"Új" golfpálya Magyarországon!

Csiszolt gyémántot "találtunk" Dunakilitiben- Huszti György írása -

- Egy golfpálya amely igazából Szlovákiában van?
- Egy golfpálya amely Magyarországon van ugyan, de egy olyan Duna-szigeten, amelyre csak Szlovákiából lehet behajtani egy kis hídon keresztül?
- Egy golfpálya amely privát pályaként üzemel és "halandó" magyar golfozó nem mehet "csak úgy" oda?

Nem, nem és nem ?

Nos, nagyjából ezek azok a TÉVHITEK, ha úgy tetszik "bullshit-ek" amelyek a Dunakilitiben található kilenc szakaszos Princess Palace Golf Club kapcsán a hazai golfozók fejében, mende-mondáiban előfordulnak, szerepelnek, mind ez idáig szerepelhettek.

A valóság azonban - valamennyi hazai golfjátékos számára hatalmas szerencsére - egészen más. A valós helyzet az, hogy Magyarországon eggyel több golfpálya üzemel, mint amit eddig gondolhattunk, ismerhettünk, hiszen Győr-Moson-Sopron vármegyében (ahogyan a közigazgatási terület neve január 1-től változni fog) egy csodálatos, meseszerű, kilenclyukú pálya várja a hazai - és persze a külföldi - golfozókat. 

A pályával a későbbiek folyamán alaposan megismertetünk Benneteket, de - tekintve, hogy a magyar golfközösség gyakorlatilag teljes egésze számára egy ismeretlen hazai pályán járhattunk tegnap - most engedjétek meg nekünk, hogy egy kicsit körüljárjuk azt a kérdést, hogy hogyan került egy golfpálya a Szigetközbe (a magyar golfozók számára jól ismert Welten Golf Clubtól légvonalban mindössze 5 km távolságra (a Duna magyar oldalára)).

A most következő történet akár hollywoodi filmbe illő is lehetne (mindenesetre könyvet már írtak róla), illetve forgatott róla mozgókép történetet korábban Frei Tamás, illetve Friderikusz Sándor is:

Történt ugyanis valamikor az 1950-es évek elején (konkrétan 1952-ben), hogy az akkor mindössze húszesztendős Csebi Pogány Alajos, egyébként nemesi származású fiatalember, Dunakiliti szülötte, úgy döntött, hogy Ő bizony nem kívánja tovább “élvezni” a Magyar Szocialista Köztársaság kínálta előnyöket és szolgáltatásokat, így a távozás bátor mezejére lépett, úszott, kihasználva szigetközi vízrajzi helyismeretét, illetve az osztrák-szlovák-magyar hármashatár közelségét.

Hősünk meg sem állt Belgiumig, ahol is utolérte a szerelem, itt nősült először, apósa révén pedig bekerült a gyémántszakmába. Idővel (és rengeteg munkával, szerencsével) ő lett az amszterdami gyémánttőzsde elnöke, a belga és angol királyi családok udvari ékszerésze. Vagyona mesésen kezdett gyarapodni, sajnos azonban az üzletember életét szörnyű családi tragédiák árnyékolták be. Első feleségét és leányát egy autóbalesetben vesztette el a hetvenes évek közepén. Néhány év múlva újra megházasodott, az Aranycsapat játékosának, Lóránt Gyulának a lányát vette el, két gyermekük született, de később tőle is elvált, majd újabb családi tragédia érte sajnos, Attila fia Franciaországban tragikus hirtelenséggel hunyt el. Hazaköltözvén, - hetven felett - újra megnősült, mosonmagyaróvári felesége, Éva asszony - akit a hazai golfpályákról jól ismerhetünk - tavaly augusztusi haláláig (89†) állt mellette.

Csebi Pogány úr nem akármilyen - mintegy 15 milliárdos - örökséget hagyott maga után, illetve szülőfalujában (Dunakilitiben) egy francia barokk mintára megépített 4000 nm-es kastélyt, amelynek kastélyparkjában 14 hektáron építette meg a Par32-es kilenc szakaszos golfpályáját, amelyet mára már 15-20 méter magas “ősfák” ölelnek körbe a Duna ringatózó partján sépelve.

