7 klub, 8 csapat, 72 játékos

Mit érdemes tudni a Klubcsapat Bajnokságról


- Huszti György írása -


A pénteki gyakorlónappal kezdetét veszi a XXII. Magyar Klubcsapat Bajnokság az MGC Kisoroszi Old Course-on.
A Bajnokságra végül 7 klub 8 csapata adta le nevezését, úgymint:

Budapest St. Lőrinc
Continental CityGolf
Forest Hills
MGC Kisoroszi
Old Lake - Hödlmayer
Pannonia Masters
Zala Springs Gémek
Zala Springs Kócsagok

Az alábbiakban megpróbáljuk áttekinteni a legfontosabb információkat az idei versengés kapcsán:

Általános szabályok:
- Maximált ütésszámra játszott StrokePlay (az adott szakasz PAR értéke + 5 ütésig)
- Minden csapat részt vesz mind a Bruttó (Stroke), mind a Nettó (Stroke-Hcp) kiértékelésben.- 
- A csapatok 9 főből állhatnak (olyan játékosok vehetnek részt a versenyen, akik az adott klub elsődleges klubtagjai legalább 2022. június 1. óta).
- 3 játékos egyéni játékot játszik (mindkét versenynap kiesik a leggyengébb eredmény). Figyelem(!), tekintve hogy ugyanazon csapatok játszanak mind a Bruttó, mind a Nettó versenyben, így minden további nélkül előfordulhat, hogy más-más játékos eredménye esik ki az egyik, illetve a másik megmérettetésben. Az egyéni játékot játszó játékosok számára a verseny hendikepmódosító. Az első napot követően (amennyiben egy egyéni induló hendikepje megváltozik), az adott játékos a második napon már a megváltozott hendikepjével vesz részt, (ez befolyásolhatja a Nettó kiértékelést).
- 6 játékos három párost alkot, Ők FourBall játékformában játszanak (mindhárom páros eredménye beszámítódik a végső csapateredménybe). FourBall páros: A páros mindkét tagja a saját labdájával játszik, az adott szakaszon jobb eredmény a páros eredménye.
- A versenyben 36.0 HCP Index értéket meghaladó hendikeppel rendelkező játékos nem vehet részt. A FourBall párosok esetében a páros két játékosa közötti Playing HCP különbség nem haladhatja meg a 18-as értéket. (Mindkét esetben a nevezési határidő időpontja a mérvadó).
- A FourBall párosok esetében (a Nettó kiértékelés miatt)  szükséges, hogy minden szakaszon  beazonosítható legyen az eredmény (mindkét játékos valamennyi szakaszeredménye külön-külön oszlopban vezetve legyen az eredménykártyán, illetve az Online LiveScore-ban) (ez utóbbiban a tavalyi innovációt felhasználva két különböző szín (mandarin/antracit) jelzi, a nézők számára, hogy mely játékos ütötte az adott score-t).
- A 9 játékosnak nem muszáj mindkét napon ugyanazzal a párral teljesítenie a versenyt (mind a párosok összetétele, mind az egyéni indulás változtatható). A második versenykörre az összeállításban pozíciót cserélni az első versenynap 17:00 óráig, vagy az ezután beérkező játékos csoportok (Flight-ok) esetén a saját csapaton belül induló utolsó Flight beérkezését követő legkésőbb 10 percen belül lehet. Az esetleges pozíció cserét az adott csapat kapitánya jelezheti írásban, személyesen átadva a Versenyigazgató kezeibe a kitöltött dokumentumot. Amennyiben nem érkezik be változtatási kérelem, az esetben a nevezéskor leadott sorrend érvényes a második versenykörre is.
- Tekintve, hogy a csapatok a leadott 9 főből szabadon összeállíthatóak, így, ha valaki a két versenykör között megsérül vagy lebetegszik, még akkor sem esik ki a csapata. Ugyanis a versenyfeltételek még 5 játékos esetén is teljesíthetőek, hiszen akár 2 fő is játszhat egyéni játékformát (ez esetben nincs kieső eredmény), valamint a páros FourBall játékforma 1 fővel is érvényes lehet (ebben az esetben végig 1 játékos eredménye fog számítani, aki természetesen csak 1 labdával játszik, így akár 3 játékos is “helyettesítheti” a 3 párost)

