Valami “titkon”, valami készül

Nézd csak a tájat, de szépen őszül- Huszti György írása -

Összeesküvéses thrillerbe illő jelenetet rögzíthettek ma a Rákóczi téri mélygarázs ipari kamerái. Történt ugyanis, hogy két éltes, ámde snájdig úriember görnyedt a félhomályban, régi, de annál vaskosabb dossziék fölé hajolva és lelkes mutogatásuk csak néha-néha sejlett át a szűrt szuterén fényt meglebegtetve. 

Nyilván golfozói körökben az összeesküvés vékonyan koholt vádja azonnal porba hull, amint felfedjük, hogy a diskurzus egyik résztvevője egy igazi főkolompos, a tatai és a hazai golf fáradhatatlanul "pöfögő" dízelmotorja, Rózsavölgyi János volt. Aki, értékelve a magyar golfért tett értékteremtő és értékmegőrző erőfeszítéseinket, egy igencsak megtisztelő és egyben roppant felelősségteljes feladattal “bízott” meg bennünket, miszerint hogy az oldalunkon digitalizáljuk és archiváljuk az általa az elmúlt húsz évben gyűjtött és megőrzött versenyeredményeket. Jánosunk ugyanis, időn és golf-adatbázisokon átívelő munkával őrizgette, katalogizálta a hálás utókor számára a 2000-es évtől kezdődően a hazai versenyek kiprintelt eredménylistáját és most ezzel a nehéz, ámbár édes “teherrel” ajándékozott meg bennünket és persze rajtunk keresztül olvasóinkat.


id. Sárközi Richárd (Kék Duna GC) 2000-es bajnoki győzelme...és a többiek

Így most, a kijárási korlátozás következő szakaszában, első körben digitalizáljuk, majd a későbbiek folyamán a szokásos és már jól bevált keretek között, feldolgozva megosztjuk Veletek a régi “csodákat”. Olykor-olykor felfoghatatlanul megrendítő érzés a távolba révedve lapozgatni az itt-ott már sárgásba forduló lapokat, amelyek olyan pályák eredménysorait is rejtik, ahol már a “fű sem nő”, illetve bele-bele pillantva a golftörténelem ezen lapjai közé tucatjával olvassuk azon egykori sportbarátaink neveit, eredményeit, akik már sajnos végleg távoztak közülünk, vagy legalábbis a hazai golféletből. Érdekes látni, hogy a “nagy karantén” idején egy kicsit mindenki visszatekint a múltra, hiszen éppen a tegnapi napon kaptuk “kézhez” Bankó Éva - egykori négyszeres Magyar Bajnoknőnk - 1992. környékén készült csodálatos bükfürdői pillanatfelvételét. És, hogy mily nagy rendező az élet, mit tesz Isten, éppen Kocsis Réka - korábbi tízszeres Magyar Bajnoknőnkkel - együtt golfozván érkezett meg a telefonra a fénykép, így aztán a Pannonia 14-es szakaszán az árnyékba gyorsan félrehúzódva ízlelgethettük a régen kimondott neveket, nézegethettük a régen látott arcokat. 


Bankó Éva 1992. környékén, egy bükfürdői versenyt követően készült fényképe.
Néhány név a teljesség igénye nélkül: Márffy, Fehérné, Németh, Hozman, Bankó, Major, Őri, Kenéz, dr. Hegedűs, dr. Gergely, dr. Csermák


Köszönjük szépen ezúton is még egyszer, Rózsavölgyi Jancsi mélységesen megtisztelő bizalmát és persze azt a végtelen munkát is, amelyet kolompos harcostársaival karöltve a magyar golf szekerét önzetlenül tolva tesz meg hétről-hétre, immár hosszú dekádokat átívelően.

“Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza(i golf) fényre derűl”
(Kölcsey Ferenc: Huszt)

 

Fő- és alcím: Kányádi Sándor
Fotó: caddie.hu, illetve Bankó Éva

2020.04.22.

Hozzászólások