WHCP kontra EHCP

Elvi különbségek


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A két hendikep között nem egyszerűen egy matematikai formulában van különbség, ami jelenthet néhány tizedet ide vagy oda, hanem alapelveikben térnek el egymástól, aminek meghatározó következményei vannak.

1. A hcp számítás alapja a stableford pont helyett az ütésszám.
Eddig stroke play versenyen is mindig ki kellett számítani a nettó stableford eredményt a hendikep módosításhoz. Most a stableford versenyeken kell kiszámolni a maximált bruttó ütésszámot a PCC-hez, noha maga az eredménykülönbség a stableford alapján áll elő. 

2. Az elért eredményt a hendikep helyett a parhoz kell viszonyítani.
Nem azt kell nézni, hogy az eredmény 36 stableford pontnál, hanem hogy a parnál mennyivel jobb vagy rosszabb, amiben figyelembe kell venni, hogy a különbséget milyen pályán, milyen elütőről érték el.
Ha például a játékos maximált bruttó eredménye 98 ütés, akkor annak nominális eltérése Tatán a par 70-től 28. Ha ezt a sárga elütőről érte el, akkor az eredménykülönbsége 26,7 lesz. Ugyanez a kék elütőről játszva 28,5 a pirosról pedig 22,8 feltéve, hogy a játékkörülmények kiértékelése szerinti napi korrekció nulla.

3. A hcp módosításhoz nem a legutolsó, tehát egyetlen 1 eredményt kell figyelembe venni, hanem az utolsó 20-at, és az abból kiválogatott legjobb 8 számít.

4. A hcp javítás mértékét nem egy eredménykülönbség határozza meg, hanem többeknek az átlaga.
Az EGA-ban minél jobb volt az új eredmény a hendikepnél, arányosan annál jobban javult a hendikep, a WHS-ben viszont az új hendikep a legjobb 8 eredmény átlaga lesz. A kiugró eredményeket plusz 1 vagy 2 ütés javítással jutalmazza visszamenőleg mind a 20 eredményben.

5. A hcp rontás nem fix 0,1 tized, hanem a mértékét ugyanúgy a 8 legjobb eredmény átlaga határozza meg, mint javítás esetén.
De a rontás a játékos legjobb eredményétől függően két lépcsőben korlátozott, és egy átléphetetlen felső határa van. 

6. Nincs türelmi zóna, viszont nem változik a hendikep, ha sem a belépő új, sem a kieső legrégebbi eredmény nincs benne a legjobb 8-ban.

7. A CBA-t a napi játékkörülményektől függő korrekció, a PCC helyettesíti.
Eltérően a CBA-tól, a PCC kötelező, a klubnak minden nap számolnia kell legalább egyszer, és nem csak a versenyben elért eredményeket kell figyelembe venni, hanem minden aznap lejátszott, hendikep módosításra elfogadható kört is.

8. A hcp módosításba beszámító 20 eredmény nem fix, hanem időben előre haladva folyamatosan frissül, de mindig 20 marad.
Egy új eredmény belépésével a legrégebbi mindig kiesik, ezáltal mindig változhat a legjobb 8 eredmény, és ezzel a hendikep is.

Megjegyzés: Mindaddig, amíg a játékosnak nincs 20 beszámítható eredménye, a WHS a hézagot különböző töredék számításokkal hidalja át.


Fotó: Pinterest

2020.11.19.

Hozzászólások