Visszahelyezés...

de nem mindegy, hogyan


- Bodor Tanár úr jegyzete -

Általános területen a játékos próbalendítése által lekaszált fűszálak elmozdítják a játékos labdáját. A játékos az ütőjével visszagereblyézi a labdát az eredeti helyére és onnan megjátssza. Helyesen járt el?

Odáig nyilvánvaló, hogy a labda véletlen elmozdítását a játékos okozta, ezért 1 büntető jár, és a labdát vissza kell helyeznie az eredeti helyére, ami meg is történt.
Azonban a visszahelyezésnek ugyanúgy megvannak az eljárási szabályai, mint például az ejtésnek. Eszerint a visszahelyezéshez a labdát fel kell venni, és a talajra le kell tenni, tehát a játékosnak a kezével kell végrehajtania. Ha nem így tesz, ugyanolyan eljárási hibát vét, mint amikor például nem térd magasságból ejt. Ezért még 1 büntető jár.
Mivel a labda az eredeti helyére került vissza, a játékos nem játszott idegen helyről, így azért büntetés nem jár. A játékos büntetése tehát összesen 2 ütés.

Variációk a témára:
- A felvett labdát a játékos visszahelyezés előtt megtisztíthatta volna.
- Ha a játékos nem kér bírói döntést, és csak a labda elmozdításáért ír fel 1 büntetőt a kártyájára, mert nem tud róla, hogy tilos a visszahelyezés ütővel, és ez kiderül, akkor az elmaradt büntetésért nem jár kizárás, de az 1 ütés büntetést alkalmazni kell. 
- Ha a játékos utólag bírói döntést kér, és a bíró az elmondás alapján csak a labda elmozdításáért ítél meg büntetőt, akkor a játékos nem zárható ki azért, mert a kártyáját csak 1 büntetővel adta le, de az 1 ütés büntetést alkalmazni kell. 
- A Bizottság köteles figyelembe venni minden tudomására jutó információt, és utólagos megfontolás alapján a verseny lezárása előtt a kártya leadása után is ki kell szabnia az elmaradt büntetést a szabálytalan áthelyezésért, és korrigálnia kell az eredményt.
- A verseny lezárása után azonban ez már nem tehető meg, a kártyán leadott eredmény érvényes.

Érdekesség:
Az előírt eljárás azt a logikát követi, hogy az elmozdult labda amíg a talajon fekszik, játékban van. A játékos szándékosan nem érintheti meg, és nem mozdíthatja el. De felveheti, amikor azt a Szabályok megengedi vagy megköveteli. Ezzel a labda játékon kívülre kerül, a játékos oda viheti, ahova szükséges, amíg a visszahelyezéssel újra játékba nem hozza.


Fotó: SportsIllustrated

2020.10.05.

Hozzászólások