WHS magyarázat a vájtfülüeknek

Nyílt válasz, egy levélben feltett közérdekű kérdéskoszorúra


Takács Doki érdeklődik a WHS kapcsán (Dr. Takács János és Huszti György) - XXX. Senior Open

 

Dr. Takács János a Szenior Válogatott oszlopos tagja levélben fordult hozzánk a WHS kapcsán. Nagyon szépen köszönjük, a hasznos és előremutató kérdéseket felsorakoztató levelet. Tekintve, hogy érzésünk szerint Takács Doki erős közérdeklődésre számot tartó témákat vetett fel, így - szíves engedelmével -, tisztelettel “nyílt válaszban” reflektálnánk a felvetésekre.

Íme a levél:

Sziasztok!

Itt a megfelelő pillanat,hogy rengeteg időnk lévén......, foglalkozzunk a jövő évi WHCP -vel!! Most nem látom a nevem mellett (a caddie.hu oldalon) az új WHCP-met, vagy ez már az új lenne? Volt 3 cikk az új WHCP kiszámításáról, de alapjaiban hiányosnak érzem, mert nem írtátok le hogyan számoljuk az aktuális SGD-t!
Találtam bizonyos képletet a "neten", amihez kellene valamennyi pályának az SR indexe, de sajnos csak Tata és Pannonia volt hajlandó ezt a honlapjára feltenni.
Igaz ez a képlet?   SGD=EGA HCP+ NDx113/SR     
Ahol ND= 36- stableford score-CBA
Ha igaz, akkor hol van ebben a bruttó ütésszám?  Ez megint csak stableforddal számol! Netto stableford eredményekkel tudtam egész jól kinéző SGD eredményeket számolni, persze csak Tata és Pannonia versenyekről...

Szóval nagyon örülnék valami egyszerű , de mégis használható számolási mód magyarázatnak! Sok-sok apró problémát amibe ütköztem, fel sem sorolom mert gondolom rossz az alapgondolatom... Persze onnantól hogy megvan az utolsó 20 verseny SGD eredménye már jó vagyok! ?

Értem a lehetséges változásokat, még a puha és kemény korlát is tiszta ügy! De hogyan jön ki pontosan egy Bruttó score után az SGD?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Baráti üdvözlettel,
dr.Takács János

 

Kedves Jancsi,

Igyekszünk minden kérdésedre kielégítően és nagyjából a felvetéseid sorrendjében válaszolni (annak ellenére is, hogy alapvetően a WHS-ről szóló tájékoztatás nem feltétlenül a mi feladatunk kellene hogy legyen, hiszen egyelőre csak szabadidőnkben, hobbiból csinálják mindezt), tekintve hogy aláírt szerződésünk - és így hivatalos adatbázisunk - egyáltalán nincs. Erős ígérvényeink vannak ugyan, aztán majd meglátjuk, hogy lesz-e jövőre GOLFiGO rendszer vagy sem, (mi mindenesetre három hónapja elkészültünk vele).

De akkor nézzük a konkrét válaszainkat:

(1.) A GOLFiGO rendszerben természetesen valamennyi magyar pálya SR és CR értéke publikusan szerepel (ahogyan az egy európai országban teljes mértékben elvárható lett volna eddig is), így az alkalmazása esetén ezzel nem lesz gond (sőt, a különböző elütők értékei, még az inverz nemek esetében is megadásra kerültek (pl. női értékek a kékről, vagy férfi értékek a pirosról).

