Klubcsapat játékosok​​ figyelem!

A szigetcsúcson (is) fontos szabály


- Huszti György írása -


A szombaton startoló XXII. Magyar Klubcsapat Bajnokság kapcsán új Helyi Szabály került fel a GOLFiGO rendszerbe, amely megtekinthető ITT bármikor (amennyiben szükséges, akár hirtelenjében a verseny alatt is). 

A Helyi Szabályt az alábbiakban olvashatjátok, de engedjétek meg, hogy egy - talán kevésbé ismert - szabályra külön is felhívjuk a figyelmeteket, különös tekintettel arra, hogy az Old Course-on “hemzsegnek” a No Play zónák (zöld fejű piros karók és/vagy helyenként vonalak is)

E/8 Helyi Szabály kicsit “szájbarágósabban” kifejtve: 
Nos az (talán) minden játékos számára “tiszta”, hogy amennyiben a labda a (piros) No Play zónában van, azt nem játszhatja meg és kötelező egy büntető ütésért droppolnia a büntető terület szabálya szerint. De mi a helyzet akkor, ha a labda nincs ugyan a No Play zónában, de annyira közel van a zóna határához, hogy a beállást, vagy akár a lendítést(!) a No Play zónában (vagy a lendítést azon keresztül, a “légterét" megsértve) kell elvégeznünk. Ez esetben, kötelező(!) Free Drop-ot kell a játékosnak elvégeznie. 

Tehát egy viszonylag gyakori Kisoroszi példát hozva: az egyes szakaszon a játékos túlüti a Green-t, amely a Green mögötti No Play zóna előtt 20-30 centiméterrel megáll. A játékos onnan nem chippelheti fel a labdát a Green-re, mert a chipje lendítési síkja (amelyet a No Play zóna határára merőlegesen kell felvennie) a levegőben keresztezné a zóna határvonalát, így a játékosnak kötelező Free Drop-ot kell alkalmaznia (megkeresve a legközelebbi könnyítési pontot, amelynél a lendítési sík nem halad át a zóna határvonalán, de a pont nincs közelebb a zászlóhoz, mint ahol a labda eredetileg feküdt). 

Egy másik példa Kisorosziban a No Play zónák esetében amikor kötelező Free Drop-ot kell alkalmazni: a tizes szakaszon a játékos az első ütését balra húzza, amely megáll ugyan a pályatesten, de a  No Play zóna határától mindössze 20-30 centiméterre. Jobb kezes játékosról lévén szó a játékos beállása a No Play zónában lenne, így ez esetben is kötelező(!) a játékosnak a Free Drop-ot alkalmaznia.

Természetesen, bármely példa esetében, ha a labda a No Play zónában van, az estben a labda nem megjátszható és az egy büntető ütéses droppolást kell alkalmazni. Emlékeztetőül, a labda akkor van No Play zónában, ha:
1. Felfestett vonal esetén: a labda bármilyen pontja (akár egy milimétere is) a vonal bármilyen pontja (akár egyetlen milimétere)  vonalában van.
2. Csak karók esetén: a labda bármilyen pontja (akár egy  milimétere is) a karók a pálya felé eső oldalának a (képzeletbeli) vonalában van.

Tegnapi, általános szabály-összefoglalónk (az MGSZ Versenyigazgatójának ajánlásával) a Klubcsapat Bajnokság kapcsán ITT érhető el.

 

A Magyar Golf Club által 2022. augusztus 25. követően rendezett versenyekre az alábbi
Helyi Szabályok érvényesek, amelyek felülírnak minden korábban megjelent Helyi Szabályt.

 

HELYI SZABÁLYOK

[A]  JÁTÉKTÉREN KÍVÜLI TERÜLETEK

A-1 Játéktéren kívüli terület
A pálya kerítésén túl minden, valamint a pályán fehér karókkal vagy festett vonallal körülhatárolt terület.
·    Ha a kerítésen belül fehér karó is van, akkor a pályahatárt a karók vonala jelzi.

A-4 Belső játékon kívüli területek
·  Kizárólag a 18-as szakasz lejátszása során a szakasztól jobbra elterülő pályarész játékon kívüli terület, távolsági korlát nélkül az elütőtől a büntető területig. A 18-as szakaszról e területre játszott labda esetén a 18.2b szerint kell eljárni. Bármely más szakasz lejátszásakor ugyanez a terület rendes játékrész. A határvonalat fekete/fehér karósor jelzi, amelyek a 18-as szakasz felől fix határjelzők, a 17-es szakasz felől mozdíthatatlan akadályok és nem jelölnek határon kívüli területet.

