Viharszünet

Nincs helye a demokráciának- Bodor Tanár úr jegyzete -

Amikor villámok csapkodnak, közvetlen vészhelyzetben a játék felfüggesztése nem népszavazás kérdése. A Bizottság a felelős, és a Bizottság dönt. Saját legjobb belátása szerint. Rohadtul antidemokratikusan, ámde teljes felelősséggel.

A Bizottság döntését a játékos nem kifogásolhatja. Nem mondhatja, hogy á, nem is villámlik annyira, és különben is még messze van. Majd ha a játékos lesz a Bizottság, és az ő vállán van a felelősség, akkor beleszólhat.

Addig viszont "Ha a Bizottság a játék azonnali felfüggesztése mellett dönt, a játékosoknak haladéktalanul abba kell hagyniuk a játékot, és addig nem végezhetnek újabb ütést, amíg a Bizottság a játék folytatásáról nem dönt." A megkezdett lendítést azért még befejezhetik. Aki ezt nem teljesíti, annak büntetése kizárás. (Kivéve, ha a mulasztást a Bizottság indokoltnak minősíti.)

Hasonló a helyzet a játék folytatásával. A játékos nem választhat. Folytatnia kell a játékot arról a helyről "ahol azt az adott szakaszon abbahagyta, vagy – ha az két szakasz között történt – a következő elütőterületen", továbbá "a Bizottság által a játék folytatására meghatározott időpontban" (nem korábban és nem későbben). A játék folytatására vonatkozóan ugyanazok a szabályok és büntetések érvényesek, mint a játék kezdésére.

Noha a játékos önkényesen nem hagyhatja abba a játékot, kivételesen mégis megteheti, ha joggal feltételezi, hogy villámlás veszélye áll fenn, de a játék nincs felfüggesztve. Ezt azonban a lehető leghamarabb jelentenie kell a Bizottságnak. A játék bejelentetlen abbahagyásának következménye kizárás.

A játék azonnali felfüggesztésének kihirdetésére (pl. vihar esetén) javasolt kürtjelzés 1 hosszú; a játék újrakezdésére 2 rövid; a játék rendes leállítására 3 egymást követő jel (pl. sötétedés esetén). 

Ha a játékos az újrakezdéskor nem folytatja a játékot, akkor a versenyköre befejezetlen marad. Ha ez indokolatlan, illetve a versenykiírás vagy a játékforma ezt nem engedi meg, akkor a játékost ki kell zárni. Egyik esetben sem lesz a csonka eredmény elfogadható a verseny számára, és hendikep módosításra. 


Fotó: GettyImages

2022.05.06.

Hozzászólások