Szlovák golf menni Olimpia :)

Északi szomszédaink sajátosan, de megoldották

- Góg László írása -

A január 10-én kezdődő hawaii Sony Openen meglepő szavakat fogunk hallani a játékos bemutatásnál: "Now on the tee, from Slovakia, Rory Sabbatini.
A 42 éves, dél-afrikai születésű Rory Sabbatini december 19-én tette le az állampolgársági esküt Szlovákia New York-i főkonzulátusán. A hat PGA Tour győzelemmel rendelkező profi golfozó még 2014-ben vette feleségül az akkor 34 éves szlovák ügyvédnőt, Martina Stofanikovát. A szlovák golfszövetség (SKGA) kezdeményezésére és a Szlovák Olimpiai Bizottság támogatásával tavaly október 4-én adták be az állampolgársági kérelmet, amit az illetékes hivatal gyorsított eljárásban bírált el, hogy Sabbatini a 2019-es szezonban már szlovák színekben versenyezhessen, ami elengedhetetlen a jövőre esedékes XXXII. nyári Olimpiai Játékokra való kvalifikációhoz.


Szlovákiának így szinte biztosan lesz golfozója a 2020-as tokiói nyári olimpián, amelyen hatvan profi játékos indulhat a ranglistán elfoglalt helyezésük alapján. Az első tizenötből országonként négy, utána két-két játékos minden különböző országból, amíg meg nem telik a hatvan fős olimpiai keret. Jelen pillanatban az utolsó befutó a világranglista 340. helyén álló holland Daan Huizing. Sabbatini jelenleg a kétszázharmadik a világranglistán, így részvétele több mint valószínű. "Megtiszteltetés számomra, hogy Szlovákiát képviselhetem. Hatalmas élmény lenne az olimpiai részvétel. Továbbá szeretném segíteni a szlovák golf fejlődését, hogy még több gyerek kezdje el ezt a sportot" - nyilatkozta Rory Sabbatini a Szlovák Golf Szövetség még október 5-én tartott sajtótájékoztatóján. 
"Ez egy óriási lehetőség, hogy a szlovák golfot teljesen más szintre emeljük, és itt nem csak az olimpiai játékokról beszélünk, hanem szlovák golfozó esetleges részvételéről például a Ryder Kupán, vagy más jelentős világeseményeken"- mondta Rastislav Antala, az SKGA alelnöke, egyike a dél-afrikairól szlovák színekre való áttérés fő kezdeményezőinek.
Rory Sabbatini 1999. óta megszakítás nélkül tagja a legrangosabb profi sorozatnak. Eddig hat PGA Tour győzelemmel rendelkezik, és 2013-ban Trevor Immelmannal megnyerte a World Golf Championship-et. Legjobb helyezése a világranglistán a 8. hely volt 2007-ben, ugyanebben az évben a megosztott második helyen végzett a Masters-en.

2019.01.09.

Hozzászólások