[B]  BÜNTETŐ TERÜLETEK

B-1 Büntető területek meghatározása
·  A pályán csak piros büntető területek vannak, piros karókkal és/vagy vonalakkal jelezve (15, 17, 18-as szakaszokon).
·  A játéktól elzárt büntető területeket (NO PLAY ZONE) zöld fejű piros karók jelzik (1, 2, 3, 9, 10, 11, 16, 17 szakaszokon)

 [E]  KÜLÖNLEGES KÖNNYÍTÉSEK

E-1  Dropping Zónák
·  Az 1-es és 3-as szakaszokon a green mögötti A NO PLAY zónához ejtési zóna van kijelölve. Ha a labda a NO PLAY zónában van, beleértve azt is, ha tény vagy biztos, hogy ott veszett el, a játékos egy büntető ütésért a következő könnyítési lehetőségekkel élhet: vagy könnyít a 17.1 szabály szerint, vagy extra lehetőségként labdát ejthet a kijelölt ejtési zónában.

 E-8  Tilos (NO PLAY) zónák

·    Az 1, 2, 3, 9, 10, 11, 16 és 17-es szakaszokat szegélyező piros büntető területek teljes terjedelmükben játéktól elzárt zónák, melyeket zöld fejű piros karók és/vagy helyenként vonalak is jeleznek! Ahol karó és vonal is található, ott a festett vonal az irányadó! A területről a játék tilos akkor is, ha csak a beállás vagy a szándékolt lendítési sík van a területen belül, a labda azon kívül van. A labdát a 17.1e szabály szerinti kell megjátszani, a könnyítés kötelező. A területre a belépés (könnyen észrevehető labda felvétele céljából) szabad, csak a játék tilos (játék esetén a labda megjátszásához a belépés TILOS – ilyen esetben kötelező könnyítést (free dropot) igénybe venni; azaz, ha a labda még a játékterületen van, de a megjátszásához be kellene állni a NO PLAY zónába vagy a lendítést a NO PLAY zóna zavarná (lendítési sík beleérne a NO PLAY zóna területére) akkor a könnyítés (free drop) igénybevétele kötelező a 16.1 f (2) szabály szerint). Amennyiben vita merülne fel a labda helyzetét illetően, haladéktalanul hívjon bírót! 

[F]  RENDELLENES PÁLYAVISZONYOK

F-1  Rendellenes körülmények meghatározása
·    A rendellenes pályaviszonyokat kék karók vagy fehér festékkel fújt vonalak jelzik (mindkét jelölés ugyanazt jelenti, nincs különbség köztük). Könnyítés (free drop) akkor is igénybe vehető (de nem kötelező), ha csak a beállásunkat zavarja a rendellenes pályaviszony.
·    Az általános területen lévő footgolf lyukak, öntözőrendszer részei, padok, szemetesek, szakaszjelző táblák, távolság jelölő korongok, felújítás alatti területet, büntető területet és a NO PLAY zónákat jelző karók mozdíthatatlan akadályok, melyekre a 16.1 szerinti könnyítések érvényesek. A footgolf zászlórudak, footgolf elrúgók, távolságjelölő karók mozdítható akadályok, amire a 15.2 szerinti könnyítések vonatkoznak.

Megjegyzés: Definíció szerint az utak és ösvények mesterségesen burkolt felülete vagy szegélye mozdíthatatlan akadály. A földutak, kitaposott ösvények, traktornyomok, kocsik keréknyoma a pálya szerves része, ahonnan a labdát úgy kell megjátszani, ahogy fekszik a 9.1 szerint.

 [G] ESZKÖZHASZNÁLAT KORLÁTOZÁSA

G-7 Bizonyos cipők tilalma
·  A pályán csak soft spike vagy spikeless cipők használata megengedett.

 [J]    A JÁTÉK FELFÜGGESZTÉSE

J-1    A játék leállítása és újraindítása
·  A játék felfüggesztésére, illetve folytatására használt jelzések. 1 hosszú kürtjel: a játék azonnali felfüggesztése vészhelyzetben. 3 egymás utáni kürtjel, ismételve: normál felfüggesztés. 2 rövid kürtjel, ismételve: a játék folytatása mindkét esetben.
·  A menekülési útvonalakat a klubház hirdető tábláján kifüggesztett kiürítési terv tartalmazza.

[K]  A JÁTÉK TEMPÓJA

K-1 A versenykör szintideje
·  18 szakaszon 4:28 óra.

K-2 A játék tempója stroke play versenyen
·    A játék tempójáról, a pozícióból kiesett csoportok kezeléséről, a lassú játék büntetéséről az MGSZ Versenyszabályzat 4. számú melléklete rendelkezik.

Általános büntetés a Helyi Szabály megsértéséért: általános büntetés
Stroke Play – két ütés


Fotó: MGC Kisoroszi

2022.08.26.

Hozzászólások