25 éve kezdődött minden

Újra hívogat a zsongató Zselic

- Huszti György írása -

Sokunk egyik kedvenc hazai játszótere a zselici dombság lankái között megbúvó Hencse National Golf & Country Club pályája.

Ritka az a golfozói élmény amikor gyakorlatilag egy élő arborétum flórájában hódolhatunk imádott szenvedélyünknek. Itt, ezen a somogyi 90 hektáron 1994-ben nyílt meg a pálya Bánhidy Pali bácsi (†) által megálmodott minőségben, rengeteg ősfával és talán még több hozzáadott értékkel. A több mint 200 éve - klasszicista stílusban - épült kúria az egykori Márffy család birtoka volt, és Márffy Béla amatőr botanikus a XIX. század végén alakított ki itt arborétumot a kúria parkjában, amely azóta is számos növényritkaságnak ad otthont. 

Hazánk legdélibb fekvésű pályájának első aranykorszaka az itt (Taszáron) állomásozó amerikai csapatoknak volt köszönhető, de a NATO bázis bezárásával sanyarúbb idők jöttek, a pálya eladásra került, amelyet ír "befektetők" vásároltak meg és ennek a story-nak akár nagyon szomorú vége is lehetett volna. Itt mindenképpen meg kell említenünk Franz Mayer osztrák üzletember nevét, akinek elszánt és energiát nem kímélő munkájára és segítségére is szükség volt, hogy a pálya életben maradhasson. Ebben a senkinek sem megfelelő helyzetben érkezett újra a Bánhidy család és vásárolta vissza a területet (immár az Önkormányzattól). Pali bácsi idős korát jóval meghazudtoló lendülettel látott neki ismét a pálya felvirágoztatásához, majd elhunyta után, özvegye Judit asszony viszi tovább e nehéz, de csodálatos örökség terhét. 

Erre a nagyon szép történetre, a pálya huszonöt évére emlékezhetünk vissza a szombaton kezdődő 25. jubileumi ranglistaversenyen és hétvégén. Figyelem, nevezni szerda 19:00 óráig(!) tudtok itt: hencsegc@gmail.com. A régi-újjá alakított pálya, a jubileumi hétvégén nemcsak szombatra kínál felejthetetlen élményt, de a vasárnapra is maradásra csábít, amikor is páros texas-scramble versenyben mérhetik össze tudásukat azok a szerencsések, akiknek nem kell szombat este hazasietni, így akár a klub saját thermál-medencéjéből is vizsgálhatják a szombat esti csodás égboltot.
Hölgyeim, Uraim Hencsére fel!


Fotók: caddie.hu

2019.07.09.

Hozzászólások

25. Jubileumi RV - Hencse National

Pánger Timi Mariann fényképei