Véletlenül szabályos játék

Amikor jól döntünk, de fogalmunk sincs róla


- Bodor Tanár Úr jegyzete - 

Ezt én nemes egyszerűséggel előre meg nem fontolt szándékkal önhibánkon kívül elkövetett szabályos játéknak nevezem. Akkor fordul elő, amikor valamely szabályt (többnyire tudatlanságból) nem tartunk be, de ugyanakkor más szabálynak (ugyanezen okból) megfelelünk, miáltal megússzuk a büntetést.

Hencse, 18. szakasz, par3 (jelenleg ez most már a 19. szakasz). A játékos egyébként igen szépen sikerült kezdő ütését egy rosszindulatú bokor a green mellett úgy elnyelte, hogy a labdát meg sem találták. Mivel mindenki egyértelműen látta, hogy a labda a bokorba ment, a játékos játszhatatlannak kívánta minősíteni, hivatkozva arra, hogy ehhez bárhol joga van. De a labda hiányában bizonytalan volt, hogy mihez mérje a hátra vitel irányát, illetve a két ütőhosszt, ezért visszament az eredeti ütés helyére, és onnan új labdát játszott. Utólag bírói döntést kért, hogy a kártyán jegyzett 5 ütés (1 kezdőütés, 1 büntető, 1 új kezdés, 1 csipp, 1 putt) helyes-e?

A játékos egyértelműen hibázott. Valóban joga van a labdáját játszhatatlannak minősíteni, de nem bárhol, hanem csak büntető területen kívül. Ez esetben 1 büntetőért új labdát ejthet /a/ az eredeti ütés helyén, /b/ a zászló és a megtalált labda vonalában hátrafelé, /c/ a labdától mért két ütőtávolságon belül, bármelyik esetben nem közelebb a lyukhoz. Azonban a labdát csak akkor minősítheti játszhatatlannak, ha megtalálta – és azonosította! Ha a labda nincs meg, vagy nem azonosítható, akkor elveszett, és rá az ennek megfelelő szabály vonatkozik.

Mivel a választott /a/ opció pontosan megegyezik azzal, amit az elveszett labdára vonatkozó szabály kötelezően előír, a játékos által követett eljárás szabályos volt, és az eredménye érvényes. Nem számít, hogy a szabályos játék milyen meggondolás alapján következett be.

Nem mellesleg a játékos a szerencse fia. Ugyanis ha a játszhatatlan labda bármely másik opcióját választja, azok egyike sem felelt volna meg az elveszett labdának. Ez esetben jár 1 büntető a könnyítésért, és mivel nem a megfelelő szabály szerint előírt helyről játszott, jár még kettő. Ráadásul a Bizottság köteles megfontolni a játékos kizárását, ha az idegen helyről játszott labdával jelentős előnyhöz jutott volna. Ami jelen esetben egyértelmű – a green közeli bokor és az elütő között legalább 150 m a távolság, amelynek jelentős része vízfelület, és az ütésirányt terebélyes ősfák szűkítik.


Fotó: Vistahungary

2019.12.02.

Hozzászólások