A Balaton vízminőségéről

ifj. Tringer László, a balatoni fejlesztésekről

- Huszti György írása -

Nem egészen egy hónap múlva, augusztus 8-án a hivatalos gyakorlónappal kezdetét veszi a XLI. Nyílt Magyar Amatőr Bajnokság Balatonudvariban. A Balaton Golf pályájának minőségéről, illetve a locsolórendszer esetleges hibáiról különböző mendemondák terjednek a golfozói közösségben, éppen ezért jobbnak láttuk megkérdezni a Klubigazgatót, ifj. Tringer Lászlót, mi a tűpontos helyzet. 

“Először is szeretném leszögezni, semmilyen technikai vagy egyéb akadálya nincs annak, hogy a Hungarian Open itt kerüljön megrendezésre Nálunk a Balaton csodálatos pályáján. Az öntözőrendszer valóban több sebből vérzik ugyan, de ezt rengeteg munkával folyamatosan kompenzálni tudtuk és tudjuk. 

Hangsúlyozni szeretném, miszerint ez a hiba semmiképpen sem a jelenlegi tulajdonosi kör tevékenységéből fakadóan alakult ki. Ez egy lényegesen korábbra visszanyúló tervezési, kivitelezési hiba, amelyet a  korábbi karbantartás hiánya még tovább fokozott. Eleve egy elhibázott koncepció sajnos, hogy az öntözőrendszer a teljes pályán egyetlen vízkörön épült meg. Ez egy “flat”pályán sem biztos, hogy jó ötlet, de itt, ahol a pálya egyik fele lényegesen magasabb tengerszinten fekszik, mint a pálya másik fele, hatalmas gondokat okoz nekünk. Az a helyzet, hogy a “hegyi” locsolás miatt a rendszert állandó óriásnyomás alatt kell tartanunk, hogy megfelelőképpen kapjon vizet a pálya teteje is. Ez az óriásnyomás viszont hatalmas károkat okoz a lenti részen, szinte állandóan (2-3 évente) cserélni kell, kellene az alkatrészek jelentős részét. Ez - a pálya építésekor - létrehozott hibás rendszer ráadásul a jelenlegi tulajdonosi kör érkezése előtt hosszú évekig szinte semmilyen érdemleges karbantartást nem kapott, így a probléma mára már szinte eszkalálódott. 

Nyilván mindent megteszünk, hogy a helyzetből az adott maximumot kihozzuk, de most alsóhangon mintegy 50 milliós beruházást jelentene az öntözőrendszer nagyjábóli rendberakása. Jelenleg mintegy 80-20 a százalékos arány az automata és a kézi öntözésünk között. Csak egy új töltőszivattyú vásárlása mintegy 1,8 millió forint, ez várhatóan előbb-utóbb beszerzésre kerülhet. 

Ugyanakkor a tulajdonosi kör nem kevés beruházást hajtott végre már az idei évben is (természetesen a pálya folyamatos szintentartása mellett). Vásároltunk ugyanis 20 új clubcar-t (buggy-t), amivel a golfozói élmény mindenképpen és jelentősen javulni fog. Illetve Hencséről megvettük a korábban ott álló és ki nem használt gépparkot, amelyek ugyan használt gépeket jelentenek, de valójában hatalmas segítséget jelentenek és minőségi változást hoznak a pályamunkáink terén. 

Az utóbbi két évben apró kis lépéseket, de folyamatos lépéseket tettünk és teszünk a minőség javítására. Mintegy 3-4 éven belül felépülhet a pályán az az ötcsillagos, 88 szobás Thermál Hotel, amelyre az idén fejlesztési pénzt nyert a klub a Kisfaludy Turisztikai Program keretében. Addig is mindent megteszünk, mint ahogy eddig, hogy semmiféle visszafordíthatatlan változás ne következzen be. De csak lépésről-lépésre tudunk haladni, viszont haladunk. A green-ek jelenleg is kitünő állapotban várják a golfozókat, legfeljebb a szélein látszódnak itt-ott olyan száradási foltok, amelyeket a nyári kánikulában szinte lehetetlen elkerülni, kiküszöbölni. Kacsalábon forgó várat tehát senki ne várjon, de korrekt és jó minőségű BalatonGolf-ot mindenki várhat és kap is”

Köszönjük szépen a mindenre kiterjedő, korrekt válaszadást! Bízunk benne, hogy a Hungarian Open-re a bunkerek és talán az ötös green előtti “lövészárok” is feljavított állapotba kerülhetnek!
Akik a Nyílt Magyar előtt még versenykörülmények között akarják tesztelni a kiváló adottságú pályát, azok számára augusztus 2-én a Mercedes-Benz After Work sorozat VII. fordulóját, és/vagy másnap augusztus 3-án a GolFIESTA Tour V. fordulóját ajánljuk nagy szeretettel. 


Fotók: Yuliana Stepanova Photography, illetve Lacamilla Pilla Bastet

2019.07.15.

Hozzászólások