Öt évvel tovább élnek azok, akik golfoznak

Batta Kriszti az Origo(n)


- Kovács Noémi,  Origo-n megjelent interjúja -

Sportdiplomáciai sikerként értékelte a magyar golftársadalom, amikor Batta Krisztina, a szenior női válogatott frissen megválasztott csapatkapitánya, július elején bejelentette, hogy sikerült: 2024-ben Magyarország rendezheti az európai eseményt, a Marisa Sgaravatti Trophyt. Ahogy akkor mondta, teljesült az álma. Nem először. A többszörös magyar amatőr golfbajnok rendszerint makacsul és kitartóan küzd azért, amit egyszer fejbe vesz. Legutóbb például azért, hogy minél több nő ragadjon golfütőt. A nemes cél érdekében még egy közösséget is alapított, a Ladies Golf Hungaryt.

A főváros szívében található Golf Academy Budapest pályájára beszéltük meg a randevút. Csillogó szemekkel, tökéletes golföltözékben jelent meg az ország egyik legsikeresebb golfozónője. 

Egyértelmű, hogy Batta Krisztina ide, ebbe a környezetbe tartozik. Mintha maga is a pálya része lenne. Egy nő, aki értelmet ad annak, amiért férfiak trükkös pályákat tervezek és építenek ilyen lélegzetelállító, idilli környezetekbe. 
Kezében a golfütő, nála a labda. Kerek a világ.

„Már több mint húsz éve annak, hogy meghívtak nézőként Kisorosziba, a Magyar Golf Klub egyik versenyére. Azt sem tudtam, hogyan kell megjelenni egy golfpályán, úgyhogy miniszoknyát és magassarkút vettem fel. Egyszer csak közölték, hogy ki lehet próbálni ezt a játékot. Mivel láttam, hogy az idősebb korosztály vesz részt a versenyen, profi röplabdázóként azt gondoltam, húsz év múlva talán elkezdem. A partnerem, akivel akkor voltam, kipróbálta. Neki tetszett a golf. Mondta, hogy szívesen menne a pályára máskor is. Mivel a mai napig nem vagyok az a nő, aki otthon várja a férjét, miközben mos, főz, takarít, gyereket nevel, hát gondoltam, én is megyek vele. Az első próbálkozás alkalmával - szintén a Magyar Golf Klubban, mivel a 90-es évek végén nem nagyon volt más - mondták, hogy üssem el a labdát. 

Nem találtam el! Én, aki sportoló voltam, aki sportiskolába jártam, 3 éves korom óta sportoltam, mi az, hogy nem találom el? Na, ez volt a szerelem pillanata" - emlékszik vissza Krisztina, aki azonnal kihívásként tekintett a golfra, mi megadta magát neki. Ma már az egész élete a játék körül forog. Amellett, hogy játszik, 12 éve van egy vállalkozása, amely a golf szerelmeseinek kínál utakat.

Eközben az ő szerelme sem halványult, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy olyan mondatokban tud róla beszélni, amit bármelyik regényíró megirigyelne: Szeretem azokat a hajnali, párás greeneket, azt, ahogy az első labda elindul a lyuk felé, és meghúzza a vonalat! Olyan illatok, olyan színek vannak hajnalok hajnalán, hogy az valami gyönyörű." 

Három évvel az első gurítások után Batta Krisztina megszerezte az első magyar bajnoki címét. Aztán a következő évben a másodikat is. Azóta pedig gazdagabb egy Mid Amatőr magyar bajnoki címmel, és lehet, hogy idén már a Szenior bajnokija is meglesz. Eközben lépten-nyomon arra buzdítja a többi nőt, hogy ők is próbálják ki ezt a játékot, amivel, mint mondja, tovább élhetnek.

„A Ladies Golf Hungaryt azért hoztam létre, mert kevés hölgy van a golfban, és bátorítás kell nekik. Kell nekik egy közösség, egy platform, ahova bátran kiléphetnek. Sokan azt sem tudják, hogy be lehet menni egy golfklubba, vagy éppen azt, hogy Budapesten nem egy, hanem három golfpálya is van. 
Arról nem is beszélve, mennyi emberben él az a negatív sztereotípia, ez a sznobok, gazdagok sportja, és túl drága. Nem így van! A hölgyek mára eljutottak oda, hogy meg merik keresni önmagukat. Nem csak főznünk kell, és gyereket nevelni, hanem van már arra lehetőségünk, hogy ha egy hölgy azt mondja, talált magának egy sportot, hobbit, akkor űzheti. 

Persze kell hozzá a megfelelő partner, aki nem veti meg, nem ítéli el azt, hogy a családja mellett önmagára is szán időt, pénzt és energiát. Hajdanán tőlem is megkérdezte a rokonság, minek golfozni. Már a kérdést sem értettem. Minek megyünk el étkezni? Mert kell, mert jól esik, ki-miért. Amikor golfozok, sportolok, kinn vagyok a természetben, nem a computer előtt ülök, figyelek az egészségemre. Tanulmány bizonyítja, hogy akik golfoznak, és most hobbi golfozókról van szó, nem a profikról, öt évvel tovább élnek, mint azok, akik nem golfoznak, hiszen kint vannak a szabadban, és stresszmentesítik magukat. Már a séta is kikapcsolja az embert az aktivitással, de a pályán az elméjét is elfoglalja. A golf segít abban, hogy megőrizzük az egészségünket, nemcsak a fizikális, hanem a mentális szinten is" - magyarázza.

