Vihar után legszebb az égbolt

A híres richmondi szabályok- Huszti György írása -

Miközben jelenleg egy olyan válsághelyzetben gyötrődik a hazai és a nemzetközi golfélet, amelynek hatásait és végkimenetelét egyelőre még egyáltalán nem láthatjuk, nem árt ha tudjuk és észben tartjuk, hogy ennél már lényegesen nagyobb problémákkal is megküzdöttek sportágunk játékosai és pályái. A II. világháború vérzivatarában több brit golfpálya is súlyos sérüléseket szenvedett, például a Londonhoz közeli Richmond Golf Club pázsitjára is rengeteg bomba hullt a Luftwaffe gépeiből nyolcvan évvel ezelőtt, 1940. késő őszén. A klub ekkor alkotta meg máig is “világhírű” ideiglenes háborús helyi szabályait, amelyek a következő hét pontból álltak:

1.) Kérjük a játékosokat, hogy gyűjtsék össze a bomba- és a gránátszilánkokat, hogy ezáltal megakadályozzuk a fűnyírógépek sérüléseit.
2.) Amennyiben a versenyek közben bombázásra vagy lövöldözésre kerülne sor, a játékosok büntetés nélkül felfüggeszthetik a játékot.
3.) Az általunk már fellelt késleltetett, vagy fel nem robbant bombák helyzetét vörös zászlók jelzik, amelyek megfelelő távolságra kerültek kijelölésre, de nem egyértelműen garantálják a biztonságos távolságot.
4.) A fairway-en vagy a bunkerben található bomba- vagy gránátszilánkok esetében a labdát egy ütő távolságon belül büntetés nélkül lehet ejteni, illetve nem jár büntetés ezek véletlenszerű eltalálásáért.
5.) Az ellenséges akció által elmozdított, elveszett, vagy megsemmisült labda cserélhető, vagy büntetés nélkül ejthető, nem közelebb a lyukhoz.
6.) A bombakráterben fekvő labda felemelhető és büntetés nélkül ejthető, nem közelebb a lyukhoz, annak vonalában.
7.) Az a játékos, akinek ütését egy bomba robbanása befolyásolja vagy megzavarja, új labdát játszhat meg ugyanarról a helyről, egy büntető ütésért.

Érdekesség, hogy a Harmadik Birodalom kancellárja, illetve információ- és propagandaminisztere Joseph Goebbels is foglalkozott anno, a Richmond Golf Club ideiglenes szabályaival, miszerint:  “Az angol sznobok valamiféle színlelt hősiességgel próbálják lenyűgözni az embereket. Ezt persze veszély nélkül tehetik meg, mert mint mindenki pontosan tudja, a német légierő csak a katonai és háborús célpontok megsemmisítésére összpontosít."


Az ideiglenes háborús szabályok példája is jól mutathatja számunkra, hogy talán nem feltétlenül az az egyetlen megoldás, ha vihar esetén meghúzódunk egy kényelmes és biztonságos menedék alatt, olykor az is éppoly boldogító lehet, ha megtanulunk táncolni az esőben.

Fotó: Wikipedia
Színezés: Algorithmia

2020.04.29.

Hozzászólások