Hiszem, ha látom (II.)

A visszafelé pörgetés művészete


- Véh Balázs VBlogja -

Előző cikkemben ígértem, hogy a Srixon Z-Star 90-es kompressziójú és a vele gyakorlatilag teljesen azonos, de puhább Q-Star Tour 72-es kompressziójú labdák összehasonlítását folytatom, remélem, még nem túl unalmas 🙂

Az első felvonásban nagy vonalakban az derült ki, hogy az alacsony röppályán szálló pitch ütéseknél a backspin jó 25%-kal több a keményebb labda esetén, ami akár 5 méter különbséget is eredményezhet a gurulásban. Igazából más vonatkozásban nem találtam az amatőr golfozó score-kártyáját érdemben befolyásoló eltérést.

Lépjünk hát tovább, ezúttal 16, 24 és 32 méter távolságra lévő lyukakra ütöttem és ezek átlagait vizsgáltam. Elsősorban az foglalkoztatott, hogy mi lesz a repülés és a gurulás aránya az egyes labdáknál. Elárulom, szinte kizárólag a backspin határozta meg az arányt.

Mint látható, a várakozásoknak és a gyártó ígéretének megfelelően a magasabb kompressziós értékű labda a full swing ütésekhez hasonlóan jó 10%-kal többet forog, mint a másik. Bár ezzel az ábrával nem fárasztom a kedves olvasót, azt azért megosztom, hogy itt is van eltérés a kiindulás szögében. A hosszú ütésekhez hasonlóan tendenciózusan meredekebb a puhább labda, de az eltérés ezen a távolságon nem szignifikáns. 

Persze most jön a lényeg, jelesül mekkora különbséget eredményez mindez a green-re való érkezés után? Egészen pontosan átlag 47 és fél centimétert, értelemszerűen a hosszabb távon inkább 60 körülit, a rövidebbeken pedig 40-et. Hogy ez sok vagy kevés, mindenki döntse el maga. A mérlegeléshez javaslom figyelembe venni, hogy milyen arányban sikerül beütni a putt-ot mondjuk 100, illetve 150 cm távolságból… (Annak, aki nem emlékszik vagy nem tartja nyilván csak tájékoztatásképpen mondom, hogy a PGA Tour legjobb 100 játékosának tavalyi átlagában több, mint 10% a különbség, és ahogy távolodunk a lyuktól, exponenciálisan nő a hibaarány!)

Mivel a hosszú játékban sem a hibridek, sem a fa ütők, sem pedig a driver tekintetében nem mértem olyan különbséget, ami véleményem szerint érdemes lenne említésre, ezért erről a kategóriáról nem írok külön cikket. Csak a tárgyilagosság, illetve a korábbi ígéretem okán annyit, hogy a keményebb egyenlő gyorsabb elve itt is érvényesült. A 22 fokos 4-es hibridről egy méterrel lett hosszabb a teljes távolság. Ugyanez a 15 fokos 3-as fánál alig két méter lett, a 9,5 fokos driver esetében pedig nagyjából 3 méter. 

A következőkben az olcsóbb, ionomer bevonatú labdák kerülnek terítékre. A méréseket megkezdtem, és előre szólok, mivel tudom, hogy a többség ilyenekkel játszik, hogy a különbséget zongorázni lehet! Mégpedig több oktávon át… 😂


Fotó: GolfChannel
Ábrák: Szerző

2020.05.12.

Hozzászólások