Mit szabad a csapattársaknak és mit nem a verseny alatt
- A FourBall játékforma esetén a feleknek ugyanazon dolgok megengedettek, illetve tiltottak, mint egyéni játékban a játékos caddie-je esetén. Azaz például megbeszélhetik a taktikát egymással, kérhetnek és adhatnak egymásnak tanácsot, de például a beállás megkezdését követően már nem állhatnak a játékvonal mögött, azaz nem állíthatják egymást ily módon irányba. Bővebben a 10.2b szabályban olvashattok róla. Bizonyára már sokan használjátok is a „Rules of Golf” applikációt, ahol minden szabály elérhető digitálisan, magyar nyelven is.
- Egymásnak csak akkor adhatnak kölcsön ütőt játék közben, ha kettejük összesített ütőszáma nem haladja meg a 14 darabot. Ez kissé életszerűtlen ugyan (hiszen szinte biztosan több ütőjük van nekik összesen, min 14 db), ugyanakkor olyan szempontból lényeges hangsúlyozni ezt, hogy pl. egyik fél sem fejezheti be az utolsó 10 cm-es puttot a másik fél putterével, (ha kettejük összesített ütőszáma meghaladja a 14 darabot).
- Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy a fentebbi leírás (tanácsok, taktika, stb.) csupán a FourBall párosok játékosaira vonatkoznak, az esetleg egy flightban küzdő EGYÉNI StrokePlay-t játszó csapattársakra NEM, tehát az egyéni játékosokra ugyanolyan megkötések vonatkoznak, mint bármely más hendikepmódosító verseny esetében.
- Azok a játékosok (és csak azok), akik már befejezték az adott napi saját versenykörüket, minden további nélkül kimehetnek caddiezni a pályára bármely saját csapattagjuk számára, sőt még másik csapat tagjainak is caddiezhetnek, (de ezt azért előtte beszéljék meg a saját csapatukkal) ?

Mire érdemes figyelni a FourBall játékforma esetén
- Egy adott pároson belül a kezdőütés sorrendje (bármely szakaszon) megbeszélés kérdése, tehát kezdhet olyan játékos is, akinek az elütőterülete közelebb van a zászlóhoz (pl. a hölgy játékos a férfi csapattársa előtt).
- Még egyszer, mert ez nagyon fontos: a FourBall játékforma esetén beazonosíthatónak kell lennie, hogy egy adott szakaszon melyik játékos ütötte az adott eredményt, ellenkező esetben a páros, (és vele együtt a csapat is) kizárásra kerül a versenyből.

Hogyan kapnak ranglistapontot a csapatok
- A Klubcsapat Bajnokság eredményeiért a játékosok EGYÉNI ranglistapontot NEM kapnak.
- A klubok kapnak klubranglistapontokat az eredmény alapján (a ponttáblázatot lásd a Ranglistakiírás mellékletében).
- Azon klubok esetében amelyek két csapattal indulnak (idén sajnos csak a Zala Springs jár el így), a klub azon csapata után kapja a ranglistapontokat, amely a Bruttó kiértékelésben előrébb végez. A Zala Springs gyengébbik helyezést elérő csapata (a Versenykiírásnak megfelelően) „elviszi” a megszerzett helyezést az esetleg mögötte végző csapat(ok) „elől” (de természetesen plusz ranglistapontot nem kap a klub).

