Bertényi "Boomy" Bence az élen

Hungarian Open - Chapter One


- Huszti György írása -

Bár a mezőny második fele még a pályán küzd a kihívásokkal teli balatoni délutánban, az élmezőny már befejezte az első felvonást a Hungarian Open 2019-es küzdelmein.  Végül, köszönhetően a nevezési limit már-már bohózatba illően magasra emelésének is, 72 játékos veselkedett neki a balatoni péntek reggelnek, így cut ezen a szövetségi versenyen sem lesz. Az 57 férfi indulóból 20, míg a 15 hölgy közül 2, a külföldi golfozók száma. Az Ő eredményeikkel nem különösebben kívánunk most itt foglalkozni. Ami a magyarok első napi eredményeit illeti, az jól látható, hogy kevés olyan magyar játékossal rendelkezünk, aki megfelelően tudja kezelni a StrokePlay okozta kihívást a hátsó elütőről. Jó néhány érdekes szakasz score-al találkozhatunk az eredménytáblát böngészve. 

A férfi mezőnyt a helyiek fiatal üdvöskéje Bertényi “Boomy” Bence vezeti egy csodálatos EvenPar kezdéssel, szintén T1. pozícióban a ljublanai Strasek testvérek idősebbikével, Ziga-val karöltve. Bence rendkívül kiegyensúlyozott játékkal 3 Birdie, 3 Bogey kíséretével teljesítette a 18 szakaszt.


Csányi Olivér (az egyetlen pluszos hcp-s magyar játékosunk) a negyedik helyen áll. Plusz hármas fordulást követően (egy nem várt dupla az ötös (vízátütős) szakaszon, a hátsó kilencen eggyel Par alatt, így összességében +2 az első napon. 
Szorosan követi Őt Kötél Bence, akitől alighanem - saját magát is beleértve - talán mindenki egy kicsit többet várt, persze rengeteg (36) szakasz még hátra van. Bence EvenPar fordulást követően végül plusz hárommal zárt. 3 dupla ezen a szinten nagyon sok. Olivérhez hasonlóan neki is az ötös szakaszon volt szüksége plusz két ütésre, illetve a két bányaszakaszon gyűlt meg a baja az örvényesi lankákkal. 
Ifj. Sárközi Richárd az utóbbi hetek kirobbanó formája után, ma egy korrekt - ugrásra kész - plusz néggyel indult (T6.)
Szeberényi Mátétól a plusz kilenc fehérről - bár Ő nyilván egyáltalán nem elégedett vele - egy elfogadható score, tekintettel a nullaközeli golfaktivitására (T15.).
Horvath Joe-nak, ugyanennyi ütésre volt szüksége ma, és bár számára ez nyilván erősen hazai pálya, ugyanakkor a kék és a fehér színek nagyon messze esnek egymástól.
A többiek küzdöttek, volt akinek ez jobban sikerült, volt akinek kevésbé. Zilahy Csaba fehér Sas ütése mindenképpen megsüvegelendő. Egyébként ma mégegyszer leszállt a Sas, a svájci Miguel Huber-nek sikerült a tizenhatos Par5-ön két ütéssel az előírt Par érték alatt a lyukba találnia. Míg egy ideig örvendezhettünk (ha el hittük volna) Fülöp Gergő Hole in One-jának a 10-esen (felfelé 413 méter), de persze később javították a LiveScore-t 1-ről, 10-re (micsoda különbség).
A magyar férfi mezőny egyik legkellemetlenebb meglepetése a regnáló Magyar Bajnok, Rózsa Dávid +18 ütése ( jelenleg T42.). Dávid, a múltheti Maccabi Játékok győzelme alkalmával is csak a harmadik napra “élesedett be”, ugyanakkor alighanem ez a Nyílt Bajnokság nem fog a kedvencei közé tartozni. Talán egy “kicsit” túl van játszva Dávid, elsősorban mentálisan érezhetőek a kimerültség jelei, lehet hogy egy rövidebb-hosszabb pihenő jól fog majd jönni Számára.

A hölgyeknél Vadkerti Adél esélyeshez méltóan vezeti a mezőnyt. Eredménye +4 (kékről) talán még az éppen elfogadható eredmény alsó határa. Dupla Bogey mentes játéka elég volt a Leader pozícióhoz, amelyet lehet, hogy már nem fog kiadni a kezéből, bár csupán egyetlen ütés az előnye jelenleg a cseh Nela Halaburdova-val szemben.

Berkenyei Daniella nagyon biztatóan indult, majd a pálya legrövidebb Par4-esét (6. szakasz) Dupla Bogey-ra hozta, és ezután már nem volt képes több Birdie-t játszani, eredménye az első napon +9 (3. hely).
Érdekes csata alakulhat ki Daniella és az Őt egy ütéssel követő, friss Maccabi győztes  Nagy Klára között. A két szerény, szimpatikus lány alighanem a bronzéremért fog megküzdeni egymással és a pályával.
A hölgyeknél az óriási meglepetés Jaczkovics Emma “elszállása” ugyanúgy 2,3 hcp-vel indulva (mint Rózsa Dávid) ugyanúgy 90-et játszott, nyilván innen neki is csak felfelé vezet majd az út, ugyanakkor itt is soknak tűnhetnek a versenyek és utazások, persze számára a két hét múlva esedékes Nyílt Junior lesz az igazán fontos megmérettetés.

Ennyit tehát az első felvonásról, folytatás holnap (szombaton), Hajrá Magyarok!!! 

EREDMÉNYEK


Fotók: Yulia Stepanova Photography

2019.08.09.

Hozzászólások