Rahm a megállíthatatlan(?)

Kiizzadt “MatchPlay” győzelem- Huszti György beszámolója -


Magyar idő szerint hétfő korahajnalban, kevéssel a Magyar Kultúra Napjának befejeződését követően ért véget - az idei harmadik PGA Tour verseny - a The American Express küzdelme a kaliforniai La Quinta-ban. A Los Angeles vonzáskörzetében található, (de a Csendes Óceántól mégis több mint 100 km-re elhelyezkedő) üdülővároskát 1982-ben jegyezték be, és napjainkban mindössze 37 000 lakossal rendelkezik. Ennek ellenére - vagy tán éppen ezért - ? hat professzionális golfpályával büszkélkedik, amelynek egyik fele Resort típusú, míg a másik fele privát besorolású játszótér. 

Olyan neves pályaépítészek adták itt a nevüket a tervezéshez, mint pl. Greg Norman, Arnold Palmer, vagy éppen Jack Nicklaus (mindjárt 2 pályatest esetében). Az úgynevezett Stadium Course-t, ahol az idei verseny döntőnapjára is sor került Pete Dye tervezte, a Par72-es, 6 504 méter hosszú remekmű csodálatos kombinációja a méregzöld fairway-eknek és a rókavörös rough-oknak, a tengerszint magasságában elhelyezkedő pálya mögött pedig lenyűgöző már-már festői hátteret biztosít a mintegy 2 000 méter magas Santa Rosa hegyvonulata.

A 8 millió dolláros összdíjazáson idén 69 játékos osztozhatott, ennyien “élték túl” ugyanis a cutvonal meghúzását, amelyhez két versenynapot követően -10 eredményre volt szükség. 

A  vasárnapi döntőnek a mezőnyhőz (a T3. helyezettekhez) képest 4 ütéses előnnyel vághatott neki az egykori balatoni 8 helyezett, 28 éves, spanyol Jon Rahm (Rodríguez), illetve az UnderDog szerepkörében a 23 éves “rookie” amerikai Davis Thompson, aki mindössze két esztendeje profi, korábban a Georgia Bulldogs egyetemi golfcsapatát erősítette, és aki az első napon egy szenzációs 62-vel tudott lejönni a Stadium Course-ról mindezt, úgy elkövetve, hogy már az első hat szakaszt követően -7 eredményre állt, köszönhetően a három Birdie-je mellett, az egymás után (5-ös, 6-os szakaszokon) elért két Eagle-jének (közvetlenül egymást követő két Sas-ra egyébként 4 291 PGA Tour körönként kerül sor).

Az egyesen aztán rögtön meg is kezdődött a lélektani hadviselés, hiszen a hispán játékos azonnal egy Birdie-vel nyitott és csak hogy még kevésbé érezze komfortosan magát az újonc a Par-jával, a leader flight harmadik tagja J. T. Poston is madárkával kezdte meg az első szakaszt.

A kettesről pedig máris két ütéses előnnyel vonulhatott le Jon, az újabb Birdie-jének köszönhetően. 

A La Quinta Stadium pályájának kettes szakasza

A négyes Par3-ason azonban egyméteres - kihasznált - Birdie putt-jának köszönhetően a fiatal amerikai ismét visszakapaszkodott a meccsbe (együtéses hátrány (-25 vs. -24)). Mindeközben honfitársa, Taylor Montgomery lopakodott fel a harmadik helyre (-22) az első öt szakaszon reptetett 4 Birdie-jének köszönhetően, amit rögtön egy Bogey-val “ünnepelt” meg a hatoson, így máris a szintén amerikai Chris Kirk találta magát az ideiglenes dobogó harmadik fokán, az első hét szakaszon ütött 5 Birdie-vel (összesítésben -22).

Ezek után az ötösön (Par5) Thompsonnak egy bravúr putt-ra volt szüksége a Bogey-hoz(!), míg Rahm Birdie putt-ja megnyalta ugyan a Pin szélét, de nem esett be, ennek ellenére tizenhárom szakasszal a vége előtt így is ismét 2 ütésre dagadt Rahm előnye.

Bár a mezőny legeslegelejére nem volt hatással, azonban semmiképpen ne szaladjunk át azon  a szenzációs tényen, hogy Xander Schauffele  ezen a szakaszon korábban, de ugyancsak a vasárnapi körben megütötte a PGA Tour történetének 132. Albatross ütését (2 ütéssel gyűrte le a Par5-ös szakaszt), ezzel bőven a Top5-be felkapaszkodva.

Kirk a nyolcason kihagyott ugyan egy reális Eagle Putt-ot, de a Birdie-jének köszönhetően már a T2. helyre ért fel Thompsonnal társbérletben. Thompson minderre a hatoson (Par3) egy "lehetetlen", tízméteres (lépcsős) Birdie-vel válaszolt, amely “Rolex módon” csurrant be, ezzel ismét övé lett a tisztán a második hely, mindössze egy ütésre a leader Rahm-tól.

Kirk a kilencesen egy easy, de épphogy beeső Birdie putt-al ismét visszajött T2-be (-24). 

