Versenykiírás

Miért olyan fontos?


- Bodor Tanár úr jegyzete -

Sokakban nem tudatosul, hogy a versenykiírás nem csupán egy tájékoztatás arról, hogy mikor, hol, milyen formában, mit játsszunk, mennyiért és mit nyerhetünk. Mint reklám prospektusban, aminek nem kell minden szavát komolyan venni, viszont lehet alkudozni, és lehet egyéni igényeket érvényesíteni.
Pedig nem így van. A Versenykiírás a "Szabályok" része, ugyanúgy mint a Golf Szabályok, a Helyi szabályok, a Magatartási Kódex, a Felszerelések Szabályai, ezek értelmezései és eljárásai. Tehát ugyanúgy kötelezően betartandó.

A Versenykiírás tartalmára van R&A szabály a Bizottsági Eljárásokban. Kötelezően szerepelnie kell benne az alábbiaknak, ebben a sorrendben:
(1) Játékra jogosultság.
Megkötések // nemre // életkorra, születési dátumra // amatőr vagy profi státuszra // hendikepre // állampolgárságra // állandó lakhelyre // klubtagságra.

(2) Nevezési feltételek és határidő.
Mikor, hol, kinél, milyen adatokkal, mennyiért, milyen formában lehet nevezni. Mettől meddig fogadják a nevezéseket. Fizetési mód. Túljelentkezések és várólisták kezelése.

(3) Játékforma.
Játéknapok // játékforma stroke, match, egyéb // hendikepmérséklés százaléka // versenykörönként lejátszandó szakaszok száma // versenykörök száma // cut léte, feltétele, határa, továbbjutók száma // elütőkiosztás // stroke index kiosztás // indítási mód // startlista szerkezete.

(4) Egyéb játékformák szabályai.
Stableford // Maximum ütésszám // Par/Bogey // Four-Ball // Foursome // Greensome // stb. // csapatversenyek.

(5) Eredmény leadásának módja.
Hol, kinek, hogyan kell leadni // mikor számít az eredmény leadottnak // a kötelezőkön kívül a kártyán elvárt adatok // elektronikus adatközlés // live-score mely szakaszokon.

(6) Együttállások feloldása.
Feloldás részeredmények alapján // match play hosszabbítás // stroke play rájátszás // milyen helyezésekre // mely szakaszokon // milyen sorrendben // hendikep ütések az extra szakaszokon.

(7) Mikor válik véglegessé a verseny eredménye.
Match playben // stroke playben // összes eredmény nyilvánosságra hozásával // győztesek kihirdetésével // díjak átadásával.

(8) Versenykiírás megváltoztatása a verseny közben.
Csak rendkívüli helyzetben // rendkívüli körülmények esetén.

(9) Dopping-ellenes rendelkezések.

Szerepelhetnek ezeken kívül nem kötelező elemek is a kiírásban: pl. caddie, golfautó használat, bizonyos eszközök tiltása, és hasonlók, leginkább a (3) pontban. Ezek általában a helyi szabályokra tartoznak, versenykiírásba általában annak kiegészítésére kerülnek.

A Versenykiírást alaposan olvassuk el, és tanulmányozzuk. Ha nem világos, vagy hiányos, feltétlenül tisztázzuk a Versenybizottsággal, mert ezzel később sok vitát és kellemetlenséget kerülhetünk el.

A játékos kizárólagos felelőssége, hogy betartsa a Versenykiírás rá vonatkozó rendelkezéseit. Ellenkező esetben akár ki is zárhatják, jogosulatlan nevezés esetén pedig teljesen törlik a versenyből.
Nem hivatkozhatunk arra, hogy "azt hittem a gépben a jó hendikep van // de hiszen addigra már betöltöm a kort // ennek rajta kellene lenni a kártyán // nálunk ez nem így szokás // én mindig is a kékről játszottam // megkértem, hogy adja le // csak a caddie ment autóval". Mondhatunk akármit, a következményeket viselnünk kell.


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2020.08.09.

Hozzászólások