Kulcsra Zárt Nyílt Bajnokság

Elmosta az eső a Versenykiírást


- Huszti György írása -

Hová tűnt Damon Hill a sportszerűség? Hogy akar valaki Magyar Bajnok lenni egy egyéni olimpiai sportágban, ha nem hajlandó kiállni az esetleg jobb játékosokkal szemben?

Teljes mértékben érthető, átlátható és akceptálható a jószándékú döntéshozók azon törekvése, hogy a Szövetségi Versenyek kapcsán minél több hazai golfozó kedvét hozzák meg a nevezésre. A tekintetben, még inkább érthető ez a szándék, hogy az idei szövetségi megmérettetéseken még nem sikerült olyan létszámot produkálni, amelynél érdemes lett volna cutvonalat húzni. 

Nos, a három hét múlva esedékes, májusról elhalasztott VIII. Nyílt Magyar MatchPlay Bajnokságon sem lesz cut, de ezen kívül esélyegyenlőség sem nagyon lesz és vélelmezhetően WAGR pontok sem. 

Történt ugyanis, egy alighanem sporttörténeti eset: a május végi esőzések következtében elhalasztott MatchPlay Bajnokság Versenykiírása szeptemberre alaposan megváltozott. Korábban is erősen magyarázatra szorult - és több sportági vezető által többféleképpen értelmezett - Versenykiírással álltunk szemben (korábbi írásunkat lásd erről itt), de abban a hivatalos dokumentumban még az szerepelt, hogy ha egy Junior vagy Senior játékos a Nyílt kategóriában (a felnőttekkel együtt) szeretne indulni, azt nyugodtan megteheti és így akár WAGR világranglista pontokat is gyűjthet. Nos, a Versenykiírás mára jelentősen átalakult a Juniorok és a Seniorok nem indulhatnak a Felnőttekkel egy kategóriában (pontosabban a Senior nők igen, de a többiek nem). Egészen egyedi esettel állunk szemben tehát, nagyjából ahhoz lehetne hasonlítani ezt, hogy egy vihar miatt elhalasztott focimeccs új időpontjában az egyik csapatnak már csak az U14-es együttesét engednék fel a pályára. További ellentmondás, hogy azok a játékosok akik neveztek májusra “benthagyhatták” a nevezési díjaikat szeptemberig a Szövetség bankszámláján és a Szövetség azokat most átgörgeti erre a versenyre, mintegy ezzel is jelezvén, hogy itt ugyanarról a versenyről van szó (igen ám, csak közben megváltoztak a versenyszabályok). 

Mégegyszer hangsúlyozzuk, értjük hogy mire gondolt a költő, hogy ettől majd több nevező lehet (bár szerintünk nem lesz), de közben sajnos odalett a sportszerűség. Itt most úgy lesz valaki Nyílt Magyar MatchPlay Bajnok, hogy nem küzd meg a legjobbakkal (a Juniorokkal) és ez most nem a Juniorok döntése, mert egyszerűen bezárják előttük a Nyílt Bajnokság kapuját és még a kulcsot is eldobják.

És akkor van bennünk még egy nagyon erős kérdés, hogyan lesz ez a verseny - ilyen szétaprózott kategóriákkal - WAGR minősített? Tartunk Tőle sehogy.
Két és fél hét múlva kezdődik a verseny, a VIII. Nyílt Magyar MatchPlay Bajnokság, Tatán az Old Lake pályáján. A kérdések, kétségek pedig sokasodnak, miközben a jószándékú “költő” alighanem lábon lőtte magát. Finoman megfogalmazva: kár érte!

2019.08.26.

Hozzászólások