The Open

Négy napig Észak-Írország a (golf)világ közepe


- Huszti György beharangozó írása -

Holnap veszi kezdetét az idei utolsó major verseny a 148. “The Open” (korábbi nevén a British Open). Ez az egyetlen Major verseny a négy közül amelyet Európában (még ha nem is a kontinensen) rendeznek. De, ami talán még ennél is fontosabb, hivatalosan ez a világ legrégebbi golfversenye. 1860-ban (159 éve) rendezték meg először, gondoljunk bele, a Kiegyezés előtt hét évvel!! Álljon itt, mementóként az első győztes neve: id. Willie Park, aki azonban - a halhatatlanságon "kívül" - semmit sem keresett ezzel a győzelemmel, ugyanis az első pénzdíjas versenyre “csak” 1864-ben került sor. Ekkor az összdíjazás elérte a 6 (azaz hat) angol fontot. Egyébként az idősebb Park még kétszer nyerte a tornát (1863 és 1866).
Az első több mint harminc évben, 1894-ig a tornát csak és kizárólag Skóciában rendezték meg, azóta már Nagy-Brittania számos más helyén is sor került rá, de szinte minden esetben igyekeznek links típusú pályát találni, már csak a hagyományőrzés miatt is. Öt évente a golf Mekkájában, St Andrews-ban kerül sor a versenyre. idén viszont Észak-Írországban, amire mintegy 70 éve nem volt példa. Rettenetes fontos esemény ez az észak-ír golf szempontjából, és a szervezők hozzáállása ennek megfelelő. A teljes “fél”sziget fel van bolydulva, például az már most biztos, hogy a The Open-ek történetének helyszíni nézőcsúcsa lesz idén. 

Talán kevesen tudják, pedig a magyar golf számára elképesztő nagy értékkel bír, hogy egy hazánkfia, Gágyor Gábor hivatalos minőségben, meghívott bíróként fog tevékenykedni holnaptól a The Open-en a Royal Portrush Golf Clubban. Gábor (aki az R&A bizottsági tagja) az első két játéknapon observer referee lesz (Ők mennek a flight-ok előtt és a labdák elhelyezkedését figyelve felkészülnek az esetleges szabálykérdésekre, mire a játékosok odaérnek). Gábor, csütörtökön Tommy Fleetwood-ék “bírója lesz” (magyar idő szerint 13:53), míg pénteken Franceso Molinari-ék (magyar idő szeint 15:59) előtt halad majd. Ez külön sorsszerű így, hiszen Gábor annak idején úgy került be, az R&A-ba (a golf nemzetközi szabályalkotó testülete), hogy Molinari felesége a második baba születésével visszalépett onnan. Érdemes lesz tehát a képernyőket figyelni, hiszen a golf világsztárjai között, akár magyar ismerős arcot is felfedezhetünk. Szombat, vasárnap Gábor várhatóan walking referee-ként működik majd közre (ha tudunk, hírt adunk majd róla mely flight-okat fogja kísérni).

De most vissza a 148. The Open eseményeihez. Idén, 6 angol font helyett már 10 750 000 USA dollárt osztanak szét azon játékosok között akik túlélik a cut-ot (és természetesen nem amatőr státuszúak). A címvédő a fentebb említett, olasz Francesco Molinari, aki tavaly az utolsó napon a “széteső” Tiger Woods-al egy flightban őrizte meg - a rá általában nagyon is jellemző - higgadságát, amely a brutál links típusú pályán meghozta számára élete első major győzelmét.

Az idei (2019.) Major tornák győztesei: 
Masters: Tiger Woods
PGA Champ’: Brooks Koepka
US Open: Gary Woodland
The Open: ???

Egyáltalán nem lenne meglepő, ha az idei győztes hármasból érne oda ismét valaki, de mindenképpen az esélyesek közé kell sorolni további három játékost: A címvédő Francesco Molinari-t, a bármikor bármire képes Dustin Johnson-t és talán az egyik legnagyobb esélyest az észak-ír Rory McIlroy-t. Nagyon nagy kérdés, hogy Rory hogyan fogja tudja kezelni azt a tonnás súlyú terhet, amely “hazai” pályán mindenképpen rá fog nehezedni, de amely akár fel is repítheti Őt a mennyországig. A mi nagyon titkos tippünk (óhajunk) egy nevető hetedik, Tommy Fleetwood (aki egyébként még PGA tornát sem nyert eddig).
Vasárnap este megtudjuk mi lett a vége, addig is ne menjetek nagyon messzire a Tv készülékek (számítógép monitorok) elől. 

2019.07.17.

Hozzászólások