Egy könnyítés amely megszűnt. Megszűnt?

A golfozók vigyázó szemeiket Máriavölgyre és Tatára vetik.

- Huszti György írása -

Az év elején rengeteg szabály változott meg, illetve új szabályok születtek, bátran kijelenthetjük, hogy ez elmúlt 25 évben soha nem változtak egyszerre ennyit a golfszabályok. A szabályváltozások a gyorsabb játéktempót, illetve a könnyebb játék lehetőségét vetítik előre és szinte minden esetben alaposan megkönnyítik a golfozók életét. Egy érdekes szabályváltoztatás akad azonban: a jelenleginél eggyel kevesebb könnyítési lehetőség áll a játékos segítségére, a megszűnt általános szabály a következő: 
"Ha a labda oldalsó vízakadályban van (piros karók és/vagy vonalak), akkor a labdát egy büntetőütés terhe mellett kétütőnyi távolságon belül, de nem közelebb a lyukhoz, ejthetjük attól a ponttól az akadály túloldalán, amely azonos távolságra van a lyuktól, ahhoz a ponthoz képest, amelynél a labda keresztezte az akadály határát".

Vonatkoztassunk el attól, hogy mostantól a vízakadály fogalma sem létezik már, mert van helyette sárga, illetve piros büntetőterült, de a lényeg, hogy január elseje óta a piros büntetőterületen belül lévő labdánkat nem droppolhatjuk a piros büntetőterület túloldalán. Ez a hazai pályák viszonylatában eddig két konkrét helyen jelenthetett kézzelfogható előnyt számunkra (Old Lake 11-es, illetve Pannónia 9-es szakaszok, lásd ábráink, alább). Így ezektől a könnyítésektől az új Szabálykönyv értelmében el kell (kellene) búcsúznunk.

A Döntések Könyve azonban nyitva hagy számunkra egy kiskaput, miszerint az a Golf Klub amely rendelkezik ilyen szakasszal, a saját Helyi Szabályában rögzítheti, hogy azon a konkrét szakaszon a piros büntetőterületbe került labda esetén a játékosok továbbra is élhetnek a túloldali átdroppolás lehetőségével. Közeledve a hazai versenyszezon megkezdéséhez, fokozott kíváncsisággal várjuk, hogy Tatán, illetve Máriavölgyben élnek-e ezzel a lehetőséggel és változnak-e a Helyi Szabályok. 

 

2019.02.19.

Hozzászólások

Pannonia - Az állandó minőség Máriavölgyben

A galéria fényképeinek forrása: caddie.hu

Old Lake Golf - Rövid, de játékos

A galéria fényképeinek forrása: Old Lake Golf FaceBook, illetve caddie.hu