Virágozhat-e a magyar golfrózsa a 2020-as olimpián?

Rózsa Csicsi valós esélyei 2020-ra

- Huszti György írása -

Jövő nyáron Tokióra figyel a sportvilág, hiszen a japán főváros rendezi a 2020-as olimpiát. Ez egy szerencsés országválasztás a golfsport szempontjából. A legutóbbi (Riói) olimpián a golf a helyiek "érdektelensége" miatt sokkal marginálisabb sportág volt sok más sporthoz képest, ezzel szemben a távolkeleti országban a golf népszerűsége az egekben, így biztosak lehetünk benne, hogy az ötkarikás játékok előre fogja mozdítani a golf szekerét. Magyar férfi versenyzőnek sajnos reálisan nincs lehetősége a kvalifikációra és a megmérettetésre, de a magyar golf női "Apostola" Rózsa Csicsi még odaérhet. Lehet hallani, olyan hangokat miszerint a női golf olyan mint a női tenisz, sokkal "könnyebb" a megmérettetés és kijutás, de ezen véleményekkel szemben csupán egy saját történetemet mesélném el a szorgalomról és a kitartásról. Lassan kilenc évvel ezelőtt egy afrikai golftúrán volt szerencsém részt venni, amikor is az aktuális golfköröm lejátszása elött kikocsikáztam a range-re, ahol feltűnt egy tizenhárom éves kislány, aki mialatt én bemelegítettem semmi mást nem csinált csak és kizárólag divot-ból ütött a range-n. Nem állt mellette edző, senki nem ösztönözte, hogy ezt gyakorolja, Ő mégis megszállott módjára helyezte vissza a labdát a divot-ba és ütötte erről a nagyon rossz helyzetből a labdákat. Lejátszottam a körömet, mintegy négyóra múlva az utolsó lyuk után visszafelé haladtam a klubház felé és arra lettem figyelmes, hogy ez az általános iskolás kislány még mindig a range-n van és semmi mást nem csinál, csak a divotból való ütést gyakorolja. Ott és abban a pillanatban tudtam, éreztem, hogy ha valakinek van esélye ebből a magyar golfvalóságból kilépni és az álmait elérni az csakis ez a kislány, Rózsa Csicsi lehet.


A 2020-as olimpiára a női világranglista első 60 helyezettje kvalifikálja magát (a 2020. június 29-i ranglista állása szerint). A női világranglistán Csicsi jelenleg a 667. helyen áll, ami fantasztikus teljesítmény ebből a golfmentes övezetből indulva (figyelem, a világon mintegy 20 millió hölgy golfozik, Csicsi közülük a 667. legjobb). Nyilván, így első pillantásra a 60. hely nagyon messzinek tűnik, ugyanakkor a kvalifikáció sokkal cizelláltabb, ugyanis csak az első 15 játékos jut ki automatikusan (és onnan is legfeljebb négy résztvevő szerezhet indulási jogot egyazon országból). A 16-tól 60. helyig pedig csak országonként legfeljebb két játékos jöhet szóba. Ez a fajta számítási módszer azt eredményezi, hogy Csicsi jelenlegi 667. helyezése az olimpiai kvalifikácó szempontából a 77. helyezést éri, így "csupán" 17 játékosnál kellene több ranglistapontot gyűjtenie jövő nyárig, azért ez már egyáltalán nem tűnik égbekiáltóan lehetetlen vállalkozásnak. Nyilván az esetleges országváltások még bekavarhatnak ebbe, tekintve hogy pl. a jelenlegi utolsó még olimpiai kvalifikációt érő helyen az a Clariss Guce nevű hölgy található, aki Fülöp szigetek színeiben indulna az olimpián (ha ma zárnák le a kvalifikációt), de egyébként Ő egy amerikai golfozó, aki USA színekben "mindössze" csak 476. az aktuális világranglistán. 


Összességében elmondható, hogy jelenleg 77. helyen áll a magyar Rózsa Csicsi azon a listán, ahonnan az első 60 képviselheti hazáját az ötkarikás játékokon. 
Hajrá Csicsilány, sikerülni fog! 

A jelenlegi 60 női résztvevő, ha most zárulna a kvalifikávió (de szerencsére csak 2020. június 29-én lesz a zárás):

 1. Ariya Jutanugram / THA
 2. Sung Hyun Park / KOR
 3. So Yeon Ryu / KOR
 4. Inbee Park / KOR
 5. Lexi Thompson / USA
 6. Minjee Lee / AUS
 7. Nasa Hataoka / JPN
 8. Georgia Hall / GBR
 9. Brooke M. Henderson / CAN
 10. Jin-Young Ko / KOR
 11. Shanshan Feng / CHN
 12. Lydia Ko / NZL
 13. Jessica Korda / USA
 14. Carlota Ciganda / ESP
 15. Moriya Jutanugarn / THA
 16. Charley Hull / GBR
 17. Ai Suzuki / JPN
 18. Anna Nordqvist / SWE
 19. Caroline Masson / GER
 20. Pernilla Lindberg /SWE
 21. Teresa Lu / TPE
 22. Azahara Munoz / ESP
 23. Wei-Ling Hsu / TPE
 24. Anna Van Dam / NED
 25. Su-Hyun Oh / AUS
 26. Yu Liu / CHN
 27. Gaby Lopez / MEX
 28. Sandra Gal / GER
 29. Aditi Ashok / IND
 30. Ashleigh Simon / RSA
 31. Celine Boutier / FRA
 32. Maria Torres / PUR
 33. Suzann Pettersen / NOR
 34. Nicole Broch Larsen / DEN
 35. Mariajo Uribe / COL
 36. Lee-Anne Pace / RSA
 37. Karine Icher / FRA
 38. Britanny Marchand / CAN
 39. Nanna Koerstz Madsen / DEN
 40. Marianne Skarpnond / NOR
 41. Daniela Darquea / GEQ
 42. Dottie Ardina / PHI
 43. Klara Spilkova / CZE
 44. Ursula Wikstrom / FIN
 45. Laetitia Beck / ISR
 46. Christine Wolf / AUT
 47. Olafia Kristinsdottir / ISL
 48. Stephanie Meadow / IRL
 49. Tiffany Chan / HKG
 50. Giulia Molinaro / ITA
 51. Laura Gonzalez Escallon / BEL
 52. Leona Maguire / IRL
 53. Noora Komulainen / FIN
 54. Valdis Thora Jonsdottir / ISL
 55. Albane Valenzuela / SUI
 56. Hulieta Granada / PAR
 57. Charlotte Thomas / SIN
 58. Manon De Roey / BEL
 59. Ana Menendez / MEX
 60. Sarah Schober / AUT

 

A cikkben szereplő fotók forrása: LPGA.com

2019.02.18.

Hozzászólások