És akkor ránk szállt az est

Gondolatok a Junior Bajnokságról


(Fotó: id. Sárközi Richárd)

- Huszti György írása -

Korábban megírtuk már, hogy mi a véleményünk arról, hogy az év legfontosabb magyar Junior versenyén, a XXX. Nyílt Magyar Junior Bajnokságon, mindössze 35 magyar junior verbuválódott össze (még úgy is, hogy a Junior korhatárt idén ismét 21 évre emelték), illetve hogy a magyar klubok feléből(!) egyetlen junior játékos sem érkezett a megmérettetésre, úgyhogy ezekkel az igencsak elszomorító tényekkel most nem kívánunk foglalkozni.

Néhány szösszenet, gondolat a harmincadik kapcsán:

...és akkor szó szerint kifordult a putt a 18-ason. A nézők nagyobbik fele már bent látta, talán a labda fele már lent is volt a lyuk pereme alatt, amikor a lendület-megmaradás úgy döntött, hogy ott és akkor legyőzi a gravitációt. Ennyin múlt Závaczki Bálint rájátszása a szlovén Vid Joze Potocar-al. Az utolsó szakaszon, ha az a Par putt beesik, akkor Bálint már készülhetett volna a playoff-ra. Így azonban maradt együttállásban a második helyen a német Leon Heitz-el, hogy azután a gyengébb második napi eredményének “köszönhetően” végül lecsússzon a dobogó harmadik fokára. Závaczki Bálint teljesítményét azonban így sem érheti kritika, eredménye (68, 70, 75) önmagáért beszél. Talán az utolsó napi idegek-harcát kellett volna egy hangyalábnyival jobban bírnia és akkor ki tudja…
Ugyanakkor, a Pannonia Junior Akadémia növendékének Nemzetközi 3., illetve Magyar Junior Bajnoki címe (zsinórban ötödször(!)) egy erősen megsüvegelendő eredmény..


(Fotó: Tátrai Béla)

A balatoni BB versenyistálló kisebbik(?) üstököse, Bertényi Bence egy döbbenetes harmadik körrel (-3), a hátsó kilencen például zsinórban 4 Birdie-t ütve (14-17) feledtette a második napi gyengébb (+5) eredményét. Ezzel szép sikert elérve a Nemzetközi 9. és a Magyar 2. helyezést szerezte meg (74, 77, 69).
Ifj. Sárközi Richárd (Pannonia) nem először próbálja ki, hogy mit bírnak el Édesapja idegszálai. Az első napi - számára - értékelhetetlen első kilencen ütőtt 43-as (+7) score-ját követően, a hátralévő 45 szakaszán mínusz kettőt játszott (10(!) Birdie-t ütve, ebből hatot a harmadik napon). Ricsi ezzel a Nemzetközi Top10-be ért és hazavihette Kisorosziba a Magyar bajnoki bronzot (80, 70, 71).
Utóbbi nemesfémet éppen csak az utolsó pillanatban sikerült elhalásznia Kötél Bence (Balaton Golf) orra elől (aki utolsó napi gyengébb köre miatt csúszott le erről). Kismadzag megbízható, ingadozásmentes hétvégét produkált, de teljesítményéből hiányzott a plusz (vagy inkább a mínusz: 74, 74, 73).

Az U14 fiú kategóriát (Nemzetközi és Magyar Bajnoki címmel) Somogyi Bence Sámuel (Pannonia Junior Akadémia) hatalmas fölénnyel és igen-igen komoly score-al nyerte meg. Az eredmény (72, 74, 73) még akár egy fényes golfjövőt is prognosztizálhat Bence és Édesapja számára.
A fiatalabb kategória magyar ezüstérme a Highland-es Vu Petikéé (aki lassan már Péter (81, 79, 82)), míg a harmadik helyen a Golfiesta kötelékébe tartozó Jackson Thomas futott be (76, 86, 86).

(Fotó: Yulia Stepanova Photography)

Mielőtt magára hagynánk a fiú mezőnyt, van még itt valami amiről beszélnünk kell. Itt van sajnos a kiskorú Zs. esete. Vele idén - egyes beszámolók szerint harmadszor, más hírek szerint ötödször - esett meg, hogy az összeolvasott és aláírt score-kártyán más számok szerepeltek az aláíráskor, mint a leadáskor. Zs-vel azonban soha semmi nem történik, egyszerűen csak kizárják az adott versenyből, a probléma besöprődik a szőnyeg alá, semmiféle “szankció” (pl. eltiltás egy félévre, egy szezonra, stb) sem történik. Milyen üzenet ez a többi Junior, illetve a többi magyar golfozó felé? Értjük mi, hogy ez egy kellemetlen téma, de biztosan nem az a megoldás, hogy az elkövetőt, még ha kiskorú is, egyszerűen csak kizárjuk az adott verseny(ek)ből és a következő hétvégén máris újra próbálkozhat a radírozással. Nagyon-nagyon szomorú helyzet ez, de az biztos, hogy a megoldás kulcsa közösségünk és annak vezetőinek kezében van.

 

De most próbáljunk meg visszakanyarodni - még ha nehéz is - a Junior Bajnoksághoz! Lágyabb ének kell nekünk, így hát elő a lányok mezőnyével.