Az idén induló csapatok játékosainak névsora:

Budapest St. Lőrinc
Brányik Edit   23.5   Felnőtt
Darvassy Attila   18.5   Felnőtt
Horváth Gábor Mihály dr.   15.0   Felnőtt
Magyar József   21.2   Senior
Somogyi Orsolya   25.4   Felnőtt
Szulyovszky Gábor   25.1   Felnőtt
Kovács Gergő   9.5   Junior (U16)
Kovács Gy. Tamás   14.2   Felnőtt
Palya Ferenc   19.0    Felnőtt

Continental CityGolf
Avidor András   34.5   Felnőtt
Bacsó Béla   17.8   Masters
Billwachs Tibor   31.3   Felnőtt
Kovács Balázs   27.7   Felnőtt
Nguyen Hoa Luu Lan   15.0    Senior
Vida Gábor   34.7   Felnőtt
Bartos Botond Bálint   4.3   Junior (U18)
Török József   23.5   Felnőtt
Vitéz Béla   12.8   Felnőtt

Forest Hills
Andrejszki Tibor   14.6   Senior
Csizmadia Ákos    9.9     Felnőtt
Ratskó Ákos    8.5   Felnőtt
Sebők Imre   14.3   Felnőtt
Szabó Tamás Dr.   8.7   Felnőtt
Vargha András   9.7   Felnőtt
Dákó Szabolcs   6.3   Felnőtt
Szabó János    19.4    Masters
Szabó Krisztián    7.7   Felnőtt

MGC Kisoroszi
Bognár László Dr.   15.6   Senior
Egervári Ferenc Dr.   15.2   Masters
Kordoványi Gábor    15.0   Felnőtt
Nagy I. István   14.3   Senior
Salamon Balázs   8.2   Felnőtt
Szakszon József   14.6   Felnőtt
Orosz Marcell   10.3   Felnőtt
Szabó II. Péter   10.3   Felnőtt
Takács János Dr.   10.0   Masters

Old Lake - Hödlmayer
Bacsa László   7.5   Felnőtt
Bernhardt Tibor   10.1   Senior
Hideg János   9.4    Senior
Lengyel Armand   4.7    Felnőtt
Magyar Tibor   6.3   Felnőtt
Magyar Tibor ifj.   13.6   Junior (U18)
Baldauf László   7.5   Senior
Malatyinszki Tamás   12.7   Senior
Wynn Mike   8.2   Senior

Pannonia Masters
Batta Krisztina   4.3   Senior
Bohács Zsolt dr.   6.3   Senior
Horváth Péter dr.   5.8   Senior
Koller György   4.4   Senior
Magyar Krisztián   5.7   Felnőtt
Müller Ralph   4.9   Senior
Fülöp Gergő   3.4   Felnőtt
Károly Ádám Endre   1.8   Junior (U18)
Nagy Ármin   2.6   Junior (U16)

Zala Springs Gémek
Balogh Zoltán   22.2   Felnőtt
Bíró Géza   14.1   Felnőtt
Dietrich Tamás   21.0   Masters
Horváth Eszter   17.8    Junior (U18)
Kisfali János   17.4    Masters
Kudich Zsolt   19.0   Felnőtt
Jackson Victoria Lara   16.6   Junior (U14)
Maier Franz   17.7   Masters
Nguyen Thi Kim Oanh   18.8    Senior

Zala Springs Kócsagok
B. Kiss Gergely   13.1   Felnőtt
Ellis Donald    16.0    SuperMasters
Huszti György    10.1   Felnőtt
Karvász Tamás Dr.   9.6   Senior
Toma-Pap Imre   12.0   Felnőtt
Turkovics Ilona   11.1   Senior
Kocsis Réka   7.1   Felnőtt
Zala-Kovács Lázár   11.4   Junior (U12)
Zala-Kovács Péter    6.6    Junior (U14)

 

Természetesen - a tavalyi Klubcsapat Bajnokságon már megszokott módon - a GOLFiGO-ban idén is valósidőben, percről-percre, illetve ütésről-ütésre nyomon követhető minden érdeklődő számára az összesített csapateredmények aktuális állása, tűpontos helyzete.

 

2022.08.23.

Hozzászólások