Egy dzsentri Szalman Király udvarában

Magyar lábnyomok a szaúdi homokban


- Huszti György írása -

Véget ért a második alkalommal megrendezett Saudi International verseny, amely a European Tour egy újabb arab állomása, egy olyan napon - odavissza olvasható "Palindrom szám" (20200202) -, amelyre legközelebb csak 3030. március elején lesz példa. A négynapos küzdelmet szinte rajt-cél győzelemmel nyerte az észak-ír Graeme McDowell, akinek az első három napi parádés teljesítménye (64, 68, 66) után, a zárónapon már egy EvenPar (70) is elég volt a Royal Greens GC Vörös-tenger melletti szakaszain. Az idén negyvenéves McDowell, aki éppen tíz éve ünnepelhette - eddigi - egyetlen Major Tornagyőzelmét (US Open) már fütyörészve érkezett a 18-as green-re az utolsó flight tagjaként, hiszen pontosan tudta, hogy a Par5 szakaszon, bár a green melletti bunkerben landolt a második ütése, de - tekintve kétütéses előnyének még egy Bogey-val is nyerhet, tehát négy ütés lehetősége maradt az utolsó mintegy 15 méter leküzdésére. Ennek következtében egy nem igazán jól sikerült és jócskán rövidre hagyott homokütése után csak a foregreen-re szabadult ki, de így is három putt lehetősége maradt nagyjából 7-8 méterről. McDowell aki kifejezetten puttkirálynak tekinthető nem is jött zavarba és kettőből megoldotta. Korábban az észak-ír egyébként eképp nyilatkozott saját gurító tudásáról: “ Gyakran mondom a gyerekeimnek, hogy azért élhetünk egy ilyen szép nagy házban, mert Apa jól tud putt-olni”. Valószínűleg továbbra sem lesz gond a rezsivel, tekintve a hétvégi győzelemért járó keresetnek, amely 529 337 Euróra + 57 Euró centre rúg.

A második helyre gyönyörű zárónapi hajrájával az amerikai Dustin Johnson ért oda, két ütéssel lemaradva a rájátszásról az IMG (a Zala Springs menedzsmentje) által megszervezett versenyen. Ha egy kicsit jobban igyekszik, akár az is lehetett volna cikkünk címe, hogy “egy jenki Szalman Király udvarában” ?

A harmadik helyen - egyetlen ütéssel DJ mögött - hármas holtverseny alakult ki, a belga Thomas Pieters, a maláj Gavin Green, és a nagy öreg, júniusban az ötvenediket betöltő Phil Mickelson között. A “Lefty” ezzel továbberősítette pozícióját a világranglistán (jelenleg 86.), ne feledjük, Ő az egyetlen játékos a világon, aki 26 éven keresztül szerepelt a Top50-ben.

És ha már egy korábbi Major nyertes diadalmaskodott a Royal Greens GC-ben, mindenképpen meg kell említenünk, hogy magyar “résztvevője” is volt az idei Saudi International versenynek. A Saudi Golf meghívásának eleget téve ugyanis a helyszínen tartózkodott Major György a Zala Springs Golf Resort vezető greenkeepere. A szakember Gary Ashfield-el kiegészülve (aki anno többek között a zalacsányi pálya vezető konstruktőre is volt), már épített pályát a szaúdi sivatag homokján, hiszen az Ő nevükhöz fűződik a királyi család magán-pályájának létrehozása is Sharma városában, a semmiből indulva és mindössze másfél év alatt befejezve. Úgy tudjuk a csapatra újabb kihívások várnak a Perzsa-öböl partján, új golfpályák kivitelezése kapcsán, de szerencsére a Zala Springs rajongóinak sem kell aggódniuk, Major Gyuri marad Zalacsányban is.

Major György, a Zala Springs vezető greenkeepere tapsol McDowell győztes putt-ját követően (piros karikával jelölve)


Fotók: Google és caddie.hu

2020.02.02.

Hozzászólások