Zászlórúd kint vagy bent?

Mikor van nagyobb esélyünk? Az új szabály adta lehetőséget alkalmazva, vagy sem?

- Huszti György írása -

Mint bizonyára minden valamirevaló golfozó pontosan tudja, az év elején módosult szabályok értelmében már három lehetőségünk van a zászlórúd kapcsán a greenre érve: kivenni, kezeltetni, vagy bent hagyni (bent hagyott zászlórúdat gurítással eltalálni korábban két ütés büntetést vont maga után, ez a szabály január elsejével megszűnt).

Ez egy igen jelentős változás, és a játék felgyorsulását várják tőle (csakúgy, mint a rengeteg egyéb szabályváltozás nagy részétől is). Idáig ez rendben is lenne, de kérdés, ki hogyan fog ezentúl gurítani? Az év eleje óta lejtszott profi versenyeken is nagyon vegyes képet láthatunk. Vannak, akik hosszabb puttnál bent hagyják, de rövidebbnél kivetetik a zászlót. Akadnak, akik továbbra is a régi szabályokat alkalmazzák és vannak, akik minden esetben bent hagyott zászlórúdra gurítanak.

Nyilván a magyar versenyszezon elindulásával is sokszinü lesz a megoldások halmaza (megkockáztatom, hogy talán az első hónapokban inkább lassítani fogja a játékot, az állandó ki-be-ki-vissza helyezgetés, ugyanakkor középtávon már el fogja érni a szabályalkotók által – helyesen – kívánt játéktempó gyorsítást). De ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjunk hozni, hogy melyik megoldást alkalmazzuk, vizsgáljunk meg néhány tényt, illetve hívjuk segítségül a tudományt is.

Tények:
1. A pinlyuk átmérője: 10,79 cm
2. A zászlórúd átmérője: 1,27 cm
3. A golflabda átmérője: 4,26 cm

Ha kiszámoljuk, hogy mennyi helye marad a golflabdának beesni a lyukba a zászlórúd mellett, a következő eredményre jutunk: A pinlyuk fele: 5,39 cm, míg a zászlórúd fele: 0,63 cm. Ez azt jelenti, hogy a 4,26 cm-es labdánknak 4,76 cm helye marad beesni a lyukba. Tehát félcenti szabadfelhasználású területünk marad (a labda kívül), ami egyáltalán nem tűnik soknak, főleg ha mondjuk még a szél is a labda irányába görbíti a zászlórudat.

Ugyanakkor tudományosan modellezték és lemérték mindkét lehetőséget (zászlórúd kint, illetve bent) és arra az eredményre jutottak, hogy nagyobb esélyünk van, ha bent hagyjuk a zászlórudat. Egy speciálisan erre a célra kifejlesztett eszközzel, különböző sebességekkel és távolságokról indították a labdákat benthagyott, illetve kivett zászlórudas pinlyukakra. Megvizsgálták a helyzetet emelkedőre felfelé vagy lejtőre lefelé eső puttok esetében is, és arra a tudományos eredményre jutottak, hogy ugyanazon mért körülmények között magasabb százalékban esnek be a labdák a pinlyukba benthagyott zászlórudak esetében. 

Ennek tudományos magyarázata, hogy a labda jelentős mennyiségű mozgási energiát veszít, amikor nekiütközik egy üvegszálas zászlórúdnak. Ez a sebességvesztés (illetve energiaveszteség-hatás) lehetővé teszi, hogy a gravitációs erő jobban hasson a labdára és gyakrabban essen be a pinlyukba. 

Gondolom az sem véletlen, hogy Bryson DeChambeau - aki nem „csupán” Top3 játékos a világon, hanem az egyetlen PGA Tour játékos aki fizika szakon diplomázott, és az alkalmazott fizikát minden tekintetben segítségül hívja felszerelésének kialakítása illetve a játéka során – mindig bent hagyja a zászlórudat gurításai során. Bár az is igaz, hogy az Ő beceneve "az őrült tudós" :) 

Ennek ellenére ez a cikk, csupán egy kis útmutatásra szolgál, és mindannyiunk saját döntése, hogy milyen rutint alkalmazunk a greeneken az új szabályok adta keretek között. Mint az életben általában, itt sem csak egyetlen út létezik.

 

Ezt a cikket a golf.com oldalon megjelent Dave Pelz jegyzet inspirálta
A cikkben szereplő fotók forrásai: caddie.hu és golfdigest.com

2019.02.17.

Hozzászólások