WHS Index és Ranglista

Korát megelőző ranglista értékelés


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Érdekes felfedezés, hogy a mi görgetett Ranglista rendszerünk alapelve legalább 10 évvel megelőzte a WHS hendikep rendszerét.

A WHS szinte szóról szóra ugyanazokat az elveket alkalmazza a játékosok hendikep indexének kiszámítására, mint amit a magyar Ranglista rendszer a játékosok ranglista pontjainak összesítésére legalább 2008. óta használ. Eltérések csak a lényeget nem érintő, kisebb technikai megoldásokban találhatók.

  - Az eredményeket időrendi sorrendben veszik figyelembe, a mai naptól visszafelé haladva. Az értékelhető eredmények egy véges sorozatot képeznek azáltal, hogy az eredmények számát korlátozzák. A hendikep rendszerben közvetlenül, az utolsó 20 eredményre, a ranglistán közvetve, az utolsó 365 nap alatt lejátszott versenyekre.

  - Az eredmények sorozata görgetett, vagyis egy új eredmény mindig belép a sorozat elejére. Ugyanakkor a végéről kiesik a legrégebbi, de csak teljes sorozat esetén, 20 eredménynél, illetve 365 napnál rövidebb sorozatból nem.

  - A játékos hendikep indexébe, illetve ranglista pontjainak összesítésébe a sorozat eredményeiből a legjobb 8 eredmény számít be, időrendi sorrendtől függetlenül.

  - Az eredmények kiértékelését nem csak a belépő új eredmény határozza meg, hanem a legjobb 8 közül kieső, valamint az annak helyére lépő új vagy korábbi eredmény együttesen. A sorozatból kieső eredmény nem feltétlenül azonos a legjobb 8-ból kiesővel. 

  - Az inaktív elemek nem befolyásolják az eredmények kiértékelését, ha sem a belépő, sem a kieső eredmény nincs benne a legjobb 8-ban. Ilyenkor a játékos ranglista pontjai, illetve a hendikep indexe változatlan.

  - A ranglistán a játékos ranglista pontjainak száma a 8 legjobb szerezett pont összege. Ha nincs 8 eredmény, akkor annyinak az összege, amennyi van. A hendikep rendszerben a játékos hendikep indexe a 20 értékelhető eredményből a 8 legjobb eredménykülönbség átlaga. Ha nincs 20 eredmény a sorozatban, akkor külön táblázat szerint kell átlagokat számolni. De mindkét rendszerben a számítás alapja egységesen a 8 legjobb eredmény összege.

Megjegyzés:
  - Mindkét rendszerben vannak értelemszerűen eltérő peremfeltételek, amelyek megkövetelik egyéb szempontok figyelembe vételét.

  - Teljesen eltérő a két rendszerben a felülvizsgálat szerepe. A ranglistán csak technikai korrekció lehetséges, a hendikep rendszerben a felülvizsgálat viszont elvárás.


Fotó: EnglandGolf

2020.11.01.

Hozzászólások