Miniszterelnöki díj Matsuyamának

Zöld zakóban a kormányfőnél


Matsuyama Hideki és Suga Yosihide (Japán Miniszterelnöke)


- Az MTI híre nyomán -

 

Miniszterelnöki Díjjal tüntették ki pénteken Tokióban Matsuyama Hidekit, a golfozók egyik legrangosabb tornája, a US Masters idei győztesét.

A sportág történetének első japán Major-verseny bajnoka Szuga Josihide kormányfőtől vette át kitüntetést, aki a ceremónián méltatta a 29 éves játékost, kiemelve, hogy kereken tíz évvel a fukusimai katasztrófa után rengeteget jelent az országnak a történelmi diadala.

„Tíz évvel a katasztrófát követően továbbra is bátorságot adsz az érintett területeken élőknek” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a golfozó sporteredményeivel, kitartó munkájával reményt és álmokat ad a japán embereknek.

Matsuyamával kapcsolatban nem véletlenül idézte fel a fukusimai szerencsétlenséget Szuga Josihide, ugyanis a játékos első hangos sikerét 2011-ben a Mastersen aratta, amikor 27. lett és azzal elnyerte a legjobb amatőr játékosnak járó díjat. Ez mindössze egy hónappal azután történt, hogy az észak-keleti városban megtörtént Japán történetének legnagyobb nukleáris balesete, amikor egy földrengést követő cunami következtében megrongálódott az erőmű három reaktora. A tragédiában 18 ezer ember hunyt el és a régióban azóta sem tért vissza az élet a korábbi kerékvágásba. Matsuyama ráadásul akkor a Tohoku Fukusi Egyetemen tanult, mely a katasztrófa érintette területen található.

A világranglistán 14. golfozó az ünnepségen a Masters győztesének járó legendás zöld zakót viselte és egy, az augustai versenyen kapott zöld sapkát, illetve a viadalon használt zászlót adott a miniszterelnöknek ajándékba.

A Miniszterelnöki Díjat évente adják át Japánban, s Matsuyama a 34. egyéni kitüntetettje.


Eddig az MTI híre.
Innentől egy kis gondolatkísérlet:

Kicsit ambivalens érzésekkel írtuk le mindezt, belegondolva, hogy mi lenne ha - jó lenne-e -, ha Matsuyama történetesen egy magyar sportoló (golfozó) lenne. Mit kapna a fejére sportágon kívülről (és ne legyenek kétségeink belülről is), ha a fotón Suga Josihide helyett, pl. Orbán Viktor állna. Miért támogatja a sportot, miért támogatja a golfot, ahol egyébként is csak gazdag, pókhasú emberek szivaroznak, akik kiszipolyozzák a jó munkás embert? Miért áll oda mellé a fotón, miért nem a másik oldalára állt, miért van zöld zakóban, miért nem pirosban, narancsban, lilában, kékben és így tovább? Még “szerencse”, hogy nincsenek ilyen gondjaink, hiszen senki “nem tud” igazán  golfozni hazánkban és még csak úgy sem tettünk, ahogy a szlovákok jártak el. Mindenesetre, bárhogy is, de a “jól megérdemelt” széthúzásunkat szépen táplálhatná egy ilyen siker és fotó, ki-ki hozzászólhatna "odafröcsöghetne" valamit, vérmérséklete, világnézete, "bőrszíne" szerint 🙁

Szép elmélkedős hétvégét mindenkinek és jó játékot!

 

Fotó: AFP

2021.04.30.

Hozzászólások