A szürke 5-6 árnyalata

Sárga-e még a sárga?


- Véh Balázs VBlogja -

 

A Magyar Golf Szövetség Versenyszabályzatának „Kategóriák, elütők” melléklete feketén-fehéren (azaz nem szürkén) leírja, hogy kinek melyik elütőről ajánlott játszania klubversenyeken, ugyanakkor az ajánlás szövetségi és ranglista versenyeken, illetve nyílt bajnokságokon kötelező érvényű.

Így fordulhatott elő, hogy a Birdland Golf & Country Clubban június 19-én rendezett ranglista verseny férfi indulói a sárga, míg a múlt hétvégi MidAmatőr Országos Bajnokság férfi nevezői a fehér elütőről játszottak.

A látványos ráncfelvarráson átesett büki pálya szakaszonként öt elütővel rendelkezik. A ranglista versenyen a férfiak sárga elütőbójáit a középsőre, értelemszerűen a hölgyek piros jelzőit a legelsőre, és persze a szeniorok kékjeit a kettő közé helyezték ki. A harmincadik életévét a versenyzőkkel egyetemben -mondhatni stílszerűen- betöltött pálya eredeti terveiben minden eggyel hátrébb volt. Részben erre való hivatkozással döntött úgy a MidAmatőr Bajnokság rendezője, hogy az MGSz-szel szemben az Ő bajnokságukon a távoli, azaz a fehér elütőre szorultak az urak, míg a hölgyek maradtak a legelsőn, azaz a piroson.

Bodor Tanár Úr jegyzeteinek lelkes olvasóiként tudhatjuk, hogy nincs olyan, hogy női piros! Sőt, olyan sincs, hogy férfi vagy női elütő! A Birdland öt elütőjének definíció szerinti elnevezése leghátsó, távoli, középső, közeli és legelső. A legújabb felmérés alapján a tulajdonos ezeket az alábbi színekkel jelölte meg, ugyanebben a sorrendben, részben alkalmazkodva a hazai szokásokhoz: fekete, fehér, sárga, kék és piros.

Tanár Úr cikkéből azt is tudjuk, hogy a kezdő ütés hossza alapján ajánlott magunknak megfelelő elütőt választani, a dilemmát versenyen pedig a kiírás oldja meg. Erre vonatkozóan a Magyar Golf Szövetség Versenyszabályzatának már említett melléklete az iránymutató, ebből kiderül, hogy például a felnőtt vagy a midamatőr férfiaknak klubversenyeken a standard elütőről ajánlott, míg nyílt bajnokság esetén a távoli elütőről kötelező játszani.

Magyarországon hat olyan pálya van, ami 18 szakaszon par 72-es. Ezek hosszúsága és érdekességképpen az átlaga az alábbi:

  arany/fekete fehér sárga kék piros narancs
Balaton   6224 5789 5475 5036  
Birdland 6468 6109 5764 5364 5055  
Hencse   6206 5875 5664 4974  
Kisoroszi   5985 5679 5388 5029  
Pannonia 6411 6186 5948 5666 5276 4955
Zala Springs   6395 5991 5628 5187  
             
Átlag   6184 5841 5531 5093  


Forrás: GOLFiGO


Ebből kitűnik, hogy a büki pálya az új felmérés alapján az átlagosnál 1-3%-kal rövidebb lett, ugyanakkor a ratingek amolyan közepes nehézséget mutatnak. Ha az elütőket bármely verseny szervezője a régi emlékekre hagyatkozva eggyel hátrébb viszi, akkor bizony a pálya több, mint 5%-kal hosszabb lesz az átlagosnál, ezzel határozottan ez lesz a leghosszabb magyar golfpálya.

Bükfürdő a fekete elütőről 6468 méter hosszú, ez gyakorlatilag közelít egy átlagos PGA pályához. A USGA ajánlása szerint ehhez legalább 275m-es kezdőütés dukál. Nem mellesleg a kimért jelenlegi sárga elütő megjátszásához azonos logika alapján egy 230m-es, a midamatőr bajnokságon alkalmazásra került fehérhez pedig 250m-es drive passzol.

Pusztán az érdekesség kedvéért hadd hozzak még egy kapaszkodót a pályahosszok és elütők világából. A Trackman mérései szerint a világ legjobb hölgy játékosai átlagosan 200m körüli carry-t ütnek a driverrel, 130m körül a hetes vassal. Teszik ezt hétről hétre az LPGA túrán átlagosan 5800 méter hosszú pályákon. A legjobbak 69, a sereghajtók 75 környéki ütésszámmal. A méretek a hazai sárga elütőkre hajaznak, az eredmények pedig arra engednek következtetni, hogy a hasonló távolságról játszó amatőr uraknál a profi hölgyek nem feltétlenül hosszabban ütik a labdát, hanem jobban.

Ha egy verseny rangja a leküzdendő távolságokkal egyenesen arányos, akkor jelentem a középkorúak országos bajnoksága mintegy 7%-kal, mérőszalaggal nézve 406 méterrel volt „rangosabb” a ranglista versenynél figyelembe véve a 13-ason tett 24 méteres, egy elütőnyi egyedi kedvezményt.

Ami az eredményeket illeti, 23 olyan golfozó volt, aki mindkét versenyen megmérette magát. Közülük kilencen a kékről hátráltak a fehérre több, mint 700 métert! Ha a ranglistaverseny eredményeit vesszük bázisul, akkor 46 próbálkozásból 31 eredmény elmaradt a korábbitól, 10-szer sikerült javítani, illetve 5 alkalommal sikerült beállítani a júniusi eredményt.

A szeniorok közül a bravúr egyedül Csepregi Csegőnek sikerült, ráadásul Neki mindkét napon! A többi hős felnőtt korú volt, hadd emeljem ki a duplázókat: a bajnok Meznerics Gergő, a longest drive győztes Gürtler Miklós, valamint Nagy I. Csaba tudta pénteken és szombaton is überelni korábbi önmagát.

Ami a mezőny átlagát illeti, a pénteki versenynapon fejenként 4,4 ütéssel volt többre szüksége a csapatnak, míg a pompás időjárást hozó szombati fordulóban már kevesebb, mint egy ütéssel maradt csak el a kompánia a júniusitól. A két napot összesítve 2,6 ütéssel, azaz 3% lett rosszabb a mezőny távoli elütőről.

Ami a verseny további részét, jelesül a szervezést és a kísérő eseményeket illeti, közel s távol nem találkozni olyan profizmussal, mint a MidAmatőr Sportegyesület rendezvényein, amelyhez kiválóan felnőtt a vendéglátó Birdland Golf & Country Club!


Fotó: Szabó Péter

2021.07.13.

Hozzászólások