Isten óvja Rory királyt

Új uralkodó 38 hét után- Huszti György írása -

A hét elején, kilenc hónap után váltás történt a golf világranglistájának élén. A floridai Brooks Koepka, aki hónapok óta küzd makacs bal térd sérülésével 38 hét után engedte ki a kezéből az első helyet.  A világranglista rendszerét nyilván nem véletlenül bírálják sokan, miszerint jelentősen túlsúlyozza a négy Major versenyt. Ennek is köszönhető, hogy az észak-ír (ámbár szintén Floridában élő) Rory McIlroy-nak ilyen sok időre volt szüksége a hatalomátvételhez, annak ellenére, hogy Koepka a tavaly májusi PGA Championship győzelme óta mindössze egy versenyt nyert és további egyszer végzett csak valamely verseny Top10 mezőnyében. Ezalatt Rory becsületesen gyűjtögette a pontokat, tavaly 4 PGA Tour versenyen is a legjobbnak bizonyult, bár a Major-ök nem igazán sikerültek számára, mind a négy Major győzelmét a 2011-2014 közötti időszakban érte el, sőt a tavaly júliusi The Open-en a “hazai pálya” ellenére még a cut-ot sem sikerült túlélnie. Ugyanakkor, figyelemre és igencsak tiszteletre méltó tény, hogy amióta először sikerült  a világranglista Top10-be kerülnie (2009.), azóta a 11 év alatt a 13. helyezés volt a “leggyengébb” mutatószám a neve mellett. 

A titok nyitja a saját bevallása szerint a gyakorlás (ki gondolná) 🙂
Rory - rengeteg más profi golfozóval együtt - a floridai Jupiterben, a The Bear’s Club-ban telepedett le, ahol elmondása szerint ketten, Ő és Justin Thomas gyakorolnak a legtöbbet. Minden bizonnyal ez a konzekvens munka az amely meghozta számára ezeket a stabil jó eredményeket. Egyébként a West Palm Beach-től mintegy 20 km-re délre fekvő floridai Jupiter-t bátran nevezhetjük akár a golf fővárosának is. Néhány jupiteri lakos (a teljesség igénye nélkül): Dustin Johnson, Justin Thomas, Brooks Koepka, Tiger Woods, Jack Nicklaus, Rory McIlroy, Rickie Fowler, Greg Norman, Gary Player, Ernie Els. Hivatalosan 35 PGA Tour játékos van ide bejelentve, de a valójában itt lakó PGA játékosok száma alighanem még ezt is meghaladja.

Tiger Woods háza Jupiterben

Az észak-ír “nemzeti” hős - aki talán az egyik legszebb swing-el rendelkezik a profik között - nyolcadik alkalommal birtokolja a bolygó legjobb golfjátékosa címet, utoljára öt éve volt Ő a világelső, de hogy ezúttal meddig marad az nagyon is kérdéses, mert a verseny rendkívül kiélezett. Már csütörtökön kezdetét veszi a következő nagy verseny a Genesis Invitational a kaliforniai Riviera Golf Clubban, amelyen a jelenlegi világranglista Top10 játékosa közül kilenc(!) is indulni fog, csupán a hetedik helyezett Webb Simpson-t kell nélkülöznünk a 9,3 millió dollár összdíjazású versenyről.

A 10 éves Rory McIlroy a brit "Friderikusz show-ban" chipp-elget egy mosógépbe

 

A világranglista jelenlegi Top10 játékosa:

  1. Rory McIlroy NIR 9,19 pontátlag
  2. Brooks Koepka USA 9,16
  3. Jon Rahm ESP 8,67
  4. Justin Thomas USA 7,63
  5. Dustin Johnson USA 6,91
  6. Patrick Cantlay USA 6,13
  7. Webb Simpson USA 6,07
  8. Tiger Woods USA 6,05
  9. Xander Schauffele USA 7,73
10. Justin Rose ENG 5,66

 

2020.02.11.

Hozzászólások