(2.) Az ok amiért néhány hete úgy döntöttünk, hogy a caddie.hu oldalról levesszük az új WHS induló hendikep értékeket a következő: Több, hosszú héten keresztül folyamatosan egyeztettünk az MGSZ HCP és CR Bizottságával (Ők egyébként rengeteget segítenek nekünk a WHS kapcsán, amelyet ezúton is nagyon szépen köszönünk) arról - a mintegy 125 oldalas angol nyelvű - szerződésről, amelyet az MGSZ írt alá az EGA-val és amelynek alapján bátran állíthatjuk, hogy lesz a világban egy "általános" WHS és lesz minden országban, egy "ország-specifikus" WHS. Hatalmas eltérések nem lesznek a két szisztéma között (mondjuk azon kívül, hogy nálunk pl. ugye a “baráti játékkörök” nem lesznek hendikep módosító események), illetve egy-két olyan nüansznyi különbség lesz a számításban, mint pl. a kerekítések (tizedesek-ezredesek) ? vagy pl. a stableford illetve a strokeplay körök nem egyforma kezelése és számítása. Mindezek alapján egy átlagos játékosnál néhány tizednyi eltérés tapasztalható (ebbe vagy abba az irányba) a két számítási metódus között. A korábban a caddie.hu oldal játékosadatlapjain megmutatott induló WHS-ek esetében mi csúnya kifejezéssel élve a “magyar WHS’ metódus alapján számoltunk, ugyanakkor a HCP és CR Bizottság, illetve a Versenyszervező Bizottság kérésének megfelelve az induló WHS HCP-k a jelenleg alkalmazott PcCaddie rendszer elmúlt években rögzített és számolt SD (Score Differential) értékeiből lesznek “visszafejtve” (hangsúlyozom, most az induló WHS Hendikepekről van szó). A két számítási metódus között azonban (lásd fentebb) gyakorlatilag minden játékos esetében lesz (lenne) néhány tized eltérés (le vagy fel irányban). Így mindenképpen szerettük volna azt elkerülni, hogy pl. január 25-én elindul a GOLFiGO (ez most csak egy példadátum) és előtte még 24-én a caddie.hu oldalon egy másik érték szerepel (egész egyszerűen mert a magyar WHS-t számoljuk, a PcCaddie pedig nem). “Röviden” ? ezért vettük le az induló WHS-eket a caddie.hu oldalról.

(3.) Mi az az SD (Score Differential érték) és hogyan számoljuk pontosan: Ez az érték, amelyet minden egyes versenyt követően ki kell számolnia a rendszernek, adott játékos kapcsán, és mindig majd az adott játékos utolsó 20 SD értékének a legjobb nyolc átlaga adja a játékos aktuális hendikepjét. Azt írtad örülnél valami nagyon egyszerű kiszámítási módnak (hát ilyennel nem tudunk szolgálni) ? Leírjuk a legjobb tudásunk szerinti legegyszerűbb módon, aztán magadra vess ?
Alapvetően két képlettel kell dolgoznunk az egyik a Stableford versenyekre a másik a StrokePlay versenyekre vonatkozik (illetve ha nem 18 szakaszra (csak 9-re számolunk), akkor megint mások a képletek, de ezzel itt most, ezen a platformon tényleg nem bonyolítanánk már tovább):

Stableford versenyek (18 szakasz):

SD = (113/SR) x (PAR + CHcp – (szerzett pontok – 36) – CR – PCC)) 

SR = Slope Rating (az adott pálya, adott elütőjére és a játékos nemére vonatkoztatva) 
CHcp = Course Hendikep (kibontást lásd lentebb)
Szerzett pontok = A játékos által az adott versenykörben elért nettó stableford pontok száma
CR = Course Rating (az adott pálya, adott elütőjére és a játékos nemére vonatkoztatva) 
PAR = a pálya Par értéke (Pl. az Old Lake-en 70)
PCC =  (Playing Conditions Calculation / Játékkörülmények kiértékelése) 

CHcp (Course Hendikep) kiszámítási módja: CH = WHSHcp x (SR/113) + (CR-PAR) (Ha nagyon profánul és slendriánul, akarnánk fogalmazni, akkor a Course Hendikep (CHcp) a Playing Hendikep fel nem kerekített értéke, tehát nagy általánosságban pl. egy 8,76452314-es CHcp az egy 9-es PHcp lesz.
A CHcp kapcsán az EGA és az MGSZ úgy írt alá, hogy a CHcp nem kerül kerekítésre (a PcCaddie rendszer pl. egész számra kerekíti ezt az értéket (lásd fentebb az induló WHS Hendikep kapcsán leírtak). A CR és HCP Bizottság útmutatása alapján a GOLFiGO nyolc tizedesig számolja a pontos CHcp értékeket.

