PGA és European Tour győztesek a Balatonon

Sztárparádé Udvariban!

- Huszti György írása -

Hatalmas, Magyarországon igencsak ritkán látott sztárparádéval találkozhat, aki Balatonudvariba látogat. A balatoni golfpálya vendége, többek között Jon Rahm kétszeres PGA Tour győztes játékos, az idei Masters T9. helyezettje, vagy Matthew Fitzpatrick ötszörös European Tour győztes, a 2017-es Masters T7. helyezett golfozója. De találkozni lehet itt például Matthias Schwab European Tour játékossal, ahogy Rózsa Csilla LPGA Tour indulóval is.

Írhatnánk, hogy nagyon jó képzelőerő kell hozzá, hogy valaki azt gondolja, hogy ezeket a játékosokat egyszerre valaha is látni fogja egy magyar golfversenyen. De nem, egyáltalán nem képzelőerő kell hozzá, hanem mindössze “csak” egy időgép. A felsorolt játékosok mindannyian (és még sok más, ma a világ és Európa másod, harmad vonalába tartozó profi játékosa, vagy a jelenlegi amatőr világranglista top200 helyezettjei) itt jártak 2010-ben a European Young Masters-en (U16) Balatonudvariban. 

Csak a hitelesség kedvéért - a mondanivaló szempontjából igazából irreleváns - álljanak itt eredményeik (fiúk fehérről, lányok kékről):
Jon Rahm 75 76 75
Matthew Fitzpatrick 74 76 76
Matthias Schwab 73 73 80
Rózsa Csilla 85 88 88 (13 évesen)

Tegyük fel magunknak a kérdést, tudtunk-e, tudott-e a magyar golf profitálni az elmúlt tíz évből? Miért kénytelen a Magyar Golf Szövetség főtitkára - teljesen reálisan értékelve a helyzetet - úgy nyilatkozni, hogy napjainkra akár a szlovák, akár a lengyel golf is legalább tízéves előnyben van hozzánk képest. Miközben ezek az országok, 2010-ben még tágra nyílt szemekkel figyelték a magyar golféletet és ide jártak golfozni.
Halkan jegyzem meg, azóta, azok számára akik szeretik a minőségi szolgáltatást - néhány üdítő kivételt jelentő magyar golfpályán kívül - megfordult a menetirány.  És mielőtt bárki félreérti a mondandót, a magyar golf akkor sem volt egy lépéssel sem előrébb mint jelenleg, csupán az történt, hogy mi állva maradtunk, miközben szomszédaink elrobogtak mellettünk. 

Ez az írás semmit nem kíván megoldani, és nem kínálja a bölcsek kövét sem, csupán egy pusztába kiáltott gondolatsor. Mi lesz itt újabb tíz év múlva? Még tovább nő az olló körülöttünk? A horvát és a román golfélet is elrobog mellettünk a többi szomszéd után?
Ez a sport amelyet 54 millióan űznek világszerte és szinte mindenhol siker, jókedv és csillogás övezi, nálunk menthetetlenül vegetációra lenne ítélve? Megannyi és még rengeteg egyéb kérdés.

Nekünk "csak a hobbynk" de rengeteg embernek a megélhetése, a tulajdona. 2019-et mutat a naptár, igaz amikor gyermek voltam, azt gondoltam mostanra már minimum repülő autókkal fogunk közlekedni, nem így lett. De a fejlődés itt van a világunkban, körülöttünk a golféletben és itt nálunk is az élet számtalan egyéb területén.

Mikor akarjuk tágra nyitni a kapukat, illetve a szemünket és a fülünket?

2019.04.17.

Hozzászólások