on is átveheti a vezetést Justin Thomas-tól, akit egyébként lecut-olt a hétvégi verseny. A PGA Tour éves ranglistáját (FedEx Cup), amely 2007 óta létezik eddig csupán két embernek sikerült egynél többször megnyernie. A korábban említett Tiger Woods-nak (2007. és 2009.) valamint a “címvédő” Rory McIlroy-nak (2016. és 2019.), az észak-ír játékos nyilván mindent megtesz, hogy Ő legyen az első triplázó, de a szezon még nagyon-nagyon az elején jár.

Ha fogadni kellene (még szerencse, hogy nem kell) a mai Genesis győztesre, a rutin miatt McIlroy-ra voksolnánk (18 PGA Tour győzelem), a “pimaszság” miatt Kuchar-re (9 PGA Tour győzelem), míg az ausztrál Scott-ra tennénk a legkevesebb pénzt (bármennyire is 13 PGA Tour győzelemnél tart). 

De persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vezető triumvirátus mögött, mindössze egyetlen ütés hátránnyal (-9) várakozik további két amerikai, Russel Henley és  Harold Warner "The Third". Sőt, még a mínusz nyolccal induló Joel Dahmen és Dustin Johnson duónak is lehet némi esélye.

Aki megteheti tehát üljön a képernyő elé, - persze aki éppen Kaliforniában tartózkodik, akár ki is mehet a meccsre - magyar idő szerint 17:50-kor indulnak a hármas flight-ok, a vezető trió 19:45-kor vág neki a Riviera Golf Club dűnéinek.

Jó szurkolást, jó szórakozást!


Fotó: GolfDigest

2020.02.16.

Hozzászólások