A pálya felé fordulok, amely a kánikulában is megőrizte ragyogó zöld színét, a füvet gondozó "greenkeeper" hathatós munkájának köszönhetően. Egy nagy barna madár tűnik fel a távolban. Nem repül, hanem a fairwayen halad, az ütőfolyosón. Megállnak a játékosok. Megvárják, amíg a természet újra engedi nekik a játékot. Itt nem az ember az úr.  

Rendkívül szerencsések vagyunk, hogy majdnem a belvárosban, Budapesten van egy ilyen zöld terület, amit meg lehetett tartani golfpályának. Szerintem ez egy hatalmas érték. Itt fácánok vannak, úgyhogy ott meg a lakótelep, a kerítés túloldalán. Hol látunk mi ilyet? Munka után kijöhet az ember. Én is sokszor ugrottam ide ki ebédidőben, hogy elüssek egy kosárnyi labdát" - magyarázza, amikor látja, hogy a madarat figyelem. Eközben az jár a fejemben, hogy a golfozó, aki előttem ül, 4 évben is elnyerte az év magyar golfozó nője címet. 2003-ban, egy évvel később, 2011-ben és 2016-ban is. 

Aztán eszembe jut az új feladata: 2019-től ő a szenior női válogatott szövetségi kapitánya. Alighanem ezt is a képességei elismeréseképpen bízták rá a Magyar Golf Szövetségben. „Még óvodás vagyok ezen a téren, még tanulom. Az első szezon felén vagyunk túl. Az alapot lefektettem, de az eredmények még nem elég jók. Volt egy másodosztályú Európa-bajnokság július elején, ahol a hölgyek még nem teljesítettek jól. Sajnos ezen én nem vehettem részt, mert az én hendikepem (hcp) túl alacsony, a versenyen csak 6,5 hcp fölött lehetett indulni. De a cél az, hogy a jövőben én is erősítsem a csapatot. 


Idén lett volna tervben, hogy az igazi Európa-bajnokságon, a csapat Európa-bajnokságon is elinduljunk, amihez kellett volna nekem hat olyan játékos, aki 12 hcp alatt van. Idén még nincs meg a csapat, de jövőre meglesz. Megpróbálunk honosítani olyan Magyarországon élő, jól játszó külföldieket, akik sosem gondoltak arra, hogy állampolgárságuk vagy tartózkodási engedélyük legyen. Ez olyan, mint a fociban, mi is bevásárolunk amellett, hogy a meglévő csapattagokat rá kell vennünk, motiválnunk kell arra, hogy csökkentsék a hendikepjüket." Mivel tudja, hogy én is golfozok, nem bajlódik azzal, hogy elmagyarázza, hogyan kell kiszámolni a hendikepet, inkább arról beszél, hogy már kihirdette a 20 fős keretet, amelyben minden női golfozó betöltötte az 50 évet és 20 hcp alatt van. Aztán kiemeli, hogy bennük bízik, rájuk számít a csapat Európa-bajnokságokon. Ugyanakkor a sikerhez még nagyon sokat kell tenniük, tennie. Figyelem Batta Krisztinát. Megváltozott a hangja, talán észre sem vette. Már nemcsak egy magabiztos játékos beszél hozzám, hanem egy határozott, irányításra termett vezető, aki a siker elérésében nem ismer könyörületet: 
A legnagyobb kihívás meggyőzni egy ötven-hatvan-hatvanöt év körüli hölgyet, hogy kezdjen el fogyókúrázni, kezdje el megváltoztatni az étrendjét, hogy jobb játékos lehessen. Ismerjük a magyar valóságot. Tudjuk, hogy mennyire egészségesek, mennyire fittek. De én úgy szeretek enni, mondják, mire visszavágok, hogy én is imádok, de vannak céljaim, és semmit sem adnak ingyen. Akarsz? Igen, én szeretnék. Akkor mi tart vissza? Kezdj el úgy sportolni, hogy a fizikai erőnléted is meglegyen!" 

Ahhoz különösen kell az erőnlét, ami Magyarország előtt áll. Mármint akkor, ha nemcsak kiváló szervezőként, hanem a játékban is fel akarunk kerülni a szenior női golf térképére. Batta Krisztina gondolt egy nagyot, hogy Magyarország megszerzi a Marisa Sgaravatti Trophy rendezési jogát. Mi még nem szerveztünk ilyet, de el kell kezdeni valamikor, és én nem vagyok az a halogatós típus. Elolvastam a pályázatot. Nem láttam olyat, aminek ne felelnénk meg, amit ne lehetne munkával megvalósítani" – magyarázza a bajnok, akinek ez is sikerült. Az ELSGA (Európai Senior Hölgyek Golf Szövetsége) közgyűlése júniusban döntötte el, hogy 2023-ban Belgium, 2024-ben pedig hazánk adhat otthont a neves európai golfversenynek, amire már a helyszínt is kiválasztotta a kapitány. 
A lenyűgöző szépségű, Zalacsányban lévő Zala Springs Golf Resort pályáját, amit a világhírű, ifjabb Robert Trent Jones tervezett nekünk, magyaroknak. Ha már megvannak a játékosok, amellett, hogy megvan a pálya, a rendezési jog és van egy Batta Krisztinánk, minden adott arra, hogy a szenior magyar hölgyek 5 év múlva szép eredményt érjenek el. 


Fotók: Polyák Attila - Origo

2019.09.02.

Hozzászólások