Ideiglenes Hole-In-One

Most akkor örülünk Vincent?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Korábban tisztáztuk, hogy a játékos tudtán kívül egyből a lyukba ütött kezdő ütésével a szakaszt befejezte, és ezután minden más labdával elkövetett bármilyen művelete nem számít. De mi a helyzet, ha a játékos az ideiglenes labdáját üti egyből a lyukba?

Például:
Par3 szakaszon a játékos kezdő ütése egy erdő mélyére kerül. Szabályosan ideiglenes labdát üt, az viszont egyenesen bemegy a lyukba. Technikai hole-in-one!
Kérdés: Ezzel befejezte a szakaszt? Nyilván nem egyből, az eredeti ütést és a büntetőt is beszámítva 3 ütéssel, tehát par eredménnyel.

(1) Biztos, hogy nem. Az ideiglenes labda azzal, hogy megütötték, akárhová került, még nincs játékban. Csak akkor lesz, ha egymást kizáró módon vagy /a/ az eredeti labdát nem találták meg a keresési időn belül, vagy /b/ az ideiglenes labdát megjátszották az eredeti labda vélhető helyétől a lyukhoz közelebbi fekvésből. A két eset közül amelyik előbb bekövetkezik, attól kezdve az addig ideiglenes labda már végleges lesz.
(2) Mindaddig az eredeti labda van játékban. Ha megtalálják, azt kell megjátszani, ki az erdőből, fel a green-re, be a lyukba, ki tudja hány ütésből, de majdnem biztos, hogy nem parból. Az ideiglenes labdát pedig illetlen szavak gondolása közben (kimondani etikettsértés lenne) vehetjük ki a lyukból.

Mit tehet a játékos, ha be akarja biztosítani a par eredményt?
(3) Nem vezet garantált sikerre a keresés elhagyása, kivárva az /a/ eset bekövetkezését. Ugyan a játékos nem köteles keresni az eredeti labdát, és kérheti, hogy a játékostársak se keressék, de véletlenül is megtalálhatják, nézők, másik golfozó csoport gyanútlan játékosai, bárki. Nem bízhat benne, hogy a keresési időn belül nem történik ilyen.
(4) A játékos tehát nem tehet mást, mint hogy a /b/ lehetőséget használja ki, azaz megjátssza az ideiglenes labdát a lyukhoz közelebbről, mint az eredeti labda vélhető helye. A közelség nem kérdés, mert annál közelebb, hogy benne van, már nem is lehet. De hogyan lehet a labdát a lyukban megjátszani? Úgy, hogy bármilyen műveletet végzünk vele, amitől a labda megváltoztatja a helyzetét, és egyúttal a státuszát. Vagyis kivesszük a lyukból.

Megoldás:
A játékosnak ki kell vágnia egy szívszaggató 180 méteres sprintet a lyukig, és miután kivette onnan az ideiglenes labdát, övé a hole-in-three és a par eredmény, akár megtalálják ezután az eredeti labdát, akár nem.


Fotó: OxfordMail

2021.10.26.

Hozzászólások