Zene füleimnek

A versenypályán


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Talán meglepő, de a Szabályok, konkrétan a 4.3a(4) nem tiltja a pályán az aktuális versenytől független hanganyagok hallgatását. Ide tartozik a zene minden formája. De vannak korlátozások:
- Tilos ezzel másokat zavarni.
- Nem engedélyezett a zavaró hatások kiiktatása vagy a lendítés ütemének elősegítése céljából.

(1) A mások zavarásának tilalma egyszerűen azt jelenti, hogy nem szabad a zenét mások által hallhatóan hallgatni. Tehát gyakorlatilag csak fülhallgatóval lehet.
Jópofa dolog a játékostársakat (beleegyezésük esetén) a verseny megkezdése előtt hangos zenével szórakoztatni, de azt indulás előtt ki kell kapcsolni.
A fülhallgató természetes hátránya a pályán is érvényesül: a játékosnak nincs akusztikus kapcsolata a külvilággal. Nem hallja a koppanást, ha a labdája fát talál, a csobbanást, ha vizet, a "fore" figyelmeztetést veszély esetén, a játékostárs kérését, hogy vegye ki a zászlót vagy jelölje le a labdáját, stb. Tehát akadályozza, hogy a játékos zökkenőmentesen beilleszkedjen a játékba.

(2) Bonyolultabb a zene segítő hatásának értékelése.
A zene lehet alkalmas arra, hogy kiiktassa a környezet természetes zaját; elfedheti az ütések csattanását, a játékostársak beszédét, tüsszentését, köhögését, a madarak rikoltását, a békák kuruttyolását, a golfautó motorhangját, a közönség felhördülését, vagy tapsát, a "popkormos" zacskók zörgését, stb. Ennek érdekében zene nem hallgatható.
Azonban megengedett, hogy a játékos a felpörgött idegrendszerének megnyugtatására, csillapítására megfelelő zenét hallgasson.

A zene alkalmas arra is, hogy a lendítés ütemét meghatározza. Nem feltétlenül előre megfontolt szándékkal, lehet akár véletlenszerűen, spontán is. Verdi nem tudhatta, hogy a "Dite alla giovine sì bella e pura" áriájának első taktusai tökéletesen megfelelnek egy átlagos golf ütés ritmusának.

Legegyszerűbben úgy óvhatjuk meg magunkat a büntetéstől, ha online rádió adást, vagy gyárilag és felülírhatatlanul rögzített műsort hallgatunk. Annak a valószínűsége elhanyagolható, hogy ebből pont olyan zene jöjjön be, ami éppen az aktuális ütéshez kell. Saját rögzítésű műsorok esetén már kérdések merülhetnek fel.

Igazán az a kívánatos, hogy a zenét ne hallgassuk folyamatosan. Kapcsoljuk ki, vagy vegyük le a fülhallgatót amikor ütünk, amikor a greenen vagyunk, amikor a szokásostól eltérő helyzetbe (labdakeresés, könnyítés, vitatott fekvés, bíró hívása, stb.) kerülünk. Csak akkor hallgassuk a zenét, amikor rutinszerűen gyalogolunk (a többiekkel együtt) a labda elütésének helyéről a becsapódás helyéig.


Fotó: SwingU

2024.05.17.

Hozzászólások