Vadkerti Adél a magyar csúcsra ért

Magyar győztes a hölgyeknél - ezüst az uraknál

 


- Huszti György írása -

Utoljára 2014-ben fordult elő, hogy egy magyar golfozó hölgy itthon tudta tartani a Nyílt Magyar Bajnoki címet, akkor (egymás után kétszer is) Rózsa Csillának sikerült ez  bravúr.
Adél, háromszoros Magyar Amatőr Bajnokként (2014, 2015, 2019) már évek óta próbálta begyűjteni a Nyílt Bajnoki címet is, és valljuk be most mindent meg is tett érte. Hiszen ritka az az eset, amikor hátsó elütőről játszva egy nulla körüli hendikeppel rendelkező játékos, egy háromnapos viadal mindhárom napján hcp-t javít. Adél pedig éppen ezt tette 37, 39(!), 39(!) nettó pontot gyűjtögetve. Így nem csoda, hogy a végére öt ütéses előnnyel lett Nyílt Magyar Bajnok a szintén szépen játszó, cseh Halaburdova előtt. 
Tóth Maya Napsugár harmadik lett, ha hinnénk a PcCaddie-nek, de a magyar golfozó pontosan tudja, hogy csínján kell bánni a hivatalos adatbázisban olvasottakkal, egyszóval Maya megsérült és visszalépett az első napot követően. 
A dobogó harmadik fokáért, illetve a bronzéremért óriási küzdelem alakult ki Berkenyei Daniella és Nagy Klára között, a lányok oda-vissza adták-vették egymástól a bronzot, végül azonos ütésszámmal, csak az utolsó napi score-al sikerült a fiatal Daniellának diadalmaskodnia, így ősszel Klárinak angliai egyetemi tanulmányait “csupán” egy Hungarian Open negyedik hellyel, illetve egy Maccabi győzelemmel kell megkezdenie. 

 
Jaczkovics Emma nagyot hajrázott a középső és a zárónapon, de az első napi elszállása (90) már determinálta, hogy legfeljebb az ötödik  hely lehet az övé (ez meg is lett). Nagy csemegének ígérkezik, hogy a két - hónapok óta remek formát mutató - versenyző, (Daniella és Emma) hogyan fog megküzdeni egymással a Pannonián, a két hét múlva esedékes Nyílt Junior Bajnokságon.
A férfi mezőnyben - kis túlzással - egy mínusz elég volt a győzelemhez, ezt a zárónapon a szlovén Jakob Balkovec tudta produkálni, aki így a nevető harmadik pozíciójából a dobogó legmagasabb fokára ugrott fel, egy ütéssel megelőzve Csányi Olivért, illetve az addig vezető honfitársát Ziga Strasek-et. Csányi Olivér ismét nagyon közel volt  - szó szerint néhány araszra - a rájátszástól, de sajnos be kellett érnie a második hellyel. Ez az ezüst szépen csillog, ugyanakkor a dédelgetett egyetem-váltásos terveket, nyilván megtámogathatta volna, egy Open győzelem. Azért Olivér teljesítménye (74,75,73) továbbra is - mint egész nyáron - kimagasló a magyar mezőnyben.

Az ifjabb Sárközire pedig nagyon, de nagyon oda kell figyelni, évről-évre, hónapról-hónapra, és hétről-hétről jön, lopakszik, repül egyre feljebb és feljebb ez a pimasz mosolyú fiú. Negyedik helyezése, és főleg zárónapi EvenPar játéka megkérdőjelezhetetlenné teszi a magyar golfban jelenleg elfoglalt - igen előkelő - pozícióját. Egyre inkább sajnálhatjuk, a Young Masters zárónapjának törlését, de a score akkor is score volt. A szemtelenül fiatal Ricsivel mindenképpen - és egyre erősebben - számolnunk kell a következő évek kapcsán. 
Nyilván mindannyian többet vártunk a hazai pályán induló BB különítménytől (különösen talán Kötél “KisMadzag” Bencétől), nem nehéz kijelenteni, hogy egyik Bencének sem úgy jött ki a lépés, ahogy - vélelmezhetően - maguktól elvárták még akár péntek reggel. Bertényi “Boomy” esetében talán vigasz lehet az első napi brutális hcp javítás és a leader pozíció, de összességében (különösen az első napot követően) szinte biztosan több volt ebben. Ugyanakkor a két fiatal szervezet minden bizonnyal gyorsan túlteszi magát a történteken, hiszen 10 nap múlva Junior Open, érdekes kis “csata” bontakozhat ki a Bencék és Ricsi küzdelméből, azzal együtt, hogy a Pannonia green-eken akár még más hazai játékos is “odaérhet”.
A Magyar Bajnok Rózsa Dávid küzdelemből és tartásból jelesre vizsgázott, hiszen a 16. helyért küzdve (ami nyilván számára erősen szokatlan) oda tudta tenni magát a végén egy 74-es score-al. Jaczkovics Emmához hasonlóan, itt az első napi fiaskót követően, nagyjából ez volt a kihozható maximum.
Szeberényi Máté játékhoz való affinitását - és csuklóját - megint (mint mindig) csak dicsérni szabad, hiszen ismét - gyakorlatilag - a pult mögül érkezvén integetett hátrafelé a teljes magyar felnőtt mezőnynek. 


Érdemes még megemlíteni a “veterán” Ralph Müller-t, aki főleg a második napi szép játékával (77) egy korrekt helyezést tudhat magáénak.
A többi magyar éljátékos alighanem, nem feltétlenül ezt a három napot fogja mesélgetni majd az unokáknak a kandalló mellett a hintaszékben ücsörögve.

Tekintve, hogy id. Tóth János a második napon nem adott le scorekártyát, míg Horvath Joe leadott egyet, de azon nem megfelelő számok szerepeltek, illetve még néhányan visszaléptek a harmadik napon is, így a férfi mezőnyben végül 53 játékos fejezte be a versenyt, a hölgyekkel együtt ez 67 golfozót jelent. Ez egy igen karcsú mezőny volt minden szempontból (szövetségi versenyeken már-már megszokott módon cut-olni sem kellett). Talán érdemes lenne a kommunikációt - sok egyéb mellett - feljavítani, kül- és belföldön egyaránt.

EREDMÉNYEK

Fotók: Yulia Stepanova Photography, EGA, MGSz, caddie.hu
 
2019.08.11.

Hozzászólások