PCC (Playing Conditions Calculation): ez hasonló mint a korábbi CBA vagy még korábbi CSA volt. Alkalmazása azonban kötelező, nem pedig szabadon választott, mint az a CBA esetében volt. A pontos kiszámítását most nem szeretnénk ennek a válaszlevélnek a keretében leírni (nagyjából 4-5 lenne a képletekkel és a magyarázatokkal). A tömör lényeg (akinek esetleg nem ismerős a CBA korábbbról), hogy figyelembe veszi (vagy legalábbis próbálja) az aznapi körülményeket (amelyekre a 36 hcp szintet nem meghaladó tudású versenyzők aznapi eredményeiből próbál következtetni), hiszen nyilván mások az általános score-ok, ha pl egész nap szakad az eső, vagy 60 km/órás szél fúj, vagy ha mínusz 2 fok van, vagy esetleg plusz 45, stb., vagy esetleg éppen ideálisak a körülmények a golfra. A PCC egyébként az az érték, amely miatt minden lezárt verseny végén kiírjuk ugyan a várható új Hendikepeket, de ezek hivatalossá csak éjfélkor (a napi PCC automatikus felülvizsgálatakor válnak). Magyarországon 99%-ban nem fognak megváltozni a közvetlenül a verseny végén kiírt várható SD értékek és ebből következően a várható új hendikepek még éjfélkor sem, ugyanakkor, pl. egy fejlett golfországban ez nem feltétlenül így lesz. A különbség oka: Magyarországon a versenynapján lejátszott baráti játékkörök nem hendikep módosítóak, így nálunk ezek nem befolyásolják a napi PCC-t. Itthon csak az adott verseny napján lejátszott ún. General Play körök (leánykori nevén Extra Day Score (EDS)) fogják befolyásolni a napi PCC-t, de mivel várhatóan ezek nagyon csekély számúak (vagy inkább nulla felé konvergálóak lesznek) az aznap lejátszott versenykörök számához képest, így éjfélkor szinte soha nem fog valódi (változást hozó) korrekció történni.

Tekintve, hogy ez a bekezdés alapvetően a Stableford versenyeket követő SD érték kiszámításról szól, hadd írjuk ide, miszerint a nettó stableford pontok természetesen egy stableford verseny esetén továbbra is megmaradnak (lásd pl. az SD kiszámítási képlet, illetve továbbra is pl. az a Szenior játékos fogja nyerni egy adott verseny nettó Szenior eredménykategóriáját aki a legtöbb nettó stableford pontot gyűjti össze a versenyen). Néhány napja ugyanakkor, egy golfozói FaceBook csoportban olvastuk, miszerint a versenyeken a “kihúzás” mint olyan megszűnik, de ez egy stableford verseny esetében egyáltalán nincs így, továbbra SEM.

 

De most térjünk át a StrokePlay versenyeken alkalmazandó SD képletre.
StrokePlay versenyek (18 szakasz):

SD = (113/SR) x (AGS – CR – PCC) 

SR = Slope Rating (az adott pálya, adott elütőjére és a játékos nemére vonatkoztatva) 
AGS = (Adjusted Gross Score / Maximált Bruttó Eredmény) pontos meghatározást lásd lentebb 
CR = Course Rating (az adott pálya, adott elütőjére és a játékos nemére vonatkoztatva) 
PCC =  (Playing Conditions Calculation /Játékkörülmények kiértékelése) pontos meghatározást lásd fentebb

Maximált Bruttó Eredmény (AGS) leírása: Bármennyit is játszik a játékos egy adott szakaszon (pl. “elszáll”) egy StrokePlay versenyen, a hendikep számítását befolyásoló értéket a következő módon kell meghatározni, kiszámolni (minden szakaszon úgynevezett “Nettó DuplaBogey” érték):
Az adott szakasz PAR értéke + A játékosnak az adott szakaszra kapott hendikepütés száma (értsd pálcikák száma) + 2

Tehát pl. egy olyan Par4 szakaszon ahol az adott játékosnak 1 pálcikája van, hiába ütött 10-et, akkor is csak 4+1+2=7, tehát 7-el kell számolni az adott szakaszt a Maximált Bruttó Eredményre vonatkoztatva. Fontos megjegyezni: Természetesen attól Ő még a StrokePlay verseny szempontjából 10-et játszott, tehát 10-el kell számolni a score-ját (versenyeredményét). (Apró kiegészítés: ha pl egy pluszos hendikepes játékosról van szó és adott szakaszon neki “mínuszos pálcikája” van, akkor a fentebb leírtakat is így kell érteni: 4+(–1)+2 (de ez utóbbi már tényleg csak a nagyon vájtfülüeknek szól) ?

