Magyar résztvevő a The Open-en

Gágyor Gábor a golfvilág elitjében


- Az MGSz interjúja -

Magyar érdekeltsége is van a július 18-án, a Royal Portush Golf Clubban kezdődött 148. The Open-nek. Gágyor Gábor január 1-jétől az EGA delegáltjaként vesz részt az R&A Rules of Golf Committee munkájában. E minőségében meghívást kapott, hogy bíróként segítse az egyetlen Európában rendezett Major verseny lebonyolítását. Gábor  korábban az EGA Versenybizottságának tagjaként Európa-bajnokságok versenybizottságát vezette, jelenleg az EGA Handikep és Course Rating Bizottságának is a tagja. Az Openen szerzett tapasztalatokkal, élményekkel kapcsolatban még a verseny ideje alatt kérdeztük.

„Nagy megtiszteltetés és óriási élmény itt lenni, hiszen az R&A munkatársai mellett, a világ közel 50, középpontban lévő bírója és aktív bírói tevékenységet is végző tisztségviselője kapott meghívást, hogy az év utolsó Major bajnokságán a profi élvonalba tartozó golfozók játékát segítse. Itt összesen egy kb. 100 fős csapatról beszélünk a Versenybizottság elnökét is beleértve. Minden egyes flight-ot külön csapat kísér: a walking és observer bírók, a scorer-ek, a bunker gereblyézők és egyes kiemelt játékosokkal biztonsági emberek. Az első két napon observer bírói feladatokat láttam el a Justin Thomas – Tommy Fleetwood – Thorbjorn Olesen, majd a 2018. évi bajnok, Francesco Molinari – Bryson DeChambeau – Adam Scott alkotta flightoknál. Az observer bíró elöl, az elütések után segíti a játékot, támogatja a játékosokkal együtt haladó, ún. walking referee-t a várható szabálykérdések előre jelzésében, a gyors és pontos döntések meghozatalában. A cut után, a harmadik napon walking referee voltam. Kivételes érzés volt az 1-es elütő nézőterén közel ezer nézővel hátunk mögött, a játékosokkal együtt elindulni. És ugyanilyen izgalmas volt a 18-as szakasz greenjénél, az arénában a nézőtérre felütött és az ott elveszett labda free dropjánál segíteni a játékost. A fináléban ismét observer leszek 10:42-es indulással, ahol az egyik játékos Sergio Garcia.”

Milyen speciális felkészülést igényelt a The Open bírói munkája?

Az R&A január 1-jétől új szabályokat vezetett be ugye, amelyből természetesen már minden bírónak vizsgáznia kellett. Az érkezés után kaptunk egy dossziét, ami tartalmazta többek közt a helyi szabályokat, valamint egy részletes leírást arról, hogy az egyes szakaszon milyen olyan adottságok, akadályok, egyéb körülmények adódhatnak, melyek során szabálykérdések merülhetnek fel. Ezt alaposan át kellett olvasni a verseny előtt. De részletes útmutatót kaptunk a verseny lebonyolításával kapcsolatban is: mikor, hol kell megjelennünk, mi a pontos forgatókönyv, hogyan kell a kamerák látószögén kívül mozognunk. Pályabejáráson és Bizottsági egyeztetésen is részt vettünk, ahol alapos felkészítést kaptunk a verseny menetének részleteiről.

Szeretnénk még bepillantani a kulisszák mögé, hogy telt egy napod?

Mintegy 45 percre lakunk a Royal Portush Golf Clubtól. A helyszínre két órával korábban érdemes megérkeznünk a flightunk indulása előtt. A bejáratnál a bíróknak külön öltözője*, étterme és szobái vannak, ahol gyülekezhetnek, étkeznek és tapasztalatot cserélhetnek. (* Több öltözet egyenruhát, cipőt és esőfelszerelést is kaptunk). Fél órával az indulás előtt bejelentkezünk a versenyirodába, felvesszük a rádiókat és megkapjuk a játéksebességre vonatkozó táblázatot. Minden nap összesítik az előző napok bírói döntéseit, melynek összefoglalóját még aznap este megismerhetjük. A döntőben tízpercenként indulnak a flight-ok, így egy rövid kézfogás a starter-rel, a játékosokkal, a caddie-kkel és kezdődhet a játék. Mint említettem, bíróként külön figyelmet igényel, hogy a rám bízott kísérő csapattal se a sokezer néző élményét, se a televíziós közvetítés kameráit ne zavarjuk, hiszen a pályán mindenfelé hatalmas tömeg szurkol a kordonokon kívül.

Mennyiben más a golf szülőföldjén és Magyarországon bíráskodni?

Otthon a bírók jól ismerik majdnem a teljes mezőnyt és legtöbbször kötetlenül beszélgetünk a játékosokkal. Itt a profik szinte csak a játékra koncentrálnak és nem nagyon foglalkoznak a külső körülményekkel. Mindenképpen más élmény a hatalmas tömegek, kordonok és televíziós kamerák között bíráskodni.

Valószínű, hogy az egész verseny felejthetetlen élmény marad, de mégis mi az, ami legelőször jut majd az eszedbe a verseny után?

Az egész bajnokság pozitív feszültséggel van tele, de mégis mindenre és mindenkire – különösen az első Open-jükön szereplő bírókra – odafigyelnek, professzionális a szervezés. A második nap elején Martin Slumbers, az R&A CEO-ja végtelenül kedvesen megkérdezte, hogy voltam-e már az Open-en, mire azt válaszoltam: „Igen, az első versenynap után már egynegyed Open-en”. Fantasztikus lenne jövőre is bíróként a Royal St George’s pályájára lépni. Az amiatt is különleges lenne, hogy a legutóbbi Rules of Golf Committee meeting alkalmával már játszhattam is ott. ...Ami legelőször eszembe jut? Ez a semmihez sem hasonlítható miliő.


Fotó: Gágyor Gábor, illetve MGSz

2019.07.21.

Hozzászólások