Kiváncsi vagy az új hendikepedre?

Új induló világ HCP minden játékosadatlapon


Ismét fejlesztettünk, és így meg is tudunk lepni Benneteket egy kis előtavaszi ajándékkal ⛳️?
Bizonyára eljutott hozzátok is a hír, miszerint a golfszabályzatokért felelős szervezetek néhány éve összefogtak és kidolgozták az új Világ Hendikep Rendszert (WHS). Erre azért van szükség, mert bolygónkon jelenleg mintegy féltucat különböző metódus alapján számolják a hendikepeket (a golfjátékosok tudásszintjét). Így, bár nagyvonalakban nincs óriási különbség, de mégis eltérő tudásszintet jelenthet ugyanaz a mutatószám pl. Európában, vagy Amerikában. 

Tekintve, hogy az amatőr golf egyik legfontosabb mutatószámáról van szó, amely többek között lehetővé teszi, hogy az egymástól akár jelentősen eltérő tudású játékosok is korrekt módon versengjenek egymással, így ez egy igazán fontos intézkedés. A világ országainak (jelenleg 208 ország rendelkezik Nemzeti Golf Szövetséggel) egy része idéntől bevezeti a WHS-t, míg egy másik részük 2021. január 1-től teszi ezt meg (a Magyar Golf Szövetség is ez utóbbiak között van).

Az új rendszerre történő átváltás alapvetően fogja megváltoztatni az eddigi hendikep számítási metódust. Már az induló (új, átváltó) hendikep kiszámítása is alapvetően más szisztéma szerint történik. Az alábbi képletet kell alkalmazni a játékos időrendben utolsó 20 hivatalos játékkörére:
eHCP + (36 - Nettó stbfp) x 113 / SR
Az adott játékos így kiszámított mindenkori utolsó 20 eredményéből a legjobb (legalacsonyabb) 8 eredményét kell alkalmazni és ezek átlaga adja az új WHS induló hendikepet. Azon játékosoknál akiknek nincs 20 eredménye valamivel bonyolultabb a metódus, itt egy “mesterséges” eredményt is létre kell hozni, illetve kompenzálni kell különböző számokkal (attól függően, hogy pontosan hány versennyel rendelkezik a játékos), de ezekkel most tényleg nem fárasztanánk Benneteket. 

Értelemszerűen, mi a magunk részéről továbbra is csak az elmúlt két év versenyeredményeire látunk rá, és ugyanazt látjuk a PcCaddie-ben, mint bármelyik másik “földi halandó”, így az EDS-eket (Extra Day Score-okat), illetve külföldi versenyeket nem tudjuk figyelembe venni. (Az I. Hungarian Winter Cup bekerül a PcCaddie-be, így ezt a három napot - bár külföldön zajlik - fel tudjuk tüntetni az érintettek adatlapján). 
Természetesen, honlapunkat továbbra is kizárólag magánszorgalomból működtetjük, a golfozók igényeinek kiszolgálására, így az itt fellelhető valamennyi adatot “nem hivatalos” adatként kell kezelni. A hivatalos adatok az MGSz oldalán érhetőek el és tekinthetőek meg.

Ha tehát bármikor kiváncsi vagy rá, hogy mi lenne az új induló HCP-d, ha pl. ma kerülne bevezetésre a WHS hazánkban, meg tudod nézni a saját játékos adatlapod tetején. A rendszer minden egyes versenykört követően frissít.


Amikor majd a magyar golfélet is elindul (vélhetően jövő év elején) az új rendszerrel ott már a Playing HCP-ket és az eredményeket is kicsit másképp kell majd számolni (pl. A Nettó DuplaBogey rendszere: a kihúzott vagy “elszállt” szakaszokat majd a Par-érték + “pálcika” + 2 eredménnyel kell számolni). De itt még jelenleg is egyeztetések folynak az MGSz és az EGA között, pl. a hazánkban alkalmazott hcp-sapka és egyéb részterületek kapcsán, tehát egyelőre ezzel még nem tudunk foglalkozni.

Engedjétek meg, hogy ezúton is megköszönjük Horváth Róbert (az MGSz - HCP és Course Rating Bizottsága elnökének)  messzemenő és szakavatott segítségét, fejlesztésünk létrejöttében.

Jó böngészgetést kívánunk a “régi” és az új, induló hcp-k között!

 

2020.03.03.

Hozzászólások