A 24 szobás kastély, amely egészen a közelmúltig hotelként is üzemelt, pazar és impozáns látványt nyújt a golfpálya valamennyi szakaszának megjátszása közben. A franciaországi és monacói kastélyokból idehozatott bútorok, a több mint 6000(!) festmény a 152 km-nyi(!) stukkódíszítés és az 52 kg(!) felhasznált füstarany mind-mind egy barokk korabeli palotába repítheti el a színes képzeletű látogatót, ahol a legkisebb szoba 35 nm, de a királyi lakosztály közel 200, és persze a bálteremről, kártyaszobáról, borospincéről, stb. sem szabad megfeledkezni. Természetesen - a korábbi cselédlakban kialakított - wellness részleg (uszoda, jacuzzi és szauna) sem hiányozhat a kínálatból. A Kastély hotelként történő üzemeltetése jelenleg még kérdéses, a pontos sorsa várhatóan a közeljövőben dőlhet el.

A golfpálya többszáz négyzetméteres Klubháza is a barokk stílusjegyeket hordozza magán, ahol a teraszon lecsüccsenve a házikészítésű süteményeket kóstolhatja a megfáradt golfozó miközben a kastély szépségesen díszes stukkóiban gyönyörködhet a limonádé szürcsölése közepette.

Meseszerű élmény, egészen elképesztő, hogy a hazai golfozók számára mindezidáig “rejtve” maradt ez a kincses sziget. Szerkesztőségünk segítségével a napokban elindulhatnak a megbeszélések, a golfsport iránt a legteljesebb mértékben elhivatott és golfszeretettel átitatott pozsonyi származású, de Dunakilitiben élő üzemeltető, Mészáros György úr, illetve a Magyar Golf Szövetség illetékesei között, annak a lehetőségéről, hogy miként, milyen feltételekkel tudna felvételt kapni a hazai golfközösségbe ez a gyöngyszem, a Princess Palace Golf Club.

A pálya amely 4db Par3-as és 5db Par4-es szakaszból áll, és ahol nem győzől csodálkozni, hogy inkább a Green-ek és Fairway-ek minőségét csodáld, vagy inkább a lenyűgöző fákat nézegesd a szakaszok két oldalán, amelyek felett, között minden szakaszon ki-kikukucskálnak a kastély impozáns részletei, és persze nem tudsz megfeledkezni játék közben a parkban elhelyezett faragott kőoszlopok, kőszobrok sokaságáról sem.

Egy biztos, ha most ezt a CityGolf pályát valamely isteni csoda által átfújná a szél a fővárosba, hirtelen ez lenne a legjobb minőségű és legjátszhatóbb budapesti pálya. Persze a csodákért tenni kell, így fel kell kerekedned az M1 autópályára, és a mosónmagyaróvári lehajtótól mintegy negyedóra alatt elérhető a Princess Palace. 15 hcp felett szinte kötelező elzarándokolni Magyarország “legfrissebben” felfedezett pályájára, 15 hcp alatt pedig azért kell eljönni, legalább egyszer mert olyan nincs, hogy egy jó golfozó ne próbálna ki minden hazai golfegységet (Tippünk: semmiképpen ne hagyd ki a hatos szakaszt, ha szereted az igazi kihívásokat)

És, hogy tovább regéljünk, jöjjenek a mesés árak:
H: 24 Euró (kevesebb mint 10 000 Ft) a 18 szakasz
K-Cs: 35 Euró (14 000 Ft) a 18 szakasz
P-V: 40 Euró (16 000 Ft) a 18 szakasz
De a Senior, illetve Junior kedvezményekkel ez még tovább faragható (30, illetve 25 Euróra). Illetve mindenkit várnak még az Early Bird kedvezmények is. mIndenképpen érdemes szétnézni a pálya Honlapján, de persze még inkább magán a golfpályán.

A selymesen lágy indiánnyár beköszöntét mindannyian ki tudjuk használni a mesepálya megismerésére, ahol természetesen mindenki beszél magyarul, és ahol természetesen versenyeket is rendeznek, a legközelebbit éppen most szombaton, október 8-án.
A Klubbajnokságon bárki elindulhat a nevezési díj mindössze 40 Euró, jelentkezni ITT tudsz a versenyre, vagy érdeklődj a recepción: +36 302 340 753Ezúton is szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy golfközösségünk nevében is megköszönjük a hazai golféletért kifejtett önzetlen, motiváló és példamutató segítséget Szabó Krisztiánnak (Forest Hills idei Bajnokának, a Győri Golfcsoport tagjának).


Fotók: PrincessPalace, illetve caddie.hu

2022.10.05.

Hozzászólások