Vuong Hoang Huyen és Dr. Takács János eredménykártyát cserélnek a XXXI. Senior Open-en

A leírtakból talán jól érzékelhető, hogy akár Stableford, akár StrokePlay versenykörben fogsz majd részt venni  a jövőben, nem lesz olyan egyszerű kiszámolnod a új, módosított hendikepedet: hiszen eddig ha a kör végeztével tudtad, hogy pl. 29 nettó stableford pontot értél el, akkor biztosan rontottál, és ráadásul biztosan 0,1 értéket, illetve ha eddig pl. nettó 37-et játszottál akkor biztosan javítottál (a hendikep zónádnak megfelelő értékben). Na ez mostantól nem így lesz, éppen ezért a játékostársaink életének megkönnyítése érdekében találtunk ki egy olyan innovatív megoldást, hogy a GOLFiGO rendszerbe belépve, minden játékos beírhatja, hogy a következő versenyét mondjuk a Pannonián és a sárga elütőről játszva különböző eredményeket elérve (Stableford verseny esetében nettó stableford pontok, StrokePlay verseny esetében Maximált Bruttó Eredmény (MBE)), hogyan fog változni a jövőben a hendikepje (természetesen napi PCC számítás nélkül). Illetve még ennél is tovább mentünk és azon játékostársainknak, akik nem csak Magyarországon versenyeznek, lehetőségük lesz beírni az adott külföldi pálya aktuális elütőjének SR és CR értékét és a GOLFiGO ott is előre segíteni fog, hogy milyen eredmény, milyen hendikepváltozást hozhat magával az adott, konkrét játékos esetében.

(4.) Leveledben írtad, hogy a puha és kemény korlátokkal tisztában vagy, de csak az ismétlés (illetve a többi olvasónk) kedvéért mégegyszer megpróbáljuk, “röviden” és érthetően újra átvenni ezt is. Profánul fogalmazva a WHS rendszert alkalmazva egy adott játékos hendikepje semmiképpen nem romolhat oly mértékben, hogy az rosszabb (magasabb) legyen, mint a legutolsó lejátszott versenye óta eltelt 365 naptári napban “elért” legrosszabb hendikep értéke volt. Ez utóbbi értéke az adott játékos úgynevezett Alsó Hendikep Indexe (LHI, Low Handicap Index). Ugyanakkor Alsó Hendikep Index-el csak azt követően tud egy adott játékos rendelkezni, amikor “életében” már legalább 20 versenykört lejátszott. Most az új WHS hendikepre átállás esetében minden olyan hazai játékosnak, akinek az elmúlt három évben legalább 20 lejátszott versenyköre volt (természetesen hendikep módosító kör, tehát nem pl. Páros Scramble) az új induló WHS hendikepje egyben az adott játékos induló Alsó Hendikep Indexe is lesz. 

Miért fontos az Alsó Hendikep Index? Ezzel az értékkel (LHI) veszi elejét a WHS rendszer annak, hogy valakinek egy év alatt túlságosan sokat romoljon a Hendikepje. Nagyon egyszerűen megfogalmazva, egy adott játékosnak 365 nap alatt (nem naptári év) legfeljebb 5 egészet romolhat a saját Hendikepje (Kemény korlát) (ráadásul háromnál nagyobb romlás esetén egy kis plusz segítséget is kap (Puha korlát).

Puha korlát: Ha egy játékos Hendikepje az Alsó Hendikep Index-éhez képest több mint 3 egésszel romlana (emelkedne) az esetben a 3 és 5 közötti résznek csak a fele kerül felszámításra. 

Példa a puha korlátra: Egy adott játékos Alsó Hendikep Indexe: 12.5 (az utolsó versenye óta eltelt 365 napban ennyi volt a legalacsonyabb hcp-je), a játékos új Hendikepje (az utolsó 20 SD eredményének legalacsonyabb 8 SD átlagából számolva) pl. 16.7-re változna, akkor alkalmazásra kerül a Puha korlát a következőképpen: 
16.7 - 12.5 = 4.2 (tehát több mint 3)
4.2 – 3.0 = 1.2 (ez a 3 feletti rész)
1.2 x 50% = 0.6 (felezni kell a 3 feletti részt)
Így tehát a játékos új Hendikepje nem 16,7-re, csupán 16,1-re változik (romlik). 

