Komoly változások Hencsén

Sokunk egyik kedvenc hazai játszótere a zselici dombság festői lankáin elnyújtózó Hencse National Golf pályája.

- Huszti György írása -

A szakaszok az év végén újra felmérésre kerültek, ami abból a szempontból is rendkívül jó hír, hogy így az idei évtől már újra lehet handicap módosító versenyeket rendezni a pályán. Emellett legalább ennyire érdekes hír, hogy a híres-hírhedt 18-as Par3-as szakasz megszűnik, illetve játékon kívül, úgynevezett Hole19-ként lesz csak játszható. A 16-os green-ig a pálya vonalvezetése változatlan marad, ugyanakkor a 16-os elütő valamivel hátrébb kerül és egy rövid Par5 szakasszá alakul át (sárgáról mintegy 400 méter)  a 16-os gurítást követően tovább kell haladni a green mögé, ahol egy kis fahídon áthaladva lesz elérhető az új 17-es szakasz elütője. Ez a szakasz Par3-as lesz, ahol a green-t meredeken felfelé elütve kell elérnünk (kicsit hasonlóan, mint a hencsei 5-ös (Par3) szakaszt, de nem lesz olyan hosszú, sárga elütőről mindössze 105 méter). Az új 17-es greenre felkapaszkodva fejezhető majd be ez a szakasz, amely után továbbra is felfelé haladva és kicsit jobbra fordulva érhető majd el a 18-as elütő, amely így a régi 17-es szakaszon haladva nagyjából 50 méterrel rövidebb és Par4 szakasz lesz (sárga elütőről mintegy 400 méter) és ennek greenjén (régi 17-es, új 18-as) fog véget érni a hivatalos játék. 


Azonban, még akinek kedve tartja (vélelmezhetően szinte mindannyiunknak), lejátszhatja majd 19-es szakaszként a régi 18-as pályát. Izgalmas átalakítás lesz ez, bár kevesen tudják, hogy anno a pálya "aranykorszakában" is ehhez hasonló volt a vonalvezetés és a jelenlegi 18-as (tavi green) tulajdonképpen csak azért lett kialakítva, hogy a kastélyban megszálló vendégek gyakorolhassanak.

Reméljük a változások, illetve a course rating felmérés is segíthet, hogy ez a gyönyörű arborétum pálya felébredjen Csipkerózsika álmából. Az már egyébként biztosnak tűnik, hogy idén két ranglistaverseny is megrendezésre kerül a pályán és a négy állomásos új mid-amatőr tour egyik versenye is itt kerül lebonyolításra, illetve július végén ez lesz a helyszíne a Magyar Profi Bajnokságnak is.


Sok sikert és megújulást kívánunk a magyar golfélet egyik gyöngyszemének. 

 

A cikkben szereplő fotók forrásai: Hencse National FaceBook, illetve caddie.hu

2019.02.25.

Hozzászólások

Hencse - Golfpálya az arborétumban

A galéria fényképeinek forrása: caddie.hu