Jobb eredmények születhetnek Kisorosziban

Mi is az a "No Play" zóna

- Huszti György írása -

A tavalyi évhez hasonlóan a "Magyar Old Course" ismét több rangos szövetségi versenyek megrendezését nyerte el. Idén Kisorosziban kap helyet a két talán legfontosabb felnőtt megmérettetés (Magyar Kupa, illetve Magyar Bajnokság) is. Az elmúlt évek állandó visszatérő "össznépi játéka" volt, hogy amíg szinte egész évben piros karók, illetve néha biotop karók büszkélkedtek a pályaszakaszok oldalainak nagy részén, addig a szövetségi versenyek elött (még az is előfordult, hogy csak a hivatalos gyakorlónap végére) ezek a karók rendre lecserélődtek és "csodálatos" fehér OBI karókká változtak. 

Gondolom, nem kell egyetlen golfozónak sem elmagyarázni, hogy mennyire nem mindegy, egy esetleges oldalra tévesztett ütés esetében, hogy az eredeti ütés helyétől vagy a piros karók vonalának keresztezésétől kellett új labdát megjátszani (természetesen mindkét esteben büntetőütést felszámolva magunknak). Talán ennek a karócserélgetési hagyománynak vethet végett az év eleji szabályváltozás, tekintve hogy megszűnik az oldalsó vízakadály fogalma (egyúttal egyébként a biotop terület fogalma is).

Új fogalmak jönnek be a terület elnevezésekben, ilyen pl. a piros büntetőterület, amelynek előnye a korábbi oldalsó vízakadállyal szemben, hogy még az sem baj, ha a pálya akár a sivatag közepén van és sosem látott semmilyen vizfolyást vagy tavat sem. Így gyakorlatilag a pálya bármely részén szabályosan lehet büntetőterületet kialakítani.

Szintén új területi megnevezés lesz az ún. piros no play zóna, ez szintén bárhol kialakítható, jelölése a korábbi biotop karós jelöléssel megegyező, piros karó tetején zöld csíkkal. Ezekre a területekre be lehet majd menni (pl. labdát keresni), de a területről a labdát nem lehet majd megjátszani. Büntetőütéses droppolást kell majd végrehajtanunk a korábbi vízakadályok esetében használt lehetőség szerint (kivéve a túloldali köríves droppolási lehetőséget (lásd korábbi cikkünket erről katt ide)). 

Visszatérve a Kisoroszi szigetcsúcsra, tehát a fentebb leírtak szerint elhárult minden akadály az elől, hogy a szövetségi versenyeken hasonló kondíciók mellett játszhassuk le a pályaszakaszokat, mint egyébként azt egész évben tesszük. Ez mindenképpen bizakodásra adhat okot, hogy egyébként az átlagos magyar golfozók számára szokatlan stroke körülmények között is vállalhatóbb eredmények születhetnek majd, mint az elmúlt évek Kisorosziban rendezett szövetségi versenyein. 

 

A cikkben szereplő fotó forrása: reviewjournal.com

2019.02.16.

Hozzászólások