World Urban Games - Repkednek-e a madárkák?

Dupla bogey a Hősök terén?

- Huszti György írása -

Budapest rendezi az első World Urban Games-t jelentette be a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége (GAISF), amely az olimpiai és nem olimpiai sportszövetségeket tömöríti egyazon közösségbe. Az újgenerációs multisport eseményre 2019. szeptember 13-15. között kerül sor.
A szervezet közölte, hogy a rendezvény megrendezésére csaknem ötven város jelentkezett, végül négy város maradt versenyben (Budapest, Barcelona, Los Angeles, Tokió), az idei esemény mellett a 2021-es játékokat is Budapest rendezheti.
A GAISF a döntést követő közleményében a következőket írja: "Budapest Európa egyik legfontosabb sportfővárosa lett, és több alkalommal bizonyította már, hogy alkalmas otthonául szolgálni egészen kiváló sportrendezvényeknek". Ne feledjük egyébként, hogy 2019-ben Budapest viselheti az Európai Unió által alapított és adományozott: "Európa Sportfővárosa" címet is. A magyar kormány egyébként 3 milliárd forintot különített el az idei költségvetésben a rendezvény lebonyolítására.


A WUG egyfajta fiatalos sportfesztivál a város szívében. A mostantól kétévente sorra kerülő rendezvény programjában olyan sportágak kapnak helyet, mint például: görkorcsolya, gördeszka, BMX kerékpár, 3x3 kosárlabda, teqball vagy a breaktánc. Márciusban hozzák nyilvánosságra a teljes programot, amelybe jelenleg van esélye bekerülni akár az urbangolfnak, akár a footgolfnak is.

Mi is az az UrbanGolf? 
Ez a "sportág" talán kevésbé ismert az átlag magyar golfozó számára. Gondoljunk csak bele, egy olyan golfverseny képeibe, amely mondjuk a Hősök terén, a Budai Várban, vagy akár a Károly körúton zajlik. Nagyon nem rugaszkodtunk el a valóságtól, hiszen például Manhattan-ben már szinte minden ikonikus sarkon rendeztek UrbanGolf versenyt. A játék, amely mintegy harminc éves múltra tekint vissza egyre népszerűbb, hiszen a könnyen (gyorsan) elérhető kikapcsolódás mellett, akár a hozzájárulhat a városfejlesztéshez is. A városi környezet megújítására igencsak lehetőséget biztosít, hiszen leginkább elhagyott, elhanyagolt ipari területeken, raktárbázisokon űzik ezt a városi sportot. 
A golf szabályai követendők, a játékhoz hagyományos golfütőt használnak. A labdák külsőleg megtévesztésig hasonlítanak a szabályos golflabdákra, ugyanakkor rendkívül puhák (fő a biztonság), illetve legfeljebb 50-70 méterig repülnek ("AlmostGolf" labda). Könnyítés, hogy a beton (illetve egyéb keményfelület) miatt a labda alá ütés előtt apró kis műszőnyeg helyezhető. Az első hivatalos 18 szakaszos versenyt Londonban rendezték, míg az ezidáig leghíresebb UrbanGolf eseményre 2009-ben került sor, ez a Forbes MatchPlay Bajnokság volt New Yorkban. A Manhattan-i városi pályát egyébként Pete Dye méltán világhíres pályatervező alakította ki. Az UrbanGolfról többet is megtudhatsz ide kattintva.

A fotón Sándor Virág, a női ranglista jelenlegi vezetője szerepel, a budapesti Andrássy úton.

A FootGolf már annál inkább ismerős lehet a hazai golfozók számára.
A sportágat golfpályákon játszák a golf és a labdarúgás szabályaival megegyezően. Ütők helyett azonban a játékos a lábát "használja" és golflabda helyett focilabda a játékszer, ennek következtében a pinlyukak átmérője, is lényegesen szélesebb. A legtöbb hazai golfpálya már rendelkezik footgolf szakaszokkal is. A sportágról további információt ide kattintva érhetsz el.

Reméljük, szeptemberben a budapesti World Urban Games-en találkozhatunk valamelyik - vagy mindkét - golf fajtával.

A cikkben szereplő fotók forrása: GAISF, illetve Körcsög Zoltán Photography

 

2019.03.04.

Hozzászólások