Először is a Nemzetközi dobogó (ahol sajnos nem volt magyar érdekeltség). Mint azt bizonyára sokan tudjátok, a zárónapon többször fel kellett függeszteni a játékot villámlások miatt, így összességében közel három órás “csúszás” alakult ki. Itt kell elmondanunk, hogy Jakobi András és csapata nem először vizsgázik kitűnőre a versenyszervezés, versenylebonyolítás terén. Az idei év nagy nyereségei Ők a magyar golfnak, illetve a szövetségi versenyeknek. Tehát szögezzük le, egyáltalán nem a bírókon és a szakszerűségen múlott, hogy a női rájátszás már-már krimibe illően alakult. Történt ugyanis, hogy három nap után, három kislány is egyforma ütésszámmal (218) végzett az élen. A cseh Lenka Nebeska és két szlovén vetélytársa Barbara Car illetve Vida Obersnel is plusz kettővel zárta a három napot.

A lányok enyhe szürkületben vágtak neki a rájátszásnak a Nyílt Magyar Bajnoki címért, az egyes szakaszon még nem is volt baj (azon kívül, hogy mindenki Par-t játszott, így mehettek tovább). A kettesen már kicsit sötétebb lett, de szintén mindenki Par-ra hozta a szakaszt (bár Vida Obersnel nagyon közel került a Birdie-hez és mindenki azt gondolta, hogy itt a vége, ám végül nem tudta madárkára váltani a közeli lehetőséget a szlovén leány). A hármason már nem lehetett látni, hogy hova érkeznek a labdák, csak a tompa (golfozói füleknek oly kedves) puffanások jelezték, hogy mindhárom kislány green-t talált a rövid Par3-as szakaszon, és persze ismét mindenki Par, (bár itt a változatosság kedvéért a másik szlovén kislány, Barbara Car hagyta ki a maga bő egyméteres Birdie putt-ját). 

Innen azonban már nem a négyes felé haladt tovább a minimezőny (talán még mindig mennének), hanem a nyolcas (Par3) szakasz felé irányították Őket a bírók. A vaksötétbe hajló elütések sem látszódtak már, ennek ellenére mindenki green-t talált, de a cseh kislány három putt-ja (break-olvasásról már szó sem lehetett, legfeljebb elemlámpával) azt jelentette, hogy biztosan szlovén győzelem lesz. És jött a kilences “vérkönnyű” szakasz, a mintegy ötven-hatvan fős “nézősereg” előrement és szétszéledt a várható landing zóna két szélén, és a puffanások hangjából igyekezett elirányítani a két délszláv kislányt a labdáikhoz. Még ez is sikerrel járt. Az abszurd helyzetet továbbnövelte, hogy már nem lehetett zászlótávolságot mérni a sötétben a megfelelő approach ütéshez, így Buna Edvin golfbíró fehér ruhában próbált integetni a zászlórúd helyén, hogy be tudják méricskélni a megfelelő távolságot. Az extrém éjszakai golf (aki ki akarja próbálni annak most pénteken irány Zalacsány) végül Vida Obersnel-nek hozott szerencsét (talán szó szerint), aki így mostantól Nyílt Magyar Bajnoknak vallhatja magát, na és persze talán egy kicsit Éjkirálynőnek is.

A Junior Lány Magyar Bajnoki cím sorsa is hozott izgalmakat és kis híján fordulatot is a hétvégén. Itt, a hazai Pannoniások nem engedtek másokat a dobogóra állni. A Magyar Junior Bajnok Berkenyei Daniella lett, ez az egyáltalán nem könnyű sorsú kislány ismét megmutatta számunkra, hogy kitartó munkával és megfelelő elhivatottsággal szinte bárhova el lehet érni az életben. Eredménye: 78, 78, 81, amellyel Daniella felért a honi Junior golf csúcsára.
Kevés hiányzott (egyetlen ütés), hogy a végén esetleg ne Jaczkovics Emma örülhessen. Itt mindenképpen meg kell említeni, hogy Emma volt az egyetlen U14-es a mezőnyben, aki felvállalta hogy a felső életkor kategóriában indul és ezáltal a piros helyett a kék elütőről üt el a hétvégén. Emma eredménye: 80, 81, 77 szép hajrá volt, de örök tanulság lehet, hogy egy háromnapos versenyen mindig, minden egyes ütésnek komoly jelentősége van, a második nap elején éppen úgy, mint a harmadik nap legvégén.
A magyar bronzot Nagy Klára nyakába akaszthatták, aki londoni egyetemi tanulmányait így egy szépen csillogó helyezéssel a tarisznyájában kezdheti meg (84, 83, 88).

Az U14 lány kategóriában két magyar induló volt, itt Koharek Anna (80, 86, 90) előzte meg Stern Lea Sárát.


(Fotó: Tátrai Béla)

Túl vagyunk tehát a harmincadikon (ami a Junior Bajnokságok számát illeti) őszinte kíváncsisággal várjuk, hogy a magyar mezőny tagjai közül mennyien fogják űzni ezt a csodálatos sportot harmincon túl is.

Mi mindenesetre reméljük, hogy ez a szám minél közelebb lesz a 35-höz (a magyar indulók létszáma).

Eredmények ittFotók: id. Sárközi Richárd, Yulia Stepanova illetve Tátrai Béla

2019.08.26.

Hozzászólások

Hungarian Junior Open 2019. - Pannonia Golf

Galéria Forrása: Pannonia Golf engedélyével - Yulia Stepanova Photography

2019.08.23-25.