Volt-e már hazánkban Texas Scramble verseny?

Igen, de emlékeim szerint közel 20 éve


Pólus Palace Golf & Country Club (Göd) - 2009.

- Huszti György írása -


Most, hogy a címben feltett kérdésre az alcímben megadtuk a választ, akár be is fejezhetnénk a cikket. Ám, nyilván némi magyarázatra szorulhat, hogy miért nem volt közel 20 éve Texas Scramble verseny hazánkban.
Nos, a helyzet, az hogy a magyar golf egy kicsit úgy járt a Texas Scramble játékforma elnevezéssel, mint az öntapadó ragasztószalag a cellux márkanévvel (dunántúliaknak tixo) 🙂

Nagyjából 35 éve amikor a golfélet (újra) indult hazánkban, (ne felejtsük, 1937-ben a Magyar Golf Szövetség az EGA alapítóinak 11 nemzete között volt) szóval a rendszerváltás környékén ez a Texas Scramble elnevezés kezdett elterjedni Magyarországon, ami azóta is a golfköznyelv része. Ezzel szemben az a játékforma, amelyből - általában a szezonok elején és végén - tucatnyit rendeznek a hazai végeken gyakorlatilag a SCRAMBLE (“Hepaj”) játékforma (mindenki elüt, majd a legjobb helyről újra mindenki elüt, és így tovább). 

A Scramble-nek létezik rengeteg módosított változata, ebből az egyik valóban a TEXAS Scramble változat, emlékeim szerint 18-20 éve játszottam egyszer ilyet Magyarországon, de már meg nem tudnám mondani, melyik pályán (talán a gödi Pólus Palace Golf & Country Clubban).
De mit is jelent pontosan ez a játékforma elnevezés a valóságban:

TEXAS Scramble
Érdekesség, hogy a SCRAMBLE játékforma ezen variációját eredetileg Captain's Choice-nak nevezték, az 1950-es években azonban a formátum rendkívül népszerű volt Texas államban, ezért vált inkább Texas Scramble néven ismertté.
A Texas Scramble-ben a csapat minden tagjának kötelező bizonyos mennyiségű első ütését felhasználni a csapatnak a versenykör során (egy négyfős Texas Scramble esetében ez általában játékosonként 3-3 kezdőütés). Így rögtön látható, hogy az igazi Texas Scramble játék mennyivel nagyobb mértékű stratégiai tervezést követel meg a csapattól, mint a nálunk játszott “sima” scramble játék, illetve, hogy ebben a formátumban senki nem érezheti magát feleslegesnek a játék során.

De a Texas Scramble formátumon kívül is számtalan további Scramble variációk váltak népszerűvé a golf elmúlt több száz évében, ezekről egy kis csokorra valót gyűjtöttünk most össze számotokra, hogy tudjátok hány féle módon lehet hepajozni 🙂 a golfban.

FLORIDA Scramble
Mind a négy játékos elüt, majd miután kiválasztják a legjobb kezdőütést, a második ütést az a játékos nem hajthatja végre, akinek az első ütését használják, majd a három második ütés közül kiválasztják a legjobbat, de a három harmadik ütésből kimarad az akinek a második ütését használják és így tovább a lyukig.

SHAMBLE Scramble
Mint a neve is - Cammogás - mutatja, ez a Scramble forma talán egy kicsit hosszabb lefolyású játékidőt igényel, mint általában egy Scramble játéktól megszokhattuk. Itt ugyanis a játék menete - amely kicsit ötvözi a csapatversenyt az egyéni játékkal - a következő. Mind a négy játékos elvégzi a kezdőütést, majd a legjobbat kiválasztva, arról a helyről folytatják tovább a lyukig, de már egyénileg (saját labdáikkal) lejátszva a szakaszt (mint pl. egy egyéni stroke versenyen). A csapat szakaszeredménye a legjobb egyéni ütésszám lesz.

LAS VEGAS Scramble
Bevallom ez az a Scramble játékforma, amelyről a cikk megírása előtt még sosem hallottam, de talán a legszórakoztatóbbnak tűnő variáció. Minden flight visz magával egy dobókockát (mi mást, ha már Las Vegas) 🙂 A játék megkezdése előtt mind a négy csapattag választhat magának egy számot 1 és 4 között. Miután(!) elvégezték a kezdőütéseket dobnak a kockával, amelyik számot dobják, annak a számú játékosnak kell a kezdőütését használniuk (bárhova is érkezett az), ha 5-ös vagy 6-os jön ki a dobásnál, akkor választhatnak a négy kezdőütés közül. A szakasz második ütésétől kezdődően már nincs kockadobás, onnan már a hagyományos scramble szabályokkal folytatódik a játék a lyukig.


További érdekesebb Scramble formák

BINGO-BANGO-BONGO Scramble
Az Old Lake Golf Clubban általában évente egyszer sor kerül egy ilyen típusú versenyre. 
A flight tagjai gyakorlatilag egyéni formában versenyeznek, de amellett, hogy a végén lesz egy ütésszámuk (mint bármely egyéni verseny esetében), a játék közben pontokat is gyűjtenek (minden szakaszon három különböző teljesítményért jár pont):
- Aki legelőször felüti a green-re a labdáját (nincs ready golf) 🙂
- Akinek a green-en kívülről célozva a labdája a legközelebb kerül a pin-hez
- Aki először üti be a lyukba a labdáját

ONE-CLUB Scramble
Ahogy a neve is mutatja, itt mindenki egy darab ütőt vihet magával a körre, a játék megkezdése előtt el kell dönteni, hogy melyik csapattag vélhetően milyen típusú ütővel tud leginkább segíteni a csapatnak. Minden ütést elvégez mindenki (a Scramble szabályainak megfelelően), de ez azt is jelentheti, hogy lesz aki putter-rel fog drive-olni, vagy drive-rel putt-olni 😀

ONE-PERSON Scramble
Itthon sok éven át vasárnapi Repeta néven futott a - szépemlékű - Kolomposok szervezésében az Old Lake-ben, sajnos néhány éve abbamaradt a játékforma alkalmazása. Ez egy egyéni verseny, ahol mindig két ütést (két labdával) végezhet el a játékos a Scramble szabályainak megfelelően mindig kiválasztva a számára kedvezőbb ütést. (Figyelem, mivel itt kétszer annyi ütést üt egy játékos, mint egy normál versenyben, érdemes csak kilenc lyukon  játszani.)


Reméljük tudtunk egy kicsit segíteni a Scramble különböző variációs játékformáiban történő eligazodásban és a jövőben talán kevesebb hagyományos Scramble verseny hirdeti “magát” - hibásan - Texas Scramble versenynek 😀


Fotó: golfozom.hu

2024.04.17.

Hozzászólások