Futás golfozni!

avagy golfozz futva


Szabó Krisztián "sietősre veszi a figurát" a Dunakiliti Princess Palace Golf Clubban

 

- A RunnersWorld cikke, Tóth-Varga Judit írása -

 

Bő 40 éve már, hogy a futás beszivárgott a golfpályára is. Az új sportágnak neve is lett: speedgolf, mi pedig egyik hazai művelőjével, Szabó Krisztiánnal beszélgettünk!

Melyik kezdődött előbb a futás vagy a golf?
Gyerekkorom óta futok, futóversenyekre is járok, tehát egyértelműen a futás. Két maraton és vagy harminc félmaraton van a lábaimban. A golf az utolsó 4-5 évemben jelent meg.

Hogy találtál rá a két sport kombinációjára?
Először rátaláltam magára a golfra, nagyon megragadott benne, hogy egyrészt mennyire nehéz, másrészt mennyire örömteli, amikor sikeresen eltalálod a labdát. Beleszerettem ebbe a sportba. 2018-ban, amikor elkezdtem golfozni teljesítettem egy futókihívást, annyi kilométert futottam, amennyi évet írtunk akkor, tehát 2018 km-t. Az év utolsó 2-3 hónapjában már a golf is jelen volt az éltemben és arra gondoltam, hogy egy-egy alkalmat megpróbálok úgy megnyerni, hogy ütés után futok a golfpályán a következő pontig. Viszont akkor még nem tudtam, hogy létezik ilyen sport, teljesen magamtól, a magam szórakoztatására futottam két ütés között. Amikor jó pár ilyen golfkörön túl voltam, elkezdett érdekelni, vajon van-e más golfos, aki ugyanígy teljesíti a pályát. Nem megszokott a futás a golfpályán, igen tradicionális szabályokkal rendelkező sportról van szó. Rákerestem a neten a témára és hamar kiderült, hogy létező sportról van szó, aminek többféle neve is van – például extrém golf, alternatív golf, run golf, de a speedgolf terjedt el leginkább. Egyébként a világ legjobb speedgolfozói mind a két műfajban kimagasló szinten teljesítenek, tehát például nem csak speedgolf közben.

Milyen távokat futtok ilyenkor?
Jellemzően 8-11 kilométert attól függően, hogy milyen jellegű a pálya. A golfpályákat előszeretettel építik dimbes-dombos területre, persze nincs bennük hosszú emelkedés vagy lejtés. Általában az első ütésünk 200-250 méter hosszú, az a leghosszabb ütés egyébként, utána van egy 100-160 méteres szakasz, aminek a végén pár precíziós gurítás következik, majd odafutunk a következő elütőhöz és ezt csináljuk 18-szor egymás után. A futótempó nagyon gyors, sprint iram.

Milyen felszerelésetek van?
Egy speedgolf bag-be, ami egy könnyített táska, tesszük az ütőket (4-6 ütő van benne). A 14 ütős készlet helyett ez is könnyítés a futás szempontjából. Felkapjuk tehát a táskát kézbe, amibe beletesszük az ütőt, de van, aki csak kézbe veszi az ütőket, tehát táska nélkül fut, sőt olyan is van, aki egyetlen ütővel teljesíti a pályát.

Pont ezt akartam kérdezni, miért van szükség több ütőre?
Kezdetben, amikor kitalálták ezt a sportot 1979-ben, egyetlen 3-as ütővel futott a speedgolfer, ám sokkal hosszabbat lehet ütni egy specializált ütővel, illetve egy másikkal pedig jobban lehet gurítani. Emiatt alakult ki, hogy több ütővel megy pályára, mert egy ütés egy percnek számít, ha jobb ütést hoz össze jobb ütővel, az behozhatatlan előnyt jelent.

Mondtad, hogy sprinteltek az ütések között. Hogyan tudtok pontosan ütni, amikor például erősen lihegtek egy futós szakasz után
Pont ez teszi nehézzé az egészet. Ehhez az kell, hogy a golftechnikai tudás magas szintű legyen, tehát a speedgolf alapvetően olyanoknak jó, akik már tudnak golfozni, így a futótávok is lerövidülnek egy-egy ütés között. Ha jó golfos a speegolfer, akkor nem kérdés, hogy eltalálja a labdát és nagyot tud ütni. Ami még segít, ha a futótempót is lassítjuk, ahogy közeledünk a labdához. De van még valami, ami segíti a pontos ütést. A pályán vezetnünk kell egy score kártyán, hogy hányat ütöttünk, ezt érdemes ütés előtt feljegyezni, azzal is pihen a légzés.

Mennyi idő alatt lehet – mondjuk – élvezhető szintre fejlődni a speedgolfban?
Az imént azt mondtam, hogy jól kell tudni golfozni ehhez, de ezzel picit ellentmondok magamnak, mert én csak 2018-ban kezdtem golfozni, és abban az évben már elkezdtem a speedgolfot is, amit abszolút élveztem. Most, négy évvel később nyilván jobban golfozok, de valóban élveztem már a kezdetekkor is. Az alapütéseket meg kell tanulni, ez egy golftanfolyam alatt elsajátítható pár hónap alatt.

Milyen cipőben vagytok?
Én futócipőben vagyok speedgolf közben és inkább olyanban, ami terepre való. A golfot hivatalosan golfcipőben játszák, de a terepfutó cipők teljesen alkalmasak arra, hogy stabilan tartsák a lábakat és ne is csússzanak meg ütés közben.

Ha a sport futás oldalát nézzük, milyen kvalitásokkal jó, ha rendelkezik a speedgolfos?
A legeredményesebbek félmaraton specialistáknak tűnnek, alkatilag még csak véletlenül sem a sprinterek. A hosszabb távosokhoz jobban passzol ez a mozgásforma, hiába állunk meg sokszor, az ismétléseket hosszan kell bírni.

Szoktatok valahogyan frissíteni is, ahogy egy hosszabb futóedzés közben szokás?
Ha egy 18 szakaszos körről van szó, akkor például a profik nem frissítenek, mert 40-50 perc alatt teljesítik a körüket, amatőröknél a golftáskában elfér a folyadék és bármi egyéb, ami a frissítésnél felmerül.

Magyarországon van rajtad kívül más is, aki speedgolfozik?
Nem tudok róla, sőt arról sem tudok, hogy bárki összefogná-e a hazai sportágat. Az idei őszi világbajnokságra, ami Floridában volt, több mint 10 eseménnyel lehetett kvalifikálni a világ különböző országaiból. A hagyományos golf népszerűsége némiképp csökken, a fiatalokat például nem tudja megszólítani, mert nagyon időigényes, hiszen 5-6 órás körökről van szó. Viszont a futás egyre népszerűbb és a futás által lerövidülnek a körök is, ami számomra is szempont volt. Egyszerre élvezem a futást és a golfot és nem töltök vele olyan sok időt.

Mindemellett futni is szoktál továbbra is, ugye?
Persze, de azaz igazság, hogy azért is futok többet, mert győri vagyok, Győr környékén nincs golfpálya és még mindig a futást tartom a legegyszerűbb sportnak, ami fel is tölt.

 

Fotó: SzabóChris

2022.12.14.

Hozzászólások