A leader flight-ban ugyanide érve, Thompson ismét egy valószerűtlen, szenzációs Birdie-vel  köszönt be mintegy tíz méterről a lyuktól lefelé indítva labdáját (-25), amire Rahm azonnal, egy szűk kétméteres Birdie-vel válaszolt (-26).

Davis Thompson hideg fej, forró kéz

Thompson folyamatosan jól putt-olt messziről, míg Rahm folyamatosan “kihagyta” a lehetőségeket “közelről”, amelynek meg is lett a böjtje, amikor is a tizenhármason a spanyol egy méterről fordította ki Par putt-ját, így a Bogey következménye a megosztott első pozíció lett (-26).

A következő szakaszon (tizennégyes) rögtön meg is volt a lehetősége a fiatal amerikainak, hogy átvegye a vezetést, de kimaradt a kétméteres Birdie putt-ja (mit tesz a nyomás: talán ez volt a legesélytelenebb vasárnapi gurítása Thompsonnak). 

Mindeközben a 2019-es és 2020-as amatőr Európa Bajnok, a német Matthias Schmid egy igen értékes Top10-es helyezést (T6.) elcsípve érkezett be a klubházba (-23).

Rahm aztán a tizenötösön majdnem megcsinálta messziről (öt méterről) ami közelebbről nem ment, de ma harmadszorra is kifordult a lyukból a Birdie putt-ja, így továbbra is maradt az iksz a két éllovas között.

A tizenhatoson (Par5) Thompson alaposan elrontotta a drive-ját, amikor is egy baloldali Fairway bunkerben landolt a labdája, egészen közel a 4(!) méter magas bunkerfalhoz, így csak menekülni tudott onnan egy wedge ütővel. a közelítő 160 méterről következhetett, majd hét méterről 2 putt a Par-ért. Rahm ugyanakkor egy rövidre hagyott chip-et követően remeghetett a kétméteres Birdie putt-al, de ezúttal egy “lópatkót” követően beesett a madárka, így a spanyol együtéses előnnyel (-27) sétálhatott át a tizenhetes Par3-asra (sziget-green, 145 méter).

Itt (tizenhetes) Thompson - egy kilences vassal - legalább 15 méterrel túlütötte a green elejére kitűzött pin pozíciót. Míg Rahm pinhigh került, mintegy 5 méterre a lyuktól. És Thompson 15-ről megcsinálta(!) (volna), ha kiveszik a zászlót, így azonban kidobta a labdát a benthagyott rúd, hihetetlenül izgalmas végjáték…Rahm 5 méterről megint 1 centimétert tévedett, maradt az egy ütés előny és egyetlen(?) szakasz.

A mindent eldöntő(?) tizennyolcas, a bő 400 méteres Par4-es a tavon át. Rahm labdája egy hibriddel kicsit túlhúzva a túloldali Fairway bunkerben landolt, Thompson hasonló ütővel nem hibázva, a Fairway-en "kereshette" a játékszert. Thompson túlütötte a green-t, Rahm a Fairway homokból 3 méterre került a zászlótól. Ha nem chip-eli be Thompson akkor vége, eldőlt, szisszent fel a hazai közönség. Az amerikai többször felsétál a green-re, nagyon nagyon szeretné, de nem esik…marad számára a 20 centis Par putt. Rahm-nak két putt kell a győzelemhez három méterről és ezt könnyedén meg is csinálja.

Rahm az idei három PGA Tour állomásból már a másodikat húzta be (utolsó hat versenyéből ez a negyedik(!) győzelme), összességében pedig a kilencediket PGA Tour sikere (mindez egy Major-rel fűszerezve). Thompson az élete második Top10-es eredményét hozta, óriási küzdelemre kényszerítve a favorit Jon Rahm-ot.

A dobogó harmadik helyén - megosztva azt - két amerikai végzett (egyaránt -25 eredménnyel), Chris Kirk (aki a múltheti Sony Open-t követően tehát ismét egy harmadik helyezést szerzett magának), illetve Xander Schauffele (neki sokat (egészen pontosan 13 pozíciót) hozott az utolsó játéknap és benne az a bizonyos Albatross). 

A kiváncsi Kepa Rahm (2) és a fáradt, de boldog Jon Rahm (28) a kaliforniai naplementében

Az összetett Fedex Kupában az egyre nagyobb közönségkedvenc, dél-koreai Tom Kim már a második (köszönhetően a hétvégi Top6-os helyezésének is). Míg a spanyol Jon Rahm - életében először - vezeti az összesített ranglistát, egyálatalán nem érdemtelenül, hiszen jelenleg kétségtelenül Ő a legjobb formában lévő PGA Tour játékos, így igencsak kiváncsian várhatjuk mit tartogat még számára a gazdag idei szezon...

 

The American Express
La Quinta (CA), USA - 8 000 000 dollár összdíjazás
  1. Jon Rahm ESP   64 64 65 68    -27
  2. Davis Thompson USA    62 64 67 69   -26
T3. Xander Schauffele USA   65 68 68 62   -25
T3. Chris Kirk USA    69 67 63 64    -25


Fotó: PGA Tour

2023.01.23.

Hozzászólások