Másfélmillió lépés....egy golfpályán

Chipping, ahol a madár sem csipog


- Huszti György írása -


Melyik a világ leghosszabb golfszakasza?


Talán sokan tudjátok erre a kérdésre a választ: miszerint a dél-koreai Gunsan Country Club híres hármas szakasza az, amely több mint 1 km (1 004 méter) hosszú,  egy “rövidke” Par7-es (mindkét oldalán vízakadállyal fűszerezve).


De vajon melyik a világ leghosszabb golfpályája?


Ez bizony a Nullarbor Links Golf Course, amely kicsivel “azistenhátamegett”, Nyugat-Ausztráliában található. Ha valaki végig akarja sétálni a 18 szakaszos Par72-es pályát, még az is lehet, hogy több cipőre lesz szüksége hozzá, a pálya teljes hossza ugyanis, közel másfélmillió(!) méter (1 365 km). Ebből a lejátszható 18 szakasz persze csak 6 174 méter hosszú (nagyjából mint a Pannonia a fehér elütőről), ugyanakkor a Nullarbor szakaszain az aktuálisan lejátszott green és a következő elütő egymástól átlagosan 66 km-re helyezkedik el, de példának okáért a hatos green és a hetes elütő között több mint 200 km-es távolsággal kell számolnunk.

A játékosok így általában nem gyalogosan, és nem is golfbuggy-val közlekednek, két szakasz között autóba ülnek, így is általában 3-5 nap alatt játsszák le a pályát, amelynek befejeztével a legvégén természetesen külön teljesítési igazolást kapnak.  

A szakaszokat javarészt benzinkutak és motelek közelében építették meg, többnyire ritkán látogatott országutak mentén. A pálya célja ugyanis elsősorban az, hogy ezzel a kis remekbeszabott sportkalanddal fellendítsék az amúgy kietlen vidék idegenforgalmát. Így minden szakasz más-más turista látványosságot vonultat fel: ősi fossziliákat, hatalmas kenguru szobrokat, közös úszást a delfinekkel, vagy éppen a bálnák vonulásának megfigyelését. A hosszúra nyújtott pályabejárás során tevék, kenguruk és vombatok nyújtanak társaságot a fáradt golfozóknak, a varjakkal viszont vigyázni kell, mert szokásuk a labdák elcsenése - mint egykor a megboldogult zirci Vuk tette azt.

A Nullarbor Golfpálya szakaszai igazán próbára tehetik az átlaggolfozó elszántságát és türelmét, ugyanakkor minden bizonnyal egy életre szóló élménnyel ajándékozza meg a sportág elszánt szerelmeseit.

A pálya jelenleg a Covid19 okozta egészségügyi rendelkezések következtében - Dél- és Nyugat-Ausztrália közös határszakaszainak lezárása - éppen nem játszható, de az utazási korlátozások feloldását követően aki teheti, annak kalandra fel! 🙂


Fotók: BusinessManager

2020.04.30.

Hozzászólások