US Open a Pebble Beach-en

Jönnek a nagyágyúk


- Huszti György írása- 

Szinte alig vette kezdetét a nyár, de máris nyakunkon a harmadik Major Bajnokság (a négyből). A US Open a második legrégebbi golfbajnokság, amelyet - az első British Open után 35 évvel - 1895-ben rendezték meg először. A négynapos megmérettetés szokás szerint csütörtökön veszi kezdetét, talán az egyik legszebb tengerparti pályán a kaliforniai Pebble Beach-en, amely Par71-es és 6469 méter hosszú szakaszaival várja a sportág legnagyobb csillagait. A pálya “designja” sok magyar golfozónak is ismerős lehet, tekintve, hogy az idén bezárt Budaörsi Indoor Golf Centrum gyakorló green-jének hátterén is egy Pebble Beach-i látkép szerepelt. A “kavicsos part” idén a hatodik alkalommal látja vendégül a US Open-t és mezőnyét, ezzel az elmúlt ötven évben itt rendezték meg legtöbbször a viadalt, az elmúlt húsz évben harmadszor - 2000. és 2010. után - 2019. június 13-16. között kerül sor itt a Nyílt Amerikai Golf Bajnokságra.

A verseny toronymagasan legnagyobb esélyese az a Brooks Koepka, aki jelenleg első helyen áll a golf világranglistán. A legutóbbi Major-t (a május végi PGA Championship-et) már-már “unalomba fojtva" nyerte meg. De ami talán ennél is fontosabb, Ő nyerte a legutóbbi két(!) US Open-t. Amennyiben ez idén is, zsinórban harmadszor is sikerülne neki, akkor beállítani Willie Anderson 1905-ös(!!) rekordját, ez elmúlt több mint száz évben ugyanis a triplázás senkinek sem sikerült.

Idén 12,5 millió dollárt osztanak szét, amelyből a nyertes 2 250 000 dollárt zsebelhet be. Persze, Koepka-n kívül, gyakorlatilag bárki nyerhet az elmúlt évek bajnokai közül, hiszen 2016-ban az egyik legjobb barátja Dustin Johnson örülhetett, míg 2015-ben Jordan Spieth, 2014-ben Martin Kaymer, 2013-ban Justin Rose, 2012-ben Webb Simpson, 2011-ben Rory McIlroy, aki éppen az elmúlt héten húzta be a Canadian Open-t.
De soha ne feledkezzünk meg Tiger Woods-ról sem, aki történelmi, 82.(!) PGA Tour győzelmére készül. A Tigris eddig háromszor nyert US Open-t (2008., 2002., 2000.), és ebből a 2000-es siker, éppen itt ezen a helyszínen esett meg, egy bődületes és emlékezetes diadallal, amikor is mínusz tizenkettőt játszva összesen 15 ütést vert a második helyezettekre (akik Ernie Els és Miguel Ángel Jimenez voltak).

Reméljük Ti is legalább akkora lelkesedéssel várjátok ezt a hétvégi csemegét, mint mi! Magyar nyelvű TV csatorna ezúttal nem közvetíti az eseményt, de ez talán nem is meglepő, lévén Major versenyről van szó. Így tehát a hétvégén maradnak a különböző idegen nyelvű előfizetések, illetve a caddie.hu :)

 

Fotók: GolfDigest

2019.06.12.

Hozzászólások