Hiszem, ha látom

A mérésnek higgy, ne a szemednek


- Véh Balázs VBlogja -


A korábbi labdás cikkem után kaptam jó néhány visszajelzést privátban, ezért gondoltam, talán érdeklődésre tarthat számot, ha a témát kicsit tovább feszegetem. Mivel a váratlanul jött eső beűzött a szimulátor terembe, kapóra jött az alkalom egy kis teszteléshez! Igen gyakori vélemény ugyanis az, hogy ez a rám abszolút jellemző labdafétis erősen túlzó, az amatőr golfozók szintjén legalábbis. 

Az foglalkoztatott, hogyan viselkedik két teljesen azonos paraméterekkel rendelkező és pusztán egyetlen tényezőben, az úgynevezett kompresszióban eltérő három rétegű, urethane bevonatú prémium golflabda. Jelesül a 90-es kompressziójú Srixon Z-Star és a 72-es Srixon Q-Star Tour gyári új példányai. 

Azok kedvéért, akik nem ismerik a kompresszió fogalmát: ez egy olyan mutató, ami a labdák összenyomódási képességének meghatározását szolgálja és nagy vonalakban 20-tól 105-ig húzódik a skála. Kissé ellentmondásos ugyan a megítélése, egyes márkák nem is alkalmazzák, de azért nagyjából konszenzus van a megbízhatósága tekintetében. 

Annyit még, hogy a PGA Tour élmezőnye többségében legalább 90, de inkább 100 körüli értékű labdával játszik, mert a relatív nagy ütőfej sebesség így érvényesül a legjobban. A hölgyek és a Champions Touron versenyző idősebb urak esetében, ahol a driver ütőfej sebessége jó 20 mérföld per órával, azaz mintegy 20%-kal kevesebb a férfi élmezőny átlagánál, már inkább a 80-90 közötti kompresszió dívik. És így tovább, hiszen a sebesség csökkenésével érdemes kisebb nyomású labdával ütni.

Aki nem Srixon fan, azoknak mondom, hogy a Z-Star gyakorlatilag a Titleist ProV1, a Callaway Chromesoft, a Bridgestone Tour B és a Taylormade TP5 versenytársa. A kistestvér Q-Star Tour egy új koncepció a gyártók azon törekvésében, hogy a profiknak készült magas nyomású urathne labdákat hozzáigazítsák a lassabban ütő tömegek igényeihez tudásban és árban. Ilyen még a Wilson Staff Duo Professional, a Taylormade Project (a) vagy a Bridgestone BR. Szinte mindegyik elérhető egy ’x’ betűvel kiegészítve az extra sebességre utalva, ezek még keményebbek, de csak a nagyon gyors játékosoknak kedveznek igazán.

A teszt során négy különböző ütést alkalmaztam: egy 75 méteres alacsony ívű, fél swinges pitchet, egy 100 méteres magas ívű, full swinges pitchet esetemben 83 mph labdasebességgel, illetve egy 130 méteres, 97 mérföldes labdasebességű, valamint egy 155 méteres célra végrehajtott, 104 mérfölddel elinduló vas ütést. 

Persze volt egy csomó elrontott ütésem, ezeket nem vettem figyelembe. Igyekeztem csak olyan eseteket bent hagyni a „kutatásban”, amelyeknél a megfigyelt paraméterek egy értelmesen szűk referencia sávon belül voltak és érzésre is jól sikerült swingek és találatok eredményezték. Egészen pontosan csak azokat néztem, ahol a labda a greenen landolt és a távolságokban, illetve a labda sebességekben nem volt néhány százaléknál nagyobb eltérés az átlagostól.

És itt el is érkeztünk oda, hogy a mondanivalómnak nincs csattanója. Amit a gyártók állítanak a labdáról, azt sikerült a saját bőrömön is megtapasztalni. Húsz egységnyi, azaz közel 20%-os kompresszió különbség esetén a magasabb mutatójú Z-Star nagyságrendileg 10%-kal több backspint eredményezett. Ugyanakkor a röppálya íve jócskán alacsonyabb volt, a launch ange, magyarul a kilövés szöge ugyanis a 72-es Q-Star Tour esetében 5%-kal meredekebbnek bizonyult. 

Mindebből logikusan következik, hogy a nagyobb nyomású (és megjegyzem, sajnos drágább) labda könnyebben megállítható a greenen az intenzívebb pörgés miatt még alacsonyabb röppálya, azaz például szeles környezet esetén is. Egyébként mivel a meredekebben kiinduló labda meredekebben is esik le, a „puhább” labda esetében sem mértem sokkal több gurulást, 10-20% volt az eltérés a két bogyó között ebben a vonatkozásban. 

Az igazi különbség a rövid és lapos pitcheknél jött ki, ekkor ugyanis 25% feletti eltérés mutatkozott a pörgésben, így a 72-es labda több, mint 5 méterrel többet gurult! És ez már bizony akár nem kívánt pontokat eredményezhet a score-kártyán is!

Itt tartok most, a teszt folytatódik a hosszú ütőkkel és a green körüli játékkal!


Címlapfotó: Titleist
Ábrák: Szerző

2020.05.05.

Hozzászólások