Villámlás

Amikor csak dörög, vagy amikor már le is csap- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

Viharos időket élünk. Frontok és felhők jönnek és mennek, velük az eső, szél, a villámlás. Mivel a golf szabadtéri sport, mindezek igencsak érintik. Kérdés, mi a játékos teendője ilyenkor?

(1) Amíg csak esik, vagy fúj:
- A játékosnak játszania kell. A golf alapértelmezése szerint a természeti erők hozzá tartoznak a játékhoz. Az eső és a szél önmagában nem ok a játék abbahagyására.
- De csak addig a szintig, amíg nem teszik lehetetlenné, vagy irreálissá a játékot. Például amikor a szél lefújja a labdákat a greenek-ről, vagy az esővíz ellepi a green-eket, vagy a tócsák már akkorák, hogy csak jelentős távolságra lehet igénybe venni akár részleges könnyítést is.

Ilyenkor a Bizottság felfüggeszti a játékot, amit az időjárási viszonyok javulása és a pálya megfelelő kezelése után folytatni lehet. A játékos nem döntheti el, hogy mikor alkalmas a pálya a játékra, és mikor nem. Ha önkényesen abbahagyja a játékot, a versenyből kizárják. 

(2) Ha már itt a zivatar:
- A villámlással járó vihar vészhelyzet. Ilyenkor a Szabályok szerint a Bizottságnak a játékot fel kell függesztenie.

Nincs írott golf szabály, hogy a fenyegetettség mikor áll fenn. A különböző forrásokból nagyjából az szűrhető le, hogy a 24 mérföldnél (40km) távolabbi zivatar még nem ok az intézkedésre, a 6 mérföldön (10km) belüli viszont azonnali veszélyt jelent. A játékot erősen javasolt leállítani, amikor a villámlások már 6 és 12 mérföld (10-20km) között vannak, de már a 12-18 mérföldes (20-30km) távolságon belül is indokolt lehet.

Például: A Tatán rendezett egyik Ladies European Tour versenyt a Bizottság leállította, amikor a zivatarfelhő Komáromnál (20km) volt. A lányokat autóval behozták, a vihar után visszavitték. // Zalacsányban rendezett Magyar Nyílt Bajnokságon a villámokat 6-12 mérföld között jelezte a villámdetektor, ugyanakkor a radarkép a zivatar mozgását Sopron felé mutatta. A Bizottság felkészült a verseny azonnali leállítására, kiküldte az autókat a még játszó három csoport behozására, azzal, hogy kísérjék a játékosokat, de várják meg a jelet. A játékot végül nem kellett leállítani.

- A játékosnak joga van megijedni. Ha úgy érzi, hogy a villámlás miatt ő személyesen közvetlen életveszélyben van, akkor saját belátása szerint felfüggesztheti a játékot, és bevonulhat a klubházba. Akkor is, ha a Bizottság a játékot nem állította le. De ilyenkor jelentenie kell a Bizottságnak a dolgot. Ha a Bizottság elfogadja a játékos indokait, akkor a játékos eljárása jogosnak minősül. Kizárásra csak akkor kerül sor, ha a játékos nem jelentette a játék abbahagyását, vagy nem volt rá valós indoka.

(3) A játék leállítása:
A Bizottság mérlegeli, hogy a játék felfüggesztése mennyire sürgős. Ennek megfelelően a leállítás lehet azonnali, vagy rendes.

/a/ Azonnali leállítás (közvetlen veszély) esetén, jelzése egy hosszú kürtjel:

Akárhol tartunk, a játékot azonnal abba kell hagyni. Ellenkező esetben a büntetésünk kizárás.
- Haladéktalanul biztonságos helyre kell mennünk, akár a felszerelés hátrahagyásával is. A pályán fekvő labdát vagy ott hagyjuk, vagy (a helyének szabályos megjelölése után) felvehetjük és behozhatjuk.
- Az azonnali leállítás nem csak a versenypályára, hanem a gyakorló területekre (putting, chipping green, driving range) is vonatkozik. Kivéve ha megfelelő védelemmel vannak felszerelve, de nem elég, ha a tető csak az eső és a szél ellen véd.

/b/ Rendes leállítás (sötétedés, szél, eső, játszhatatlan pálya) esetén, jelzése három egymás utáni kürtjel:
Nem olyan szigorú a koreográfia, és ha hibázunk, megússzuk egy általános büntetéssel.
- Új szakasz nem kezdhető el.
- Egy már megkezdett szakasz végigjátszható, de ez nem kötelező.
- A szakasz abbahagyásáról vagy folytatásáról 2 percen belül dönteni kell.
- Ha a szakaszt folytatjuk, később még dönthetünk úgy, hogy mégis abbahagyjuk.
- Ha a szakaszt a befejezése előtt abbahagytuk, utána nem lehet mégis folytatni.
- Abbahagyhatjuk a szakaszt akkor is, ha a többiek a csoportból folytatják.
- Folytathatjuk a szakaszt akkor is, ha a többiek a csoportból abbahagyják, feltéve, hogy a jegyzőnk velünk jön, és vezeti az eredménykártyánkat.
- Kivéve match play-ben, ahol az ellenfeleknek együtt kell abbahagyniuk vagy folytatniuk a szakasz lejátszását.

Definíció: A szakasz akkor van megkezdve, ha a csoport bármely játékosa túl van a kezdőütésén. Akkor is, ha az nem volt sikeres, pl. kiment a pályáról.

(4) A játék folytatása, jelzése két rövid kürtjel:

A játékot a megadott jelre kell folytatni, sem előbb, sem később.
A folytatás szabályai nincsenek kapcsolatban a vészhelyzettel, részletezésükre külön fejezetet szentelünk.

Megjegyzések:
- A játék leállításának, folytatásának jelzésére nincsenek kötelező módszerek, de vannak bevett szokások. A fentebb megadott kürtjelek hivatalos ajánlások, gyakorlatilag kötelezők.
- Ismeretlen pályán nézzük meg a Helyi Szabályokban, hogy ott milyen jelzéseket alkalmaznak. Előfordulhat, hogy a rendszeresített duda nem alkalmas hosszú hangjelzés leadására.


Fotó: GolfMagic

2021.07.22.

Hozzászólások