Kemény korlát: Ez korlátot szab a Hendikep növelésének (romlásának) oly módon, hogy a Hcp a Puha korlát alkalmazása után sem haladhatja meg az Alsó Hendikep Index értékét több mint 5,0 egységgel. Tehát a játékos Hendikepje semmiképpen sem mehet a saját Alsó Hendikep Indexe + 5,0 fölé.

Példa a Kemény korlátra:  Egy adott játékos Alsó Hendikep Indexe: 12.5, a játékos új Hendikepje (az utolsó 20 SD eredmény legalacsonyabb 8 SD átlagából számolva) pl. 19,7-re változna (romlana), de ekkor alkalmazásra kerül - először a Puha - majd a Kemény korlát is, a következőképpen:
19.7 - 12.5 = 7.2 (tehát több mint 5)
7.2 – 3.0 = 4.2 (ez a 3 feletti rész)
4.2 x 50% = 2.1 (felezni kell a 3 feletti részt, lásd Puha korlát)
12.5 + 3.0 + 2.1 = 17.6 ennyi lenne az új hcp, de a 17,6 több mint 5 egésszel nagyobb mint a játékos Alsó Hendikep Indexe (12,5), így alkalmazásra kerül a Kemény korlát is 12,5 + 5,0 = 17,5
Így tehát a játékos új Hendikepje: 17.5, mert 12.5 + 5.0 = 17,5

A GOLFiGO rendszerben az adott játékos számára természetesen jelezzük a Hendikep történetében, ha a Puha és/vagy a Kemény korlát alkalmazásra került.

 

(5.) Ugyanakkor Takács Doki nem ejtett szót  levelében a kiugró eredményről, ezért inkább ezt is leírjuk még egyszer, hogy “tiszta” legyen ez is. A WHS rendszer nem csak arra figyel, hogy ne ronthasson egyszerre túl nagyot a versenyző, hanem arra is, hogy ne is tudjon javítani a megengedettnél nagyobbat egy-egy kiugróan jó eredményével. A kiugró eredmények visszafelé(!) korrigálják az elmúlt 19 lejátszott SD értéket (és persze huszadiknak az aktuális, kiugró eredményt hozó versenykör SD-jét is). Itt is két “korlátról”, 7 (-1.0 korrekció) és 10 (-2.0 korrekció) beszélhetünk.

Példák a Kiugró eredmény következtében végrehajtandó korrekcióra:

Amennyiben például egy adott játékos Hendikepje 15,5 és egy versenyen 10-zel vagy még többel jobb SD eredményt ér el, tehát pl. 5,5-öt vagy kevesebbet, ez esetben a WHS rendszerben az elmúlt 20 (19 + az aktuális) versenykörének valamennyi(!) SD eredményét visszamenőleg(!) csökkenteni KELL 2.0-val (ezáltal a következő hcp csökkentése vélelmezhetően lényegesen nehezebbé fog válni).

Amennyiben a játékos egy versenyen “csak” 7.0 - 9.9 közötti értékkel ér el jobb (kevesebb) SD eredményt mint az aktuális Hcp-je, az esetben a legutóbbi 20 (19 + az aktuális) versenykörének SD értékeit “csak” 1.0 értékkel kell visszamenőleg csökkenteni. Természetesen amennyiben a játékos egy adott versenyen 7.0 egésznél kevesebb (jobb) SD eredményt ér el  mint az aktuális Hendikepje, az esetben nem kell visszamenőleg semmilyen korrekciót alkalmazni.

(Fontos kiegészítés: mindkét Kiugró eredmény korrekció esetében az utolsó 20 versenykörének korrektált SD értékébe már a kiugró eredményt produkáló versenyének SD értéke is beletartozik).
A GOLFiGO rendszerben az adott játékos Hendikep történetében természetesen valamennyi visszamenőleg korrigált SD érték esetében jelezzük a korrekciót és annak mértékét (-1.0 vagy -2.0) is.

 

Kedves Jancsi,

Őszintén reméljük, hogy kielégítő módon válaszoltunk és segíteni tudtunk néhány nyitott kérdésben, még ha továbbra is úgy érezzük, hogy elsősorban nem feltétlenül a mi feladatunk lenne a játékostársaink általános és érthető tájékoztatása a WHS kapcsán.

Baráti üdvözlettel,

A GOLFiGO csapata

 

Fotó: Yulia Stepanova Photography

2020.12.07.

Hozzászólások