A Balatonon Európa krémje

Magyar pályán szinte sosem látott mezőny


- Huszti György írása -

Csütörtök reggel 9:00 órakor útjára indul a labda az Európai Golf Szövetség (EGA) Hölgy Klubcsapat Bajnokságán. Abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy minderre nálunk Magyarországon, a Balaton Golf pályáján kerül sor. Akár szimbolikus jelentőséget is tulajdoníthatunk annak a ténynek, hogy az első elütést a magyar golfsport  tizennégy(!) éves női reménysége, Jaczkovics Emma fogja elvégezni. 

Az európai amatőr női elit megmérettetésén 16 ország 17 klubcsapata (a németek címvédőként két csapattal vághatnak neki) indul el a Balaton-felvidék gyönyörű lankáin. A klubokat háromtagú csapatok képviselik, akik egy háromnapos strokeplay küzdelemben (a kék elütőkről játszva) döntik el, hogy melyik triumvirátus lesz idén Európa legjobb női klubcsapata. Minden nap a két legjobb eredmény fog beszámítani a csapat összpontszámába. Így 17 csapat lévén 51 versenyzőre számíthatnánk, de az indulói létszám kerek lesz (50 fő). A matematikai anomália megfejtése, hogy déli szomszédainktól, a szlovén Bled GC-től mindössze két versenyző érkezik hozzánk, amelyre a szabályok maximálisan lehetőséget biztosítanak számukra. Az már egy más kérdés, hogy a két szlovén kislány egyforma, a magyar golfszemnek “kissé” szokatlan +2,3 hcp-vel rendelkezik, ráadásul az egyikőjük az a Vida Obersnel, aki az augusztus végi Magyar Junior Bajnokság éjszakába nyúló playoff-jának megnyerésével tulajdonképpen Éjkirálynőnek is nevezhetné magát. De ami talán a leginkább elgondolkodtató - a magyar golfvalóság aljáról szemlélve a mezőny erejét -, hogy a két szlovén kislány +2,3 hcp-je a mezőny hendikepek szempontjából a Top10-be kerülésre sem elegendő. A legjobb 23 játékos pluszos hendikeppel rendelkezik, míg az első 36 hölgy 2 alatti hcp-vel.

Ezek után következnek csak a mieink, jelesül a már említett Jaczkovics Emma (2,2), a sérüléssel bajlódó és a megmérettetés alatt is gépi akupunktúrás kezelésen áteső Berkenyei Daniella (2,6) és a Senior szövetségi kapitány Batta Krisztina (4,5), akinek minden bizonnyal élete egyik nagy élménye lehet, hogy hazai pályán egy olyan női amatőr mezőnyben versenyezhet, amelyben a honi vizeken igen komoly hcp-je mindössze a 45. pozícióra elegendő. Nyilván a “hazai” pálya valamelyest segítheti a Pannonia GCC hölgyeit, ugyanakkor vérmes reményeink nem igazán lehetnek, a papírforma alapján itt a luxemburgiak és esetleg a holland, illetve francia klubok ellen lehet némi esélyünk. De gondoljunk bele például, hogy a címvédő hamburgiak “farvizén érkező” St. Leon-Rot GC (a MidAm Open-en csak playoff-ban alulmaradó Dr. Jos Gal klubja) csapatában a három hölgy “leggyengébbje” is +3,3 hcp-t hozott magával. 

Ugyanakkor a hendikep nem minden, a küzdelemben a tudáson kívül a szívre és a szellemiségre is szükség van. Ráadásul itt még a “fagytűrő” képesség is szerepet játszhat tekintve, hogy a következő napokra 12-16 fokot és viharos szelet prognosztizálnak, illetve a szombati zárónapon még egy kis eső is érkezhet a játékosok kontya alá. Ebből a szempontból tehát kicsit sem nem irigyelhetjük Emmáékat, ugyanakkor abból a szempontból nagyon is, hogy egy magyar pályán egy fantasztikus európai mezőnyben képviselhetik hazájukat, klubjukat, csapatukat és önmagukat. 

Rendkívül jó játékot és maradandó élményeket kívánunk a magyar hölgyeknek! 


Fotók: Yulia Stepanova Photography, illetve EGA

2019.10.02.

Hozzászólások

EGA Női Klubcsapat Bajnokság - Balaton Golf

MGSz - Szabó Péter
2019.10.03-05.