Ausztrália Napja

A “Down-Under” Nemzeti (Golf)Ünnepe


- Huszti György írása -

Január 26. Ausztrália napja (Australia Day) a déli kontinens hivatalos nemzeti ünnepe. Az ünnep a brit Első Flotta hajóinak az új-dél-walesi Port Jacksonba történő 1788-as megérkezésének évfordulójáról emlékezik meg, amikor is Arthur Phillip kormányzó a Sydney-öbölben először vonta fel a brit zászlót. Ünnepi beszédet mond Ausztrália főkormányzója és miniszterelnöke, állami díjakat osztanak ki, továbbá állampolgársági eskütételek keretében üdvözlik az ausztrál közösség új tagjait.

Nagyon úgy néz ki, hogy idén az ausztrál golfozók sem akartak kimaradni az ünneplésből, hiszen vasárnap - a nemzeti ünnepen - előbb Lucas Herbert diadalmaskodott két playoff szakaszt követően Dubajban a European Tour Omega Desert Classic versenyén, majd még ugyanaznap a szintén ausztrál Marc Leishman is győzedelmeskedni tudott San Diegóban a PGA Tour Farmers Insurance Open versenyén. Az aussie gyakorlatilag egy pillanatnyi kétséget nem hagyott afelől, hogy ma  csakis Ő győzhet, szenzációs - és olykor szerencsét sem nélkülöző - játékkal, a zárónapon mínusz hetet(!) összességében mínusz tizenötöt játszva hódította el ötödik PGA tour trófeáját. A közel 37 éves, háromgyermekes családapa így 1 350 000 amerikai dollárral lephette meg az Ausztrál Nemzeti Ünnepen - az egyébként már jó ideje Virginiában élő - családját. 

Pedig a zárónap úgy indult, hogy hétszeres Farmers Insurance Open győztes Tigernek akár még esélye is lehet a “mindent vivő” 83. PGA Tour győzelem begyűjtésére, de a kettes szakaszon (Par4) hiába "ütött" Eagle-t, a labdája miután beesett a lyukba egy másodperc gondolkodás után kipattant onnan, így “csak” Birdie (Videó alább). Míg a hatoson egy 4 méteres Eagle putt hiába nyalta meg a pin szélét, ismét “csak“ Birdie. Ezután láthatóan kedvetlenül játszott tovább a Nagymacska, mintha a győzelmen kívül egy Top10 helyezés már nem annyira motiválná. Végül -9 eredmény és T9. helyezés .

A győztes Leishman mögött a második helyen a balatoni pályát is jól ismerő, a jelenlegi világranglista harmadik helyén álló, spanyol Jon Rahm végzett egy zárónapi gyengébb játékkal ugyan, de így is összesített -14 eredménnyel. Rahm egyébként 2017-ben már egyszer megnyerte ezt a versenyt itt Kaliforniában, ahol a San Diego városa által tulajdonolt és 1957-ben megnyitott önkormányzati, közösségi, 36 szakaszos, legendás Torrey Pines pálya természetesen jövőre is várja a világ éljátékosait a Csendes-óceán partjára.

Fotó: Getty Images

2020.01.27.

Hozzászólások