Zsófi bejutott az Ír Open döntőjébe

Csak egy idegen labda tudta borzolni a kedélyeket


- Huszti György írása -


A mai napon ért véget az Ír Amatőr Női Nyílt Golfbajnokság, ahol 10 ország mintegy 80 versenyzője között Földházi-Nagy Zsófia képviselhette a magyar színeket. A Dublin agglomerációs körzetében, közvetlenül az Ír-tenger partján található Woodbrook Golf Clubot 103 évvel ezelőtt, 1921-ben alapították és gazdag történetének részeként például az Irish PGA Championship versenyének mindezidáig már hat alkalommal (legutóbb 1991-ben) adhatott otthont.


Az idei Ír Női Bajnokságra egy “speciálisan kevert” elütő halmazzal készültek a szervezők, így állt össze végül  az a Par74-es 5643 méter - nagyjából a Pannonia kék elütőjének megfelelő - hosszúságú pályarajz, ahol Zsófiék szombat reggel az első versenykörben nekivághattak a küzdelmeknek. 

A cutvonalat előzetesen a legjobb 50 (és velük azonos eredményt elérő) játékos alatt készültek meghúzni, végül 51 játékos kapott lehetőséget a hétfői döntőnapon is elütőre állni és képviselni hazáját, kisebb pátriárkáját, családját és persze nem utolsó sorban önmagát. Földházi-Nagy Zsófi mind az első, mind a második napon gyakorlatilag egy igazán dicséretes plusz hármat játszott, a második napon ennek ellenére sajnos 77 helyett 79 szerepel a neve mellett, tekintve, hogy vasárnap a tizenötös Par5-ös szakaszon sajnos egy idegen labdát sikerült megjátszania a magyar lánynak, amellyel így egy bosszantóan szokatlan (és teljesen felesleges) 2 ütéses büntetést szedett össze, de ennek ellenére magabiztosan, 6 ütéssel a cutvonal feletti eredménnyel kvalifikálta magát a döntőnapra (külön érdekesség, hogy az ominózus 15-ös szakaszon - amelyen a második napon így dupla Bogey-val zárt -, mind az első, mind a harmadik versenykörben Birdie-t ért el).

Mindenképpen és külön is kiemelendő, illetve dicsérendő, hogy a második napon, egy ilyen csúnya bakit követően sem esett össze lelkileg, hiszen a 15-ösön “szerzett” büntetőket követően mínusz egyes eredménnyel zárta a még hátralévő 16-18 szakaszokat a Zala Springs még mindig pimaszul fiatal versenyzőnője, akinek ez volt az idei 18(!) világranglista versenyköre.

Az Ír Nyílt Bajnokságot végül a helyiek üdvöskéje, az ír Anna Foster nyerte (mínusz 12 összesített eredménnyel és négyütéses előnnyel zárva) Zsófi a döntőben is nagyon szépen helytállva a háromnapos versenyen a legjobb eredményét hozva plusz kettes score-t ért el (a búcsúzó hátsó kilencen mínusz kettőt játszva) egy T28. helyezéssel (idegen labda nélkül bőven meg lett volna a Top25) és nyolc madárka kíséretében repülhet haza a 14-16 fokos írországi “nyárból” a csábító hazai kánikulába és ki tudja, talán a sok WAGR verseny között, még egy üdítő és jól megérdemelt strandolás is beleférhet, ha máshol nem is, de legalább két gyakorlókör közben, anyaklubjában a Zala Springs Golf Resort igazán minden igényt kielégítő wellness részlegén.


Szívből gratulálunk és kellemes feltöltődést kívánunk!

2024.06.